Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori пічатати.rtf
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
866.88 Кб
Скачать

15. Принципи управлінягрош. Потоками:

1) інформаційна достовірність – передбачає своєчасне та повне представленя фінансової інформації, структурованої відповідно до потреб моделі2) збалансованість – обгрунтуванявикористаня для потреб управлінягрош. потоками критеріїв та методів групуваня, зведеня та узагальненягрош. потоків суб’єкта господарювання3) ефективність – визначеня оптимального рівня розподілу грош. коштів у просторі та часі з метою мінімізації затрат на досягненя необхідного ефекту; та інші принципи, які визначаються специфікою умов господарювання конкретного підприємства.

16.Оптимізація грошових потоків – процес вибору найкращих форм їхньої організації на підприємстві з урахуванням умов і особливостей здійсненя його господарської діяльності.Основні цілі оптимізації грош. потоків підприємства:1) забезпеченя збалансованості обсягів грош. потоків2) забезпеченя синхронності формуванягрош. потоків у часі3) забезпеченя росту чистого грош. потоку підприємства.У процесі оптимізації грош. потоків використовують 2 основних методи:1) вирівнюванягрош. потоків – спрямовано на згладжуваня їх обсягів у розрізі окремих інтервалів розглянутого періоду часу. Цей метод оптимізації дозволяє усунути у визначеній мірі сезонні і циклічні розходженя у формуванігрош. потоків, оптимізуючи паралельно середні залишки коштів і підвищуючи рівень абсолютної ліквідності2) синхронізація грош. потоків – заснована на коваріації позитивних і негативних їхніх видів. У процесі синхронізації повинне бути забезпечене підвищеня рівня кореляції між цими двома видами грош. потоків.Результати оптимізації грош. потоків підприємства одержують своє відображеня в системі планів формуваня і використаня коштів у майбутньому періоді.

17.Вартість грошей у часі – одна з основних концепцій фінансового менеджменту. Оскільки всі рішення фінансового характеру (зокрема, пов’язані з оцінкою інвестиційних проектів, операціями на ринку цінних паперів, позиковими операціями та ін.) передбачають порівняння та аналіз грошових потоків, що генеруються в різні періоди часу, для фінансового менеджера концепція вартості грошей у часі має особливе значення.Ця концепція полягає в тому, що грошові кошти мають вартість, яка визначається часовим фактором, тобто ресурси, якими ми володіємо на даний момент, коштують більше, ніж ресурси, які будуть отримані через деякий (суттєвий) проміжок часу.

Основними причинами, що визначають тимчасову цінність грошей, є:1) інфляційні процеси в економіці. Інфляція - процес, пов’язаний із загальним підвищенням цін в країні. Коли ростуть ціни, падає купівельна спроможність грошей. Враховуючи те, що в майбутньому ціни будуть зростати, вартість грошової одиниці в наступні роки буде нижчою, ніж у попередні періоди.2) ризик (невизначеність у майбутньому). Ризик можна розглядати в двох розрізах: ризик неповернення інвестованої суми; економічні втрати від неотримання доходів від інвестування. Через невизначеність у майбутньому ризик з часом зростає. Більшість інвесторів намагається уникнути ризику, тому більше цінять гроші, які мають сьогодні, ніж ті, які повинні бути отримані в майбутньому. Ті суб’єкти підприємницької діяльності, які погоджуються віддати наявні кошти сьогодні в обмін на їх більшу кількість у далекому майбутньому, вимагають вищої компенсації у вигляді певної винагороди за цей ризик. 3) схильність до ліквідності. Інвестуючи певні кошти в той чи інший проект, підприємства (інвестори) втрачають свою платоспроможність, оскільки будь-які зобов’язання, що отримуються замість грошей, мають більш низьку ліквідність, ніж «живі» гроші. Такий «обмін» стає можливим за умови, коли майбутні доходи будуть достатньо високі (компенсація за втрату ліквідності), аби виправдати ризик, який беруть на себе інвестори.4) оборотність капіталу. Вказаний фактор є основоположним в теорії та практиці фінансів. Його зміст полягає в тому, що грошові кошти, як і будь-який актив, повинні з плином часу генерувати дохід за ставкою, що є прийнятною для власника коштів. Тобто, сума, яку очікується отримати через певний час, повинна перевищувати аналогічну суму, якою володіє інвестор в момент прийняття рішення, на величину прийнятного доходу.

18. Майбутня вартість грошей – це та сума, в яку повинні перетворитись через визначений час, вкладені сьогодні під процент гроші. Розрахунок майбутньої вартості грошей пов’язаний з процесом нарощування (компаундування) початкової суми.Нарощування – це збільшення початкової суми грошей шляхом приєднання до неї суми процентних платежів. Для розрахунку майбутньої вартості грошей використовується формула складних процентів:

FV = P(1+r)n , де: FV (Futurevalue) – майбутня вартість грошей ; Р (presentvalue)– початкова інвестована сума; r- ставка %, або ставка дохідності; n – кількість періодів, за якими нараховуються проценти; (1+r)n - множник нарощування (компаундування).

19. Теперішня (сучасна) вартість грошей – це сума майбутніх грошових надходжень, приведених до сучасного моменту з врахуванням процентної ставки, або норми дохідності. Теперішня вартість грошей розраховується за формулою: PV = FV/(1+r)n де: PV (presentvalue)- теперішня вартість грошей; FV (Futurevalue) – майбутня вартість грошей ; n – кількість періодів, за якими нараховуються проценти; r- ставка %, або ставка дохідності.Розрахунок теперішньої вартості грошей називається процесом дисконтування майбутньої вартості грошей. З формули випливає, що дисконтування – процес зворотній нарощуванню. Величина r називається ставкою дисконту, або просто дисконтом, а величина (1+r)n – множником дисконтування.Дисконт – це процентна ставка, яка застосовується до грошових сум, які інвестор планує отримати в майбутньому для того, щоб визначити розмір інвестицій в теперішній час.

20.Оцінка майбутньої та теперішньої вартості грошей з врахуванням фактору інфляції.Методичний інструментарій оцінки вартості грошових коштів з врахуванням фактору інфляції дозволяє здійснювати розрахунки як майбутньої, так і поточної їх вартості з відповідною «інфляційною складовою». В основі здійснення цих розрахунків лежить реальна відсоткова ставка, що формується. При оцінці майбутньої вартості грошей з врахуванням фактору інфляції використовується формула:FV=PVx[(1+i)x(1+ТІ)]n, де ТІ- прогнозований темп інфляції, вираженний десятковим дробом.При оцінці теперішньої вартості грошей з врахуванням фактору інфляції використовується наступна формула:

PV=FV/[(1+i)*(1+TI)]n

21. Сутність методу нарахування за простими процентами зводиться до того, що проценти нараховуються впродовж усього терміну інвестицій (кредиту) на ту саму величину капіталу, що інвестується.Метод нарахування по складних процентах полягає в тому, що в першому періоді нарахування здійснюється на первісну суму інвестицій (кредиту), після цього вона складається з начисленим процентом і в кожному наступному періоді проценти нараховуються на вже нарощену суму.Механізм нарахуваня простих відсотків:1) FV=PV(1+n*r), де FV – майбутня вартість грошей; PV – теперішня вартість грошей; n – кількість періодів; r – процентна ставка.2) для розрахунку майбутньої вартості грошей з урахуванням кількості днів у періоді:FV=PV(1+t/365*r), де t – кількість днів нарахування відсотків.3) якщо кредитна угода здійснюється при змінній процентній ставці, то нарощування відсотка розраховується за формулою:n

FV=PV(1+Σ ni*ri) ; PV=FV/1+n*r/ i=1

Механізм нарахування складних відсотків:

1) загальна формула для нарахування складних відсотків:

FV=PV(1+r)n ; PV=FV/(1+r)n

2) якщо відсотки нараховуються mраз на рік тоді майбутня вартість грошей розраховується за формулою:

FV=PV(1+r/m)n*m ; PV=FV/(1+r/m)n*m ; де r – відсотки, m – кількість разів нарахування відсотків, n – період

3) якщо складний відсоток нараховується безперервно протягом якогось періоду то використовується формула:

FV=PV*er*n ;деr – процент що нараховується безперервно, n – кількість періодів, е=2,71828.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]