Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Розділ XII

МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО  

Стаття 66. Державна політика у галузі міжнародного співробітництва у галузі вищої освіти  

Держава сприяє міжнародному співробітництву у галузі вищої освіти і здійснює заходи щодо розвитку та зміцнення взаємовигідного міжнародного співробітництва у галузі вищої освіти в рамках двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів і угод.  

Держава створює умови для міжнародного співробітництва вищих навчальних закладів усіх форм власності, наукових, проектних, виробничих, клінічних, медико-профілактичних, культурно-освітніх організацій та установ, які забезпечують функціонування та розвиток системи вищої освіти, органів управління вищою освітою, шляхом бюджетного фінансування, надання пільг по сплаті податків та зборів (обов'язкових платежів), пов'язаних із закупівлею та ввезенням на митну територію України навчального, наукового та виробничого обладнання, приладдя та матеріалів, для здійснення освітньої, наукової та науково-технічної діяльності.  

     Стаття 67. Основні напрями міжнародного співробітництва у галузі вищої освіти  

1. Вищі навчальні заклади мають право здійснювати міжнародне співробітництво, укладати договори про співробітництво, встановлювати прямі зв'язки з вищими навчальними закладами іноземних держав, міжнародними організаціями, фондами тощо відповідно до законодавства.  

2. Головними напрямами міжнародного співробітництва вищих навчальних закладів є:  

участь у програмах двостороннього та багатостороннього міждержавного обміну студентами, аспірантами, педагогічними, науково-педагогічними та науковими працівниками;  

проведення спільних наукових досліджень;  

організація міжнародних конференцій, симпозіумів, конгресів та інших заходів;  

участь у міжнародних освітніх та наукових програмах;  

спільна видавнича діяльність;  

     надання послуг, пов'язаних із здобуттям вищої та післядипломної освіти, іноземцям в Україні; { Абзац сьомий частини другої статті 67 із змінами, внесеними згідно із Законом N 5460-VI ( 5460-17 ) від 16.10.2012 }  

відрядження за кордон науково-педагогічних кадрів для викладацької та наукової роботи відповідно до міжнародних договорів України, а також прямих договорів вищих навчальних закладів з іноземними партнерами.  

     Стаття 68. Зовнішньоекономічна діяльність у галузі вищої освіти  

1. Зовнішньоекономічна діяльність вищого навчального закладу здійснюється відповідно до законодавства шляхом укладення договорів з іноземними юридичними та фізичними особами.  

2. Основними видами зовнішньоекономічної діяльності вищого навчального закладу є:  

організація фахової підготовки і стажування студентів;  

провадження освітньої діяльності, пов'язаної з навчанням іноземних студентів, а також підготовка наукових кадрів для іноземних держав;  

проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт за замовленням іноземних юридичних та фізичних осіб;  

створення спільних з іноземними партнерами підприємств, центрів, лабораторій, технопарків тощо.  

3. Валютні та матеріальні надходження від зовнішньоекономічної діяльності вищого навчального закладу використовуються для забезпечення виконання статутних завдань.