Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
14.85 Кб
Скачать

ДОДАТОК 4

СИСТЕМА ВИЗНАЧЕННЯ КАТЕГОРІЇ БАНКУ ЗА РОЗМІРОМ КАПІТАЛУ

До 1-ї категорії належать банки, які мають такі характеристики:

  • порушують нормативи Н1, Н2 починаючи з 01.04.98;

  • порушили протягом кварталу хоча б один з нормативів Н3, Н4 (за середньозваженою);

  • не додержують порядку і строків формування загального та спеціального резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями комерційних банків (постанова Правління НБУ від 27.03. 98 №122).

До 2-ї категорії належать банки, які не порушують нормативів капіталу, визначених у попередній категорії, але мають від’ємну різницю між сумою доходів та витрат у поточному кварталі (від’ємне значення технічного рахунку 5 999).

До 3-ї категорії належать банки, які не віднесені до 1-ї та 2-ї категорій.

Категорія банку за капіталом визначається щокварталу. Національний банк України рекомендує комерційним банкам певні обмеження залежно від установленої категорії капіталу.

Банкам 1-ї категорії не рекомендується в будь-якій формі здійснювати виплату дивідендів (крім виплати дивідендів власними акціями) та викуповувати власні акції (частини учасників у статутному капіталі). Банкам 2 категорії виплати дивідендів не повинні перевищувати 50% понад нормативного капіталу (крім виплати дивідендів власними акціями). Банкам 3-ї категорії виплату дивідендів можна здійснювати в межах понаднормативного капіталу. При цьому банкам 2-ї та 3-ї категорій рекомендується здійснювати викуп власних акцій ( часток учасників у статутному капіталі) лише в межах зазначеного ліміту і тільки в тому разі, якщо такий викуп не призведе до порушення банком мінімального розміру статутного капіталу та нормативів платоспроможності (Н3) і достатності капіталу (Н4). Про викуп власних акцій або часток всі комерційні банки зобов’язані повідомляти НБУ, а саме: про кожний факт проведення викупу — протягом трьох днів після прийняття відповідного рішення, а про виплату дивідендів або доходів від володіння частками статутного капіталу — за 30 днів та після 30 днів від дати проведення річних зборів акціонерів. У повідомленні комерційний банк має показати розподіл одержаного прибутку, схвалений у встановленому порядку.

9

Соседние файлы в папке finansoviy_menedzhment_u_banku_prymostka