Скачиваний:
23
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Висновки з теми

Таким чином, комерційне посередництво - відносно новий вид господарських відносин, що складаються на договірних засадах між агентом (суб'єктом агентської діяльності у сфері господарювання), принципалом і третіми особами щодо представницьких дій агента, котрі здійснюються від імені, під контролем і за рахунок принципала з метою задоволення законних приватних інтересів учасників зазначених відносин (агента, принципала, третіх осіб) та з урахуванням публічних інтересів (дотри­манням публічного господарського порядку). Основною підставою виникнення агентських відносин є агентський договір, відповідно до якого одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати по­слуги другій стороні (принципалу - суб'єкту, якого представляє агент) в укла­денні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок.

Транспорт - одна з найважливіших галузей економіки, покликана задоволь­няти потреби населення та учасників господарського життя у перевезеннях та пов'язаних з ними послуг. Відповідно до ч. 1 ст. 307 ГК та ч. 1 ст. 909 ЦК України договором перевезення вантажу є договір, за яким одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірений їй другою стороною (вантажовідправником) вантаж до пункту призна­чення в установлений законодавством чи договором строк та видати його упо­вноваженій на одержання вантажу особі (одержувачеві), а вантажовідправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Комерційна концесія - це підприємницька діяльність, що здійснюється на під­ставі договору комерційної концесії і полягає у наданні однією стороною концесій­них відносин (правоволодільцем) другій стороні (користувачеві) на строк або без визначення строку права використання на платній основі комплексу належних правоволодільцеві виключних прав з метою виготовлення та (або) продажу пев­ного виду товару та (або) надання послуг. У правовій літературі для визначення подібного роду ринкових відносин використовуються терміни «франчайзинг» і «франшиза». Згідно визначення, викладеного у ст. 366 ГК України «за договором комерційної концесії одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) на строк або без ви­значення строку право використання в підприємницькій діяльності кори­стувача комплексу прав, належних правоволодільцеві, а користувач зобо­в'язується дотримуватися умов використання наданих йому прав та спла­тити правоволодільцеві обумовлену договором винагороду.

Методичні поради щодо підготовки даної теми

Ключові слова та поняття: Агентська діяльність. Предмет агентського договору. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності. Підрядні відносини у капітальному будівництві. Поняття та види інвестицій та інвестиційної діяльності. Інноваційна діяльність. Використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Питання до підсумкового контролю:

  1. Комерційне посередництво (агентська діяльність в Україні).

  2. Агентський договір.

  3. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності.

  4. Договір перевезення вантажу.

  5. Підрядні відносини у капітальному будівництві. Договір підряду на капітальне будівництво.

  6. Поняття комерційної концесії та комерційної субконцесії. Договір комерційної концесії за українським законодавством.

  7. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності.

  8. Інноваційна діяльність в Україні.

Соседние файлы в папке Тексти Лекцій