Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
27
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
184.83 Кб
Скачать

Висновки з теми

Таким чином, слід зазначити, що матеріально-технічне постачання і збут віднесені до сфери матеріального виробництва, а також, відповідно до ч. 3 ст. 263 ГК України, є формою здійснення господарсько-торговельної діяльності. При цьому, згідно ч. 1 ст. 264 ГК «матеріально-технічне постачання та збут продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання як власного виробництва, так і придбаних у ін­ших суб'єктів господарювання, здійснюються суб'єктами господарювання шляхом по­ставки, а у випадках, передбачених цим Кодексом, також на основі договорів купівлі-продажу».

Таким чином, найбільш поширеною правовою формою регулювання господарських відносин з постійного та ритмічного постачання продукції, виробів і товарів вважається договір поставки. У цілому, слід зауважити, що договір поставки найбільш подібний до договору купівлі-продажу (в деяких випадках навіть важко визначити відмінність між цими договорами та належність їх до певного підвиду договору на реалізацію товару/майна - договору купівлі-продажу чи договору поставки).

Кім того, відповідно до Цивільного кодексу України договір поставки є різ­новидом договору купівлі-продажу, оскільки положення про нього включені до глави 54 «Купівля-продаж». Складність розмежування цих двох споріднених договорів пов'язана також із відмінностями у положеннях Господарського та Ци­вільного кодексах України щодо цих договорів.

Методичні поради щодо підготовки даної теми

Ключові слова та поняття: Господарсько-торговельна діяльність. Види господарсько-торговельної діяльності. Форми господарсько-торговельної діяльності. Матеріально-технічне постачання та збут. Договір поставки. Предмет, кількість і асортимент поставки. Строки і порядок поставки. Якість товарів, що поставляються. Контрактація сільськогосподарської продукції. Енергопостачання. Біржова торгівля. Оренда майна та лізинг у сфері господарювання. Міна (бартер) у сфері господарювання. Зберігання у товарному складі.

Питання до підсумкового контролю:

  1. Господарсько-торговельна діяльність.

  2. Матеріально-технічне постачання та збут.

  3. Договір поставки.

  4. Контрактація сільськогосподарської продукції.

  5. Енергопостачання.

  6. Оренда майна та лізинг у сфері господарювання.

  7. Міна (бартер) у господарській сфері.

  8. Зберігання у товарному складі.

  9. Біржова торгівля.

Питання для самостійного вивчення:

    1. Види та форми господарсько-торговельної діяльності.

    2. Порівняльна характеристика договору поставки із договором купівлі-продажу.

    3. Предмет, кількість і асортимент поставки. Строки і порядок поставки. Якість товарів, що поставляються. Гарантії якості товарів.

    4. Комплектність товарів, що поставляються.

    5. Положення про поставки і Особливі умови поставок.

    6. Договір контрактації сільськогосподарської продукції. Особливості виконання договорів контрактації. Відповідальність за договором контрактації.

    7. Договір енергопостачання. Кількість і якість енергії. Строки, ціни та порядок розрахунків за договором енергопостачання.

    8. Умови договору оренди. Основні права та обов’язки орендаря. Орендна плата. Суборенда.

    9. Лізинг у сфері господарювання.

    10. Біржова торгівля.

Соседние файлы в папке Тексти Лекцій