Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Висновки

Разом з внутрішніми за своєю природою податками (ПДВ, акцизом тощо), які також стягуються ч товарів, що беруть участь у зовнішньоторговельному обігу, вони впливають не лише на зовнішній сектор, а й на весь економічний клімат у країні.

У практиці зовнішньоторговельного регулювання, як правило, застосовується така схема митного тарифу:

  1. автономні (максимальні) ставки, що вживаються лише до товарів з тих країн, яким з певних причин не надається режим найбільшого сприяння;

  2. -преференційні ставки, що застосовуються до товарів з країн, які розвиваються відповідно до Загальної системи

  3. -преференцій;

  4. ставки режиму найбільшого сприяння (конвенційні), як правило, узгоджені в рамках ГАТТ і застосовуються до товарів більшості країн [4].

До категорій нетарифних заходів регулювання експортно-імпортної діяльності належать різні заходи фінансової, технічної, адміністративної, кредитної і торговельної політики, які можуть свідомо спрямовуватись на регулювання зовнішньої торгівлі (заборони, квоти, ліцензії") і виникати у результаті проведення технічної політики, реалізації норм охорони здоров'я, вжиття адміністративних і фінансових заходів. Побічна дія цих заходів створює перешкоди для зовнішньої торгівлі і перетворює їх на нетарифні обмеження, часто свідоме перетворення.

Митні служби в зарубіжних країнах мають різний статус, струк­туру і повноваження. В переважній більшості країн митна служба є складовою фінансових департаментів, що забезпечує ефективний контроль за фіскальними завданнями митних органів, хоча частка надходжень до державного бюджету від митних платежів є значною в небагатьох країнах. Державні митні органи, що знаходяться в прикордонних контрольних пунктах, не підпорядковуються адміністративним місцевим органам. У Великобританії, наприклад, діє акцизне та митне управління, в Аргентині митна служба входить до складу центральної податкової адміністрації. Митна служба може також входити до складу Міністерства іноземних справ (як у Катарі).

ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

  1. Тарифні і нетарифні заходи регулювання зовнішньої торгівлі у зарубіжних країнах.

  2. Нетарифне регулювання експорту в зарубіжних країнах.

  3. Нетарифне регулювання імпорту в зарубіжних країнах.

  4. Особливості організації митної справи і митних процесів.

  5. Особливості організації митних процесів.

24

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекцій