Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивідуальна робота Корсун.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
46.17 Кб
Скачать

Висновок

Отже, для формування державної інвестиційної політики варто враховувати досвід своїх попередників, сягаючи у глиб віків. Так, незважаючи на погляди меркантилістів, щодо впливу ввезення-вивезення товарів, варто від їх теорії запозичити ідею підтримки активного сальдо торгового балансу країни. Адже саме воно є одним з факторів забезпечення приросту багатства держави. Від напрямків теорії класичної політекономії — треба взяти те, що інвестиції передбачають створення вартості вищої. Тому державна політика повинна зробити цей процес безпечним та прозорим. Враховувати те, що об’єктами інвестування може також бути не тільки виробництво, але й нема-теріальна сфера. Однак, на наш погляд, у кількісному вимірі воно має бути значно меншим ніж інвестиції у сферу виробництва. Альтернативні інвестиційні теорії можуть бути корисними при визначенні напрямків індустріалізації країни, а також створенні інфраструктури, яка б забезпечувала розвиток інвестування в країні. Щодо марксистської теорії, то тут можна запозичити думку стосовно впливу прибутку суб’єктів господарювання на розміри інвестицій. На жаль, при розробці Податкового кодексу, це не було враховано. З неокласичної теорії потрібно взяти ідею щодо врівноваження попиту та пропозиції. Щодо кейнсіанства, то воно попереджає, що інфляція — це плата за економічне зростання, тому інвестування повинно бути строго регульовано державою задля уникнення гострих соціальних наслідків.

Варіант №8

Нарощення за складним процентом передбачає нарощення на нарощення. Майбутня вартість обчислюється за формулами

; (1)

, (2)

де j – номінальна ставка процента, тобто формальна річна ставка, згідно з якою використовується нарахування;

m – кількість періодів нарахування в одному році;

n – кількість цілих років.

Задача №3

Необхідно визначити майбутню вартість вкладу та суму складного процента за весь період інвестування за наявності таких вихідних даних:

  • початкова вартість внеску – 598 тис. грн.;

  • ставка процента – 9%;

  • загальний період інвестування – 7 років.

Розв’язання:

Отже, майбутня вартість вкладу дорівнює 1093,2 тис.грн. А сума складного процента за весь період інвестування – 495,2 тис.грн.

Задача №4

Акціонерне товариство бере кредит у сумі 1850 тис.грн.

  • строк кредиту – 10 місяців;

  • номінальна ставка, яку пропонує банк – 23%;

  • кількість періодів нарахування в одному році – 5.

Розв’язання:

Отже, для погашення кредиту товариство має сплатити 2229,6 тис.грн.

При вкладанні грошей досить часто доводиться вибирати кращий варіант між двома альтернативними, які відрізняються ставками процентів і кількістю періодів нарахування. Для їх порівняння застосовується ефективна ставка процентів, що розраховується за формулою:

(3)

Задача №6

У підприємства є два альтернативних варіанти вкладання коштів: один банк пропонує нараховувати проценти щомісячно, а інший нараховує проценти один раз на рік.

Необхідно вибрати більш вигідний варіант, якщо банки використовують такі номінальні ставки:

  • 1-й банк – 9%;

  • 2-й банк – 8%.

Розв'язання:

Розрахуємо ефективну ставку процентів для обох банків.

Отже, підприємству слід обрати перший банк, оскільки його ефективна ставка процентів є більшою, ніж ефективна ставка процентів другого банку.