Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Ф_н. п_дпр. 2012 для Ф_К.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Передмова

Становлення в Україні ринкової інфраструктури суттєво змінює економічне, інформаційне і правове середовище функціонування підприємств, зміст їхньої фінансової діяльності.

Фінанси підприємств є підґрунтям фінансової системи країни, оскільки суттєво впливають на її фінансовий стан, що потребує поліпшення фінансової діяльності суб’єктів господарювання всіх форм власності в усіх сферах діяльності.

Підготовка фахівців, обізнаних з фінансовою діяльністю підприємств за ринкових умов господарювання, потребує урахування специфіки ринкової економіки, законодавчого і правового поля, в якому працюють вітчизняні підприємства.

Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання складений на основі програми навчальної дисципліни “Фінанси підприємств”, для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”. Навчально-методичний посібник охоплює всі теми, передбачені програмою дисципліни.

Посібник містить: зміст програми навчальної дисципліни, методичні рекомендації до організації самостійної роботи студентів з модуля І, змістових модулів 1, 2, 3, 4, завдання і методичні рекомендації до проведення практичних занять. За кожною темою курсу проведені бібліографічні дослідження та наведені питання для самостійної підготовки як у формі аналітичного звіту, так і у вигляді тестів, що важливо для кредитно – модульної системи. До його змісту включені також індивідуальні завдання, які носять науково-дослідний характер та надані питання для підготовки до ПМК, іспиту.

Самостійна робота орієнтована на виконання таких робіт:

  • розгляд та вивчення інструктивних та законодавчих матеріалів, методики фінансових розрахунків;

  • придбання теоретичних знань шляхом конспектування літературних джерел та роботи з конспектом лекцій.

Мета практичних занять – закріпити, систематизувати і поглибити теоретичні знання студентів, одержані у процесі вивчення дисципліни “Фінанси підприємств”, а також виробити вміння творчо підходити до підготовки й прийняття управлінських рішень з фінансів і застосовувати їх на практиці, аналізувати стан підприємства і пропонувати ефективні заходи його поліпшення.

У процесі проведення практичних занять студент повинен здійснювати аналіз основних техніко-економічних показників господарювання, самостійно виконувати економічні розрахунки, виявляти резерви виробництва і на цій основі обґрунтовувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності первинної ланки виробництва. При цьому необхідно застосовувати технічні засоби, документи звітності підприємств та інші наочні показники.

В результаті виконання практичних завдань майбутні бакалаври одержать необхідні практичні навички щодо управління фінансовою діяльністю підприємств.

Зміст індивідуальних завдань передбачає виконання студентами робіт, які розробляються і затверджуються кафедрою.

Метою пропонованого навчального посібника є забезпечення студентів навчально-методичними матеріалами, необхідними для опрацювання теоретичного матеріалу.