Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Висновки з теми

Отже, майно в господарсько-правовому розумінні визначається як річ, сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають певне вартісне визначення, знаходяться в чиїйсь власності та щодо яких можуть виникати права й обов’язки у діяльності суб'єктів господарювання, а також відображаються в балансі господарюючих суб’єктів або враховуються в інших передбачених законом формах обліку мана цих суб’єктів.

Питання нормативно-правової основи класифікації майна (речей) слід розмежувати на дві частини – загальну правову та господарсько-правову. Стосовно останньої необхідно вказати, що майно слід класифікувати за такими критеріями та видами:

І) можливість переміщувати: 1) рухоме; 2) нерухоме (нерухоме майно в свою чергу може бути: а) юридично і фактично нерухомим; б) юридично нерухомим, але фактично рухомим);

ІІ) можливість поділити без втрати цільового призначення: 1) подільне; 2) неподільне;

ІІІ) складність речі (майна): 1) прості речі; 2) складні речі;

ІV) живі речі (тварини як предмет сільського господарства – худоба, птиця; інші тварини, плодоносні рослини) та неживі речі;

V) час (тривалість) використання: 1) споживне; 2) неспоживне;

VI) доцільність заміни речі: 1) речі, визначені індивідуальними ознаками (незамінні); 2) речі, які мають лише родові ознаки (замінні);

VII) можливість приростання (умноження): 1) звичайне (таке, яке не приростає); 2) таке, яке дає майновий результат (приростає) у виді нового (такого ж самого або іншого) майна (худоба і птиця, що розмножуються, засоби виробництва, фруктові дерева тощо); 3) те, що є результатом, досягнутим, завдяки майну (продукція, доходи і плоди);

VIII) цінність паперового майна: 1) гроші; 2) цінні папери (акції, облігації, векселі, чеки, опціони, ф’ючерси тощо); 3) документи, які не є цінними паперами, але надають право на майно; 4) будь-які інші папери;

IX) статус майна за формою власності: 1) приватне; 2) державне; 3) комунальне;

X) наявність або відсутність одного власника чи співвласників: 1) особисте; 2) спільне (спільне сумісне або спільне часткове); 3) безхазяйне.

Необхідно підкреслити, що вищенаведена загальна класифікація майна (речей) стосується всіх суб’єктів майнових відносин, в тому числі суб’єктів господарювання – на загальних умовах. Проте, для суб’єктів господарювання існує також і спеціальна класифікація майна.

П’ять видів майна суб’єктів господарювання перелічені в ч. 2 ст. 139 ГК України «Майно у сфері господарювання». Зокрема зазначено, що залежно від економічної форми, якої набуває майно у процесі здійснення господарської діяльності, майнові цінності належать до основних фондів, оборотних засобів, коштів, товарів. В подальших частинах 3-7 ГК України розкривається суть зазначених видів майна.

Узагальнюючи доктринальні підходи до визначення правового режиму майна господарюючих суб’єктів слід вказати, що під правовим режимом майна суб’єктів господарювання зазвичай розуміють встановлені правовими нормами структуру цього майна, порядок його придбання (формування), використання і вибуття, а також звернення на нього стягнення кредиторів та його правової охорони.

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ ДАНОЇ ТЕМИ

Ключові слова та поняття. Правовий режим майна суб’єктів господарювання. Визначення права власності. Зміст права власності. Право володіння. Право користування. Право розпоряджання. Інші речові права. Право господарського відання. Право оперативного управління. Організаційно-установчі повноваження власника. Обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна. Майно у сфері господарювання. Майнові цінності. Основні фонди. Оборотні засоби. Кошти. Товари. Цінні папери як особливий вид майна суб’єктів господарювання. Джерела формування майна суб’єктів господарювання. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання.

Питання до підсумкового контролю:

  1. Поняття та види майна суб’єктів господарювання.

  2. Право власності та інші речові права (право господарського відання й право оперативного управління) як основа правового режиму майна у сфері господарювання.

  3. Підстави виникнення, використання та припинення майнових прав та обов’язків суб’єкта господарювання.

  4. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання.

  5. Особливості правового режиму використання природних ресурсів у сфері господарювання.

  6. Регулювання відносин щодо використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.

Соседние файлы в папке Тексти Лекцій