Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методрек КР. (1) / Методрек КР..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
220.67 Кб
Скачать

41

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний університет

Кафедра педагогіки і психології

Є.С.Барбіна

Н.І.Бутенко

А.Л.Шипко

Методичні рекомендації до написання курсових робіт з педагогіки і психології

(для студентів педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів)

Херсон – 2003

Зміст

Зміст 3

Поняття про наукову проблему та вимоги до психолого-педагогічного дослідження. 5

Вибір теми курсової роботи 5

Зміст структурних компонентів курсової роботи 9

Зміст 10

Структура та зміст вступу. Науковий апарат курсової роботи. 11

Актуальність теми 12

Мета і задачі курсової роботи 13

Об’єкт дослідження 14

Предмет дослідження 14

Гіпотеза дослідження 15

Методи дослідження 16

Практичне значення одержаних результатів 16

Структура та зміст основної частини 16

Вимоги до висновків 18

Список використаної літератури 19

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел, який наводиться у курсовій роботі 20

Вимоги до додатків 21

Планування роботи по написанню курсової роботи 21

Проведення експерименту 26

Вимоги до оформлення курсової роботи 30

Орієнтовна тематика курсових робіт 33

Вступ

Завдання, що ставить перед освітньою галуззю життя, вимагають від кожного вчителя загальноосвітньої школи, викладача вищого навчального закладу творчо відноситися до побудови навчально-виховного процесу, ураховувати у своїй діяльності безліч факторів, що впливають на формування особистості. Сьогодні педагогічна праця на всіх її етапах вимагає опори на дані психолого-педагогічних досліджень. Саме тому сучасний педагог повинен не тільки мати поняття про методи наукових досліджень з педагогіки і психології, але й досвід науково-дослідної роботи.

Першим кроком до вивчення об’єктивних педагогічних явищ є написання курсової роботи з педагогіки і психології. В існуючій педагогічній практиці часто зустрічаються дещо спрощений підхід до виконання студентами курсової роботи. Це приводить до того,що випускники педагогічних спеціальностей не можуть самостійно побачити наукову проблему, сформулювати тему дослідження якого вимагає навчально-виховний процес. Це приводить до того,що вчителі роблять “винаходи”, які зроблені багато років, а іноді і десятиліть потому. Багато в чому це торкається і починаючих науковців.

У посібнику висвітлені питання вибору теми наукового дослідження психолого-педагогічного характеру, організації та проведення педагогічного дослідження в межах курсової роботи з педагогіки та психології. Авторський колектив звертає увагу на необхідність творчого відношення до представленого матеріалу. Читач може самостійно, нетрадиційним шляхом прийти до вирішення питань організації наукових досліджень з педагогіки і психології.

Представлені рекомендації не можуть замінити всієї літератури з питань організації наукових досліджень.

Поняття про наукову проблему та вимоги до психолого-педагогічного дослідження. Вибір теми курсової роботи

Вагомою складовою професійно-педагогічної освіти є участь майбутніх фахівців у різних формах науково-дослідної роботи. На першому етапі освоєння наукових методів вивчення реальної дійсності студенти повинні опанувати роботу з літературними джерелами і в першу чергу з монографічною літературою, періодичними науковими виданнями, науковими статтями. Така робота проводиться при написанні рефератів, анотацій до книжок та окремих статей. Проте ця суто репродуктивна діяльність не в повній мірі відповідає завданню підготовки творчого, професійно мобільного спеціаліста, здатного самостійно побачити актуальну проблему та знайти алгоритм її вирішення.

Саме з метою зближення педагогічної науки та практики постає завдання, як можна раніше ознайомити студента з методикою проведення науково-дослідної роботи. Цю проблему сучасна вища школа вирішує шляхом поєднання навчальної роботи студента з науковими дослідженнями, що здійснюється в процесі написання курсових та дипломних робіт, магістерських дисертацій.

Під курсовою роботою з педагогіки і психології розуміють – самостійну навчальну роботу студента, в яку включено елементи наукових досліджень, спрямовану на поглиблення теоретичної підготовки, формування вмінь та навичок науково-дослідної роботи та наукової організації праці.

Важливим етапом курсової роботи є вибір її теми. Тема курсової роботи, як і тема науково-дослідної роботи, повинна відображати реальну наукову проблему, тобто складне нерозв’язане питання, актуальне не тільки для теорії але й для педагогічної практики. Як правило теми курсових робіт не повторюють прямо теми, що виносяться на лекційні та практичні заняття. В той же час, тема курсової роботи не повинна випадати з контексту вивчення студентами педагогіки та психології.

Зв’язок теми з науковою проблемою можна розглядати двобічно: від постановки проблеми до вивчення її окремих аспектів, визначених темою курсової роботи, та від вибору теми, обґрунтування необхідності її дослідження до розв’язання певної проблеми.

Наукова проблема – це результат глибокого, всебічного вивчення загального стану педагогічної теорії та практики у галузі навчання і виховання. Наукова психолого-педагогічна проблематика орієнтована в першу чергу на завдання інтенсифікації соціалізації особистості, формування громадянина в умовах системи громадського виховання, корекції особистісних вад, сформованих у процесі соціалізації, найбільш повного відображення соціального замовлення в діяльності суспільних інститутів виховання тощо.

Тема курсової роботи повинна бути складовою актуальної психолого-педагогічної проблеми. Саме тому студент спочатку обирає напрям, в якому він бажає проводити дослідження і проводить попереднє вивчення літератури з цієї проблематики. Враховуючи відсутність у студентів достатньої наукової підготовки, вибір теми майбутньої роботи здійснюється за допомогою керівника курсової роботи, який призначається з числа професорів, доцентів, найбільш досвідчених викладачів наказом по університету. Студент має право запропонувати обрану самостійно тему курсової роботи, узгодивши її з керівником та кафедрою педагогіки і психології. Найчастіше тематику курсових робіт на поточний навчальний рік кафедра педагогіки і психології затверджує до початку занять і дає для вибору студентам.

При виборі тематики та проведенні психолого-педагогічного дослідження науковець повинен керуватися вимогами до вивчення педагогічних явищ. До них відносять:

  • Спрямованість дослідження на вивчення рівня розвитку кожного учня.

  • Висновки за результатами проведеної діагностики розвитку учня чи учнівського колективу проводяться шляхом співставлення отриманих результатів з даними попередніх діагностичних перевірок.

  • Дослідження повинно носити неперервний характер. При проведені дослідження у межах курсової роботи бажано скористатися експертними оцінками вчителів школи, даними досліджень, які проводилися шкільним психологом тощо.

  • Діагностика розвитку особистості повинна проводитися з урахуванням “зони найближчого розвитку” учня.

  • Рівень розвитку особистості учня описується як змістовна характеристика відповідної діяльності дитини.

  • Вивчення учня чи педагогічного явища повинно бути спрямоване на вирішення конкретної педагогічної задачі.

  • При проведенні педагогічного дослідження необхідна “оптимістична” спрямованість дослідника. Ми в першу чергу повинні спиратися на позитивні якості особистості. Описуючи негативні прояви, ми повинні виявити те позитивне, на яке можна буде спиратися в подальшому вихованні особистості.

  • З метою отримання достовірних результатів дослідження, по можливості, повинно базуватися на вивченні всіх основних сторін особистості.

  • При вивченні індивідуальних особливостей учня, повинні обов’язково враховуватися вікові особливості. Саме тому в курсовій роботі, як правило, розглядаються питання вікових особливостей учнів.

  • Дослідження, як правило повинно проводитися в умовах навчально-виховного процесу, до яких учень звик.

  • Діагностика, як правило, повинна охоплювати всіх учнів, що належать до обраної групи, проводитися систематично, протягом всього часу дослідження та по кожному з параметрів що відповідають предмету нашої курсової роботи.

Приступаючи до виконання курсової роботи, необхідно уявляти собі алгоритм психолого-педагогічного дослідження

Етап роботи

Зміст діяльності студента

Підготовчий етап

Визначення проблеми дослідження.

Вибір теми курсової роботи.

Затвердження теми курсової роботи на кафедрі педагогіки і психології.

Попередній аналіз теми курсової роботи, визначення основних понять, які становлять сутність досліджуваної проблеми, окреслення принципово важливих складових курсової роботи.

Основний етап

Вступ

Обґрунтування об’єкту курсової роботи.

Постанова мети та задач курсової роботи.

Формулювання гіпотези дослідження.

Розділ І

Аналіз стану психолого-педагогічної теорії та практики з проблеми дослідження.

Вибір кількісних та якісних критеріїв, за якими можна робити висновки про стан та зміни предмету дослідження.

Розділ ІІ

Розробка програми дослідження.

Розробка методів психолого-педагогічного експерименту.

Визначення загальних та індивідуальних характеристик предмету дослідження.

Аналіз результатів проведеного дослідження.

Висновки

Формулювання висновків та рекомендацій за результатами дослідження.

Заключний етап

Оформлення курсової роботи

Рис. 1. Алгоритм психолого-педагогічного дослідження по курсовій роботі