Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Тема 3. Підвідомчість та підсудність справ господарським судам

Роль і значення теми для діяльності юристів

Метою вивчення цієї теми є усвідомлення правової сутності підвідомчості і підсудності справ господарським судам, особливостей договірної, імперативної, альтернативної підвідомчості та територіальної, загальної, альтернативної, виняткової, договірної підсудності, правил визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам.

Ключові слова та поняття: “підвідомчість”, “види підвідомчості”, “договірна підвідомчість”, “імперативна підвідомчість” “альтернативна підвідомчість”, “підсудність”, “територіальна підсудність”, “загальна підсудність”, “альтернативна підсудність”, “виняткова підсудність”, “договірна підсудність”.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми

B результаті вивчення цієї теми студент повинен знати поняття та ознаки підвідомчості та підсудності справ в господарських судах, порядок їх визначення, дії господарського суду за результатами визначення підвідомчості та підсудності справи господарському суду, набути навичок складання документів, пов’язаних з визначенням підвідомчості та підсудності справ в господарських судах та прийняттям справи господарським судом до свого провадження чи передачею її за встановленою підсудністю.

Перелік законодавчо-нормативних актів до вивчення теми

1, 2, 3, 5, 13, 91-98.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми

  • ухвалу господарського суду про відмову у прийнятті позовної заяви з причини непідвідомчості справи господарському суду;

  • ухвалу господарського суду про відмову у прийнятті позовної заяви з причини непідсудності справи місцевому господарському суду.

Тема 4. Учасники господарського судового процесу

Роль і значення теми для діяльності юристів

Поняття, склад та класифікація учасників господарського процесу. Сторони в господарському процесі, їх права та обов’язки. Позивачі в господарському процесі. Відповідачі в господарському процесі. Процесуальна співучасть. Заміна неналежної сторони. Процесуальне правонаступництво.

Треті особи в господарському процесі. Прокурор в господарському процесі. Правове положення інших учасників господарського процесу.

Експерт в господарському процесі. Перекладач в господарському процесі. Представництво осіб, які приймають участь у справі. Представництво в суді. Види представництва. Суб’єкти представництва. Повноваження представника.

Ключові слова та поняття: “учасники господарського процесу”, “господарський суд”, “суддя господарського суду”, “позивач”, “відповідач”, “процесуальна співучасть”, “заміна неналежної сторони”, “процесуальна правонаступність”, “треті особи в господарському процесі”, “треті особи, які заявляють самостійні вимоги”, “ треті особи, які не заявляють самостійних вимог”, “представництво в суді”, “суб`єкти представництва”.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми

Перелік законодавчо-нормативних актів до вивчення теми

1, 2, 3, 5, 13, 18, 91, 93, 95.

Перелік процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми

  • довіреність на представництво інтересів позивача в господарському суді;

  • клопотання про залучення до розгляду справи третьої особи, яка не заявляє позовних вимог;

  • ухвалу господарського суду про залучення до розгляду справи третьої особи, яка не заявляє позовних вимог.

Соседние файлы в папке 5.Методичні рекомендації до семінарських занять