Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
statistika / Rozd_10_3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Закінчення табл. 10.2

Повна послідовність рахунків для інституційних секторів

1

2

3

4

5

5.3. Зовнішні рахунки нагромадження

5.3.1. Рахунок капіталу

5.3.2. Фінансовий рахунок

Рахунки нагромадження

5.3.3. Рахунок інших змін в активах

5.3.3.1. Інші зміни в обсязі активів

5.3.3.2. Рахунки переоцінки

5.4. Рахунок зовнішніх активів і зобов’язань

5.4.1. Початковий баланс

5.4.2. Зміни в балансі

Баланси

5.4.3. Кінцевий баланс

Схема 1

Рахунок товарів та послуг

Використання

Ресурси

Проміжне споживання

Валовий випуск товарів та послуг

Кінцеве споживання на економічній території

Імпорт товарів та послуг

Валове нагромадження основних фондів

Чисті податки на товари та імпорт

Зміна запасів матеріальних оборотних засобів

Експорт товарів та послуг

Рахунок виробництва (схема 2) відбиває операції, що стосуються процесу виробництва. Тут подається вартісна оцінка товарів і послуг для цілей проміжного та кінцевого споживання, що дає змогу дістати одну з головних балансових статей СНР — додану вартість, яка використовується при обчисленні ВВП виробничим методом. Валовий внутрішній продукт — це кінцевий результат виробничої діяльності резидентних одиниць-виробників. Його одержують як суму валового випуску продуктів та послуг у цілому по території, податків на продукцію, чистих податків на імпорт мінус проміжне споживання.

Схема 2

Рахунок виробництва

Використання

Ресурси

Проміжне споживання

Випуск

Валова додана вартість

Споживання основного капіталу

Чиста додана вартість

Відніманням від валового внутрішнього продукту споживання основних фондів дістають чистий внутрішній продукт.

Рахунок виробництва призначено для виокремлення доданої вартості як однієї з головних балансових статей СНР. У ресурсах рахунку виробництва як надходження відбувається випуск, а як використання — проміжне споживання та додана вартість. Вихідні потоки рахунку такі: проміжне споживання, що подане вхідним потоком рахунку товарів і послуг; додана вартість, подана вхідним потоком рахунку утворення доходів (додана вартість, що є балансовою статтею рахунку, подана в ньому і як валова додана вартість, і як чиста додана вартість).

Після завершення процесу виробництва починається процес первинного та вторинного розподілу доходу, а також його перерозподілу.

Рахунок утворення доходу (схема 3) відбиває розподільні операції, безпосередньо пов’язані з процесом виробництва. Ресурсна частина рахунку складається з валової доданої вартості, що на макрорівні є внутрішнім продуктом у ринкових цінах, і субсидій з виробництва та імпорту. Субсидії — це поточні трансферти, які держава надає господарським одиницям-рези­дентам, котрі виробляють або імпортують продукти та ринкові послуги, для здійснення впливу на їхні ціни або доходи і створення умов проведення певної економічної або соціальної політики. Використання включає елементи первинного розподілу валового внутрішнього продукту на оплату праці робітників, податки на виробництво та імпорт, споживання основних фондів і прибуток економіки.

Схема 3

Соседние файлы в папке statistika