Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
641.02 Кб
Скачать

48. Використання функцій срзнач, счетесли, наименьший, макс, счет табличного процесору ms excel для проведення статистичних розрахунків. Навести приклади.

=СРЗНАЧ(параметр) - Середнє значення чисел

=СЧЕТЕСЛИ(діапазон для перевірки умови; «умова») - Кількість разів виконання умови

У процесі роботи цієї функції проглядається діапазон для

перевірки умови і підраховується кількість виконань умови. Наприклад,

• визначити, скільки разів робив замовлення клієнт Іванов: Діапазон для перевірки — В12:В24, умова — «Іванов». Функція має такий вигляд: =СЧЕТЕСЛИ(В12:В24;«Іванов»)

• визначити, скільки разів робились замовлення до 1998 року: Діапазон для перевірки — С12:С24; умова — «<01.01.98». Функція має такий вигляд:

=СЧЕТЕСЛИ(С 12:С24;«<01.01.98»)

=НАИМЕНЬШИЙ(параметр;N) - N-e мінімальне з чисел

=МАКС(параметр) - Максимальне з чисел

=СЧЕТ(параметр 1 ;параметр2;... ;параметр30) - Кількість чисел серед параметрів

49. Використання функцій суммесли, наибольший, мин табличного процесору ms excel для проведення статистичних розрахунків. Навести приклади.

Для підрахунку суми числових значень у певному діапазоні використовується функція СУММ (діапазон комірок), проте вона підраховує суму із усіх значень, розташованих у вказано­му діапазоні. Коли ж потрібно підрахувати суму числових зна­чень, які відповідають певній умові у таблиці, використовуєть­ся функція СУММЕСЛИ, яка має такий вигляд: =СУММЕСЛИ(діапазон для перевірки умови; «умова»; діапа­зон для підрахунку суми).- Сума чисел за умовою

Наприклад, за даними попередньої таблиці треба підрахува­ти суму податку, що сплатив клієнт Іванов.

Діапазоном для перевірки умови є стовпчик з прізвищами клієнтів — В12:В24, серед яких зустрічається (або ні) потрібне прізвище.

Умовою для пошуку є прізвище «Іванов», а діапазоном для підрахунку суми значень є стовпчик з нарахованими податка­ми —112:124. Тоді функція набуває такого вигляду: =СУММЕСЛИ(В12:В24;«Іванов»;І12:І24)

=НАИБОЛЬШИЙ(параметр;N) - N-e максимальне з чисел

=МИН(параметр) - Мінімальне з чисел

50. Використання функцій предсказ, тенденция, рост табличного процесору ms excel для аналізу складної сукупності даних та прогнозування. Навести приклади.

Для проведення прогнозування за допомогою статистичних \ функцій Microsoft Excel застосовують регресивний аналіз. Це вид І статистичного аналізу, що дозволяє оцінити міру залежності між І змінними, пропонуючи механізм обчислення передбачуваного значення змінної з декількох уже обчислених значень. Іншими словами, на основі статистичної вибірки відомих значень функції F(x) та аргументів х, можна спрогнозувати поведінку функції шляхом підстановки нових значень аргументів.

• 3 використанням одиничної лінійної регресії — =ПРЕДСКАЗ(новийХ;відоміУ;відоміХ) — обчислює (прогно­зує) одне нове значення функції на основі нового заданого X і статистичної виборки відомих значень Х та Y.

=ТЕНДЕНЦИЯ(відоміУ;відоміХ;новіХ) — на відміну від функ­ції ПРЕДСКАЗ прогнозує не одне, а декілька нових значень функ­ції на основі декількох нових заданих Х'\ статистичної виборки.

• 3 використанням одиничної нелінійної регресії — =РОСТ(відоміУ;відоміХ;новіХ) — так само, як і ТЕНДЕНЦИЯ,

прогнозує декілька нових значень функції на основі декількох нових заданих X і статистичної виборки.

Приклад.

Задана статистична вибірка курсу американського долара та німецької марки за 8 місяців. Спрогнозувати зміну курсу німець­кої марки, якщо курс американського долара на наступні 4 місяці прогнозується згідно з таблицею:

Статистична вибірка характеризується функцією DM = F($US), де відомими значеннями х є значення курса американського до­лару (комірки В15:В22), відомими значеннями У є значення кур­су німецької марки (комірки С15:С22).

За допомогою функції ПРЕДСКАЗ можна спрогнозувати зна­чення курсу німецької марки тільки для одного місяця (вересня) на основі одного нового значення курсу американського долара (комірка В24 =5,42).

Функція ПРЕДСКАЗ заноситься у відповідну комірку С24:

=ПРЕДСКАЗ(В23;В15:В22;С15:С22 Enter і отримується результат.

Для прогнозування курсу німецької марки можна використати функції

=ТЕНДЕНЦИЯ(С15:С22;В15:В22;В24:В27),або

=РОСТ(С15:С22;В15:В22;В24:В27) де В24:В27 — це значення нових х — передбачуваних значень кур­су американського долара протягом наступних чотирьох місяців.

Функція ТЕНДЕНЦИЯ має бути занесена у комірки D24:D27, а функція РОСТ — у комірки Е24:Е27 як формула масиву. Для уведення функції як формули масиву треба виділити діапазон клітин, де має міститися така функція, занести її і натиснути спо­чатку на клавішу F2, а потім клавіші CTRL+SHIFT+Enter.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]