Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K2 LD dla studen / 2002 / disketa / SUDMED / КРОК 2sudmed.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
103.42 Кб
Скачать
  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При огляді трупа людини, яка померла від повішення: трупні плями при натискуванні зникають, відновлюються через 50 сек., трупне заклякання помірно виражене тільки в жувальних м’язах, в м’язах шиї і пальців кисті, температура тіла 31p___r___њ___ћість настання смерті?

*6-7 год

1-2 год

16-24 год

8-10 год

10-18 год

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При огляді трупа людини, яка померла від повішення: трупні плями при натисканні зникають, відновлюються через 6 хв., трупне заклякання добре виражене у всіх групах досліджувальних м’язів, температура тіла 27? С. Яка давність настання смерті?

*8-16 год

1-2 год

2-8 год

16-24 год

24-48 год

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Гр-н А. знайдений мертвим в своєму домі після пожежі. При огляді трупа: трупні плями яскраво-червоного кольору, при натисканні блідіють, відновлюючись через 9 хв. Пошкоджень від дії високої температури на тілі не знайдено. Яка ймовірна причина смерті?

*Отруєння чадним газом

Ішемічна хвороба серця

Отруєння етиловим спиртом

Отруєння синіальною кислотою

Електротравма

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При огляді трупа: при зовнішній поверхні лівого стегна в середній третині рана округлої форми з дефектом-мінус тканини діаметром 0,8 см, край рани осаднений у вигляді обідка шириною 0,2 см та забруднений чорним нальотом. На внутрішній поверхні цього стегна в середній третині друга рана щелеподібної форми, розмірами 1,3х0,4 см з нерівними краями. Чим причинено ушкодження?

*Вогнепальною зброєю

Колючим предметом

Перша – колючим, друга – колюче-ріжучим

Колюче-ріжучим предметом

Перша – вогнепальною зброєю, друга – колюче-ріжучим

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При судово-медичному дослідженні трупа чоловіка 62 років, судово-медичний експерт встановив наявність пухлини в лівій легені. Яким чином він повинен взяти матеріал на судово-гістологічне дослідження?

*Шматок розмірами 1х1,5х2 см так, щоб у препараті були як пухлина, так і незмінена тканина та помістити його у 10\% розчин формаліну

Шматок розмірами 1,5х1,5х2 см так, щоб у препараті були як пухлина, так і незмінена тканина та помістити його у 10\% розчин формаліну

Шматок розмірами 2х2х2 см так, щоб у препараті були як пухлина, так і незмінена тканина та помістити його у 10\% розчин формаліну

Шматок розмірами 1,5х1,5х2 см так, щоб у препараті були як пухлина, так і незмінена тканина та помістити його у 3\% розчин формаліну

Шматок розмірами 1х1,5х2 см так, щоб у препараті була тільки пухлина та помістити її у 10\% розчин формаліну

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У полі під снігом знайдено труп померлого невідомого чоловіка. На розтині встановлена причина смерті - переохолодження. Яка з ознак дозволила встановити причину смерті?

*Плями Вишневського

Переповнений січовий міхур

Світло-червоні трупні плями

Повнокрів’я внутрішніх органів

Ознак Пупарєва

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При дослідженні трупу немовляти були встановлені ознаки новонародженості. Які ознаки безумовно свідчать про цей факт?

* Мертвонародженість

Позитивна проба Галена-Шреєра

Позитивна проба Бреслау

Позитивна проба Ділона

Наявність пуповини

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У приймальне відділеня лікарні доставлено громадянина З. у непритомності, з ушкодженнями голови у вигляді перелому кісток склепіння, кров’яним тиском 60/40 мм рт. ст., патологічною нервовою симптоматикою. Що дозволило розцінити ці ушкодження, як тяжкі?

*Наявність симптомів небеспечних для життя

Неврологічні патологічні симптоми

Стійка втрата працездатності

Строки розладу стану здоров’я

Характер рани

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

На узліссі під деревом було знайдено тіло забитого громадянина С. з вогнепальним пораненням черевної порожнини розміром 2х1,5 см з фестончатими краями. Експерт на місці огляду трупа виказав можливість дробового поранення з вогнепальної зброї. З якої відстані найбільш вірогідно було зроблено постріл?

*До 0,5 м

До 0,25 м

До 1,2 м

До 2 м

До 3 м

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У мешканні громадянки Б. було знайдено труп новонародженого немовляти з ознаками насильницької смерті. Хто, згідно статті Кримінального кодексу України у данному випадку буде вважатися дітовбивцею?

*Мати

Батько

Ближчі родичи

Інші особи

Сусіди

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У хаті взимку знайдено тіло громадянки Ж. При огляді констатована смерть, у хаті відчутний запах угару. Після огляду трупу судово-медичний експерт виказав попередньо причину смерті - отруєння оксидом вуглецю. Якого кольору трупні плями були діагностовані експертом?

* Рожево-червоні

Буроваті

Синюшні

Синюшно-фіолетові

Аспідно-сірі

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

До лікарні у тяжкому стані було доставлено громадянина Р. з зіяючою кровотечещею раною у області шиї розміром 8х3,5х1,5 см. Зі слів робітників міліції пошкодження нанесено бритвою. Яка форма рани найвірогідніша у даному випадку?

* Лінійна

Полумісячна

Вуглоподібна

Зигзагоподібна

Зі скосними краями

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Під час розтину трупа громадянина Н., обставини смерті якої були невідомі, встановлено діагноз - механічна асфіксія, так як було виявлено «екхімозну маску». Який вид механічної асфіксії найвірогідніший у даному випадку?

* Здавлення грудної клітини та черева

Утоплення

Повішення

Задушення руками

Сторонні предмети у дихальних шляхах

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

До лікарні потрапив чоловік з переломом шійки бедра, котрий помер через два тижні. Його труп досліджувався у судово-медичному морзі. Хто має дозвіл видавати свідотство про настання смерті ?

*Лікар який проводив розтин

Лікар який лікував померлого

Завідуючий відділеням

Головний лікар

Санітар моргу

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Бригада невідкладної медичної допомоги здійснювала реанімаційні дії чоловікові, який раптово впав на вулиці. Припинити її можна тільки при появлені абсолютних ознак смерті до яких належать трупні плями. Через який час вони виникають ?

*30 хв. - 1 год.

3 - 5 хвилин

15 - 30 хвилин

1 - 2 години

3 - 5 годин

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У травматологічний пункт звернувся громадянин К. з ранами на голові, які мали клаптеві, здерті та розговлені краї, тканинні перетинки між ними. Лікар вважав ці рани як... ?

*Забиті

Різані

Рубані

Колоті

Вогнепальні

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Після автомобільної аварії до лікарні потрапив громадянин С., оглядаючи потертілого хірург встановив відкриту черепно-мозкову травму при якої були пошкоджені...

* Шкіра, апоневроз та кістки черепа

Лише шкіра голови

Шкіра та апоневроз

Лише кістки черепа та мозкові оболонки

Кістки черепа, мозкові оболонки та мозок

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При судово-медичному обстеженні потерпілої Л., яка пояснювала, що насильник намагаючись її згвалтувати давив за шію, були знайдені крапкові крововиливи на кон’юнктивах. Під час якої стадії зажиттивого перебігу асфіксіі виникають такі крововиливи ?

* У стадії інспіраторної задишки

У стадії експіраторної задишки

Під час судом

У стадії термінального дихання

Під час припинення дихання з поступовим згасанням діяльності серця

19. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Під час паводку на берегу було знайдено труп людини з наявними ознаками гниття і перебування у воді. Який найбільш вірогідний ознак зажиттивого потраплення у воду мав знайти експерт ?

* Діатомовий планктон в кістковому мозку

Мацерацію шкіри кисті у вигляді «рукавички смерті»

Емфізему легень

Воду і планктон у шлунку

Червоний колір трупних плям

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У м’язах обгорянних кінцівок трупа знайденого на пожежі знайдено карбоксігемо- і міоглобін. Це може бути при...

* Ознак не вірогідний і може бути у обох випадках

Зажиттевому потраплениі у вогнище пожежі

Післясмертному обгоранні

Застосуванні палаючих та інших летних рідин

Обгорянні одежі

21. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У лісі було знайдено змерзлу людину, яку негайно привезли до лікарні. Який з переліченних методів допомоги буде найбільш дійсний ?

* Согрівання у теплої ванні

Розтирання тіла снігом

Вживання гарячих напоїв

Вживання алкоголю

Вживання гарячої їжі

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Під час водолазних робіт виникла аварійна ситуація при якої пошкоджився редуктор балону зі стиснутим повітрям, що різко підвищело тиск у легенях. При якому тиску виникаи баротравма легень ?

* 80 - 120 мм рт. ст.

10 - 20 мм рт. ст.

50 - 80 мм рт. ст.

200 - 250 мм рт. ст.

понад 300 мм рт. ст.

23. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

За міжнародною статистикою, електротравма становить майже 0,2\% усіх нещасних випадків на виробництві, а смертельні пошкодження електричним струмом — 2 - 3\%, тобто у 10 - 15 разів вища за дію інших травмуючих агентів. Як діи на организм людини електричний струм силою 80 - 100 мА ?

*Спричиня исмерть внаслідок фібріляції серцевого м’яза і гальмування дихального центру

Ніяк не діє

Викликає відчування «голок» на тілі

Спричиняє тетанічні скорочення м’язів рук і дихільних м’язів

Викликає електричний опік

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При експертизі трупа г-на А., що загинув при незиясованих обставинах, судово-медичний експерт виявив у висковій області справа рану овальної форми з обідком здирання і наявністю сіро-чорного відкладення навколо рани. При зведенні країв рани у її кінців утворилися складки. Яку рану виявив судмедексперт?

*Вогнепальну

колото-різану

колоту

різану

рубану

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

На проїзній частині автомагістралі був виявлений труп невідомого пристаркуватого чоловіка. При дослідженні його в судово-медичному морзі, експерт виявив симетричні переломи кісток таза по типу "метелика" із розірваннями обох крижово-клубових зчленувань, переломи лобкових кісток, крововиливи в мияких тканинах і органах таза, смугасчасте садно на передньобоковій поверхні тазостегнового суглоба справа. Для якого виду автомобільної травми характерні дані ушкодження ?

*Переїзд колесами автомобіля

Наїзд автомобіля на пішохода

Травма у середині автомобіля

Випадання з автомобіля

Сдавлення між автомобілями

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При огляді потерпіла З. розповіла, що напередодні двоє невідомих учинили на неї у підиїзді напад, вімогали гроші, коли вона намагалася закричати, один із них почав здавлювати їй горло. При огляді у неї були виявлені крапкові крововиливи в склерах очей, ізольовані овальні синці на передньобокових поверхнях шиї, відзначалася осиплість голосу. Який критерій варто враховувати оцінюючи ступінь тяжкості даних тілесних ушкоджень ?

*небезпека для життя в момент нанесення;

тривалість розладу здоровия

відсоток утрати загальної працездатності

втрату органа або його функцію

душевну хворобу

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При дослідження трупа г-ки Л. судмедексперт відзначив, що трупні плями мають рожеве забарвлення, проба Гоппе-Зейлера була позитивна. Яка гадана причина смерті ?

* отруєння окисом вуглецю

отруєння алкоголем і його сурогатами;

отруєння ціаністими сполуками

отруєння речовинами, що руйнують еритроцити

отруєння технічними рідинами

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При дослідженні трупа г-на К., що загинув у результаті автомобільної травми, були виявлені садна на чолі та обличчі переважно справа, тріщина лобної кістки справа, що переходить на основу черепа, садно в середній третині правої гомілки на передній її поверхні з переходом на зовнішню, осколкові переломи кісток правої гомілки в середній третині, крововиливи в миязах спини і сідниць переважно зліва. Для якого виду автомобільної травми характерні дані ушкодження ?

* наїзд автомобіля на пішохода

переїзд колесами автомобіля

травма усередині автомобіля

випадання з автомобіля

сдавлення між автомобілями або автомобілем і твердим предметом.

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При медико-криміналістичному дослідженні шкірного шматка від трупа г-на С., що загинув під час перестрілки, у країв вогнепальної рани виявлені відкладення міді і навколо свинцю. Який метод дослідження був застосован ?

* контактно-дифузійний

спектральний

рентгенологічний

люмінесцентний

гістологічний

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При огляді трупа на місці його виявлення експерт відзначив, що розвиток трупних плям перебуває в стадії гіпостазу. Яка давнина смерті ?

* не більш 12 годин

не більш 24 годин

не більш 36 годин

не більш 48 годин

більш 48 годин

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

У лісі при рубці дерев, випадково, у кучугурі снігу був виявлений зледенілий труп людини. При постукуванні по тілу роздавався глухий деревияний звук. У якому стани варто розтинати труп ?

* відтавати при кімнатній температурі

у зледенілому стані;

відтавати тіло струменем гарячого повітря

відтавати струменем гарячої води

помістити в гарячу воду

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

В результаті закритої тупої травми живота при дорожньо-транспортній події, у потерпілої Ш. відбувся викидень. Яка ступінь тяжкості ушкоджень у даному випадку ?

* тяжкі

легкі з короткочасним розладом здоровия

легкі без розладу здоровия

середньої тяжкості

при таких ушкодженнях ступінь тяжкості не встановлюється

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

З водойму був витягнут труп юнака 16-17 років із забитою раною на голові і дрібнопухирчастою піною біля отворів рота і носа. При дослідженні трупа в морзі були також виявлені розпливчасті бліді крововиливи під плеврою легень, рідина в пазусі клиноподібної кістки, ізольований крововилив під миякою мозковою оболонкою відповідній рані на голові. Від чого могла наступити смерть ?

* від утоплення

від закритої черепно-мозкової травми

від відкритої черепно-мозкової травми

від крововиливу під оболонки головного мозку

від судинної поразки головного мозку

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Результатом побутової травми сталося повне перетинання сухожиль згиначів пальців у потерпілого Т., яке викликало потребу хірургічного втручання. По факту травми була збуджена кримінальна справа. Що явилося підставою для її порушення ?

* заяви потерпілого й акт судово-медичного огляду

запис про травму в історії хвороби;

заяви свідків скоєння злочину

висновки МСЕК

утрата загальної працездатності

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При дослідженні трупа г-на Д. на нігтьових пластинах рук були виявлені декілька поперечних смуг білісовато-сірого кольору. Судово-медичний експерт попередньо висловився про можливе отруєння. При отруєнні якими речовинами виникають такі зміни ?

* мишияком

сполуками ртуті

солями свинцю

фосфором

сполуками талію

  1. СУДМЕДИЦИНА

Дослідивши труп гр. К., 43 років, лікар запідозрив у нього отруєння невідомою отрутою. Він вилучив з трупа внутрішні органи у кількості 2 кг. У яке відділення судово-медичної лабораторії необхідно направити ці органи?

* У судово-токсикологічне

У судово-гістологічне

У судово-імунологіче

У судово-цитологічне

У медико-криміналістичне

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Гр-ка Г., 68 років, виявлена вдома мертвою. При судово-медичному розтині її трупа констатовані: ціаноз шкіри і слизових оболонок, слабо виражені острівчасті трупні плями, червоні та біло-жовті згортки крові в порожнинах серця і в крупних судинах, набряк миякої мозкової оболонки та легень. На що вказують ці ознаки?

*На агональну смерть

На гостру ишвидку) смерть

На уявну смерть

На смерть від холоду

На давність смерті

ПРАВО:

ПРАВО

Виходячи з головних положень “Основ законодавства України про охорону здоровя” и1992 р.), обовязків, прав і відповідальності медичних працівників, визначених ними, яку з перерахованих нижче медичну дію заборонено здійснювати лікарям?

* Евтаназію

Оперативне втручання

Проводити гіпноз

Медико-біологічний експеримент на людях

Судово-медичну експертизу

Судебно-медицинская танатология и осмотр трупа на месте обнаружения

1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При осмотре трупа человека, умершего при повешении: трупные пятна при надавливании исчезают и восстанавливаются, через 50 сек, трупное окоченение умеренно выражено только в жевательной мускулатуре, мышцах шеи и пальцев кистей рук, температура тела 31 градус. Какова давность наступления смерти?

*6-7 часов

1-2 часов

16-24 часов

8-10 часов

10-18 часов

2. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Гр-ка Г., 68 лет, обнаружена дома мертвой. При судебно-медицинском исследовании трупа констатированы: цианоз кожи и слизистых оболочек, слабо выраженные островчатые трупные пятна, красные и бело-желтые свертки крови в полостях сердца и крупных сосудах, отек мягкиой мозговой оболочки мозга и легких. На что указывают эти признаки?

*На агональную смерть

На быстронаступившую смерть

На мнимую смерть

На смерть от холода

На давность смерти

3. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При осмотре трупа человека, умершего при повешении: трупные пятна при надавливании исчезают и восстанавливаются через 6 мин., трупное окоченение хорошо выражено во всех группах исследуемых мышц, температура тела 27 градусов. Какова давность наступления смерти?

*8-16 часов

1-2 часов

2-8 часов

16-24 часов

24-48 часов

4. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При осмотре трупа на месте обнаружения эксперт установил, что развитие трупных пятен находится в стадии гипостаза. Какова давность смерти?

* не больше 12 часов

не больше 24 часов

не больше 36 часов

не больше 48 часов

больше 48 часов

5. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Гр-н А. обнаружен мертвым в своем доме после пожара. При осмотре трупа: трупные пятна ярко красного цвета, при надавливании бледнеют и восстанавливаются через 9 минут. Повреждений от действия высокой температуры не найдено. Какова наиболее вероятная причина смерти?

*Отравление угарным газом

Ишемическая болезнь сердца

Отравление этиловым спиртом

Отравление синильной кислотой

Электротравма

6. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При осмотре трупа: на наружной поверхности левого бедра в средней трети рана округлой формы с дефектом «минус-ткань» диаметром 0,8 см, края раны осаднены в виде ободка шириной 0,2 см загрязненного черным налетом. На внутренней поверхности этого же бедра в средней трети рана щелевидной формы, размерами 1,3х 0,4 см с неровными краями. Чем причинено повреждение?

*Огнестрельным оружием

Колющим предметом

Сначала колющим, потом колюще-режущим

Колюще-режущим

Сначала огнестрельным оружием, потом колюще-режущим

7. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

При судебно-медицинском исследовании трупа человека 62 лет, судебно-медицинский эксперт установил наличие опухоли в левом легком. Как и какой материал, он должен взять на судебно-гистологическое исследование?

*Кусочек размерами 1х1,5х2 см такой, чтобы в препарат попала как опухоль, так и неизмененная ткань и поместить его в 10% раствор формалина.

Кусочек размерами 1,5х1,5х2 см такой, чтобы в препарат попала как опухоль, так и неизмененная ткань и поместить его в 10% раствор формалина.

Кусочек размерами 2х2х2 см такой, чтобы в препарат попала как опухоль, так и неизмененная ткань и поместить его в 10% раствор формалина.

Кусочек размерами 1,5х1,5х2 см такой, чтобы в препарат попала как опухоль, так и неизмененная ткань и поместить его в 3% раствор формалина.

Кусочек размерами 1х1,5х2 см такой, чтобы в препарат попала только опухоль и поместить его в 10% раствор формалина.

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

В больницу обратился мужчина с переломом шейки бедра, который умер через две недели. Его труп исследовался в судебно-медицинском морге. Кто имеет право выдать свидетельство о смерти?

*Врач, который проводил вскрытие трупа

Врач, который лечил больного

Заведующий отделением

Главный врач

Санитар морга

  1. СУДЕБНАЯ МЕДИЦИНА

Бригада скорой помощи провела реанимационные мероприятия мужчине, который неожиданно упал на улице. Прекратить их можно только после появления абсолютных признаков смерти, которыми являются трупные пятна. Через какое время они возникают?

*30 мин. - 1 час.

3 - 5 мин.

15 - 30 мин.

1 - 2 часа

3 - 5 час