Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
130.05 Кб
Скачать

3. Поняття та загальна характеристика порушення митних правил. Відповідальність за порушення митних правил

Порушення митних, правил - це протиправна, винна (навмис­на або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на встанов­лений порядок:

    • переміщення через митний кордон України товарів і транс­портних засобів;

    • здійснення митного оформлення і митного контролю за ними;

    • обкладання митом, податками та митними зборами товарів і транспортних засобів.

Порушення митних правил є адміністративним правопору­шенням, якщо вчинене не тягне за собою кримінальної відповідальності. Шкідливе або суспільне небезпечне порушення митних правил може полягати в здійсненні певних дій або в пасивній поведінці - відмові від тих чи інших дій, які учасник зовнішньо­економічної діяльності зобов'язаний був здійснити.

Відповідальності за порушення митних правил підлягають особи, які досягли на момент вчинення правопорушення 16-річного віку, а також юридичні особи, посадові особи підприємств, органі­зацій України та іноземних держав.

Не є порушенням митних правил дія, яка вчинена в стані край­ньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, що загрожує вста­новленому порядку управління, якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунена іншими засобами і якщо заподіяна шкода менш значна, ніж відвернена.

Не є порушенням митних правил дія, яка вчинена в стані необ­хідної оборони, тобто при захисті встановленого порядку управ­ління від протиправного посягання шляхом заподіяння посягаючому шкоди, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

Не підлягає адміністративній відповідальності особа, яка під час вчинення протиправної дії чи бездіяльності була в стані неосуд­ності, тобто не могла усвідомлювати свої дії або керувати ними внаслідок хронічної душевної хвороби, тимчасового розладу душевної діяльності, слабоумства чи іншого хворобливого стану.

При малозначності вчиненого порушення митних правил службова особа митного органу України, яка розглядає справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням [3].

Відповідальність за порушення митних правил

Відповідальність за порушення митних правил встановлюється ст.320 Митного кодексу України.

Суб'єктами відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопо­рушення досягли 16-річного віку, а також посадові особи підприємств.

Притягнення до відповідальності за порушення митних правил не звільняє зазначених осіб від обов'язку сплати мита та інших податків і зборів.

За порушення митних правил можуть бути застосовуватись такі стягнення:

- попередження (офіційне попередження порушника про недопустимість у майбутньому таких порушень);

- штраф (грошове стягнення);

- конфіскація товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосе­редніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортних засобів, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України (ст. 322 Митного кодексу України).

Обставини, що пом'якшують відповідальність за порушення митних правил:

  • щире розкаяння винного;

  • активне сприяння вирішенню справи;

  • відвернення винним шкідливих наслідків;

  • добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;

  • вчинення правопорушення внаслідок збігу тяжких особис­тих або сімейних обставин;

  • вчинення правопорушення неповнолітнім, вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.

Обставини, що обтяжують відповідальність за порушеннямитних правил:

- протиправна подальша поведінка всупереч вимогам поса­дової особи митного органу про припинення таких дій;

- повторне протягом року вчинення порушення митних правил;

- порушення митних правил особою, яка раніше вже вчинила злочин, розслідування якого відноситься до компетенції митних органів;

- втягнення неповнолітніх у дії, пов'язані з порушеннями митних правил;

- вчинення порушення митних правил групою осіб;

-вчинення порушень митних правил з використанням обста­вин стихійного лиха або інших надзвичайних ситуацій;

- вчинення порушень митних правил у стані алкогольного сп'яніння або під впливом вжитих наркотичних засобів, психо­тропних або токсичних речовин, прекурсорів.

Залежно від характеру правопорушення посадова особа мит­ного органу, яка розглядає справу про порушення митних правил, може не визнати певну обставину такою, що обтяжує відпо­відальність.

ВИСНОВКИ З третьОГО ПИТАННЯ

Отже, порушення митних правил є адміністративним правопору­шенням, якщо вчинене не тягне за собою кримінальної відповідальності. Шкідливе або суспільне небезпечне порушення митних правил може полягати в здійсненні певних дій або в пасивній поведінці - відмові від тих чи інших дій, які учасник зовнішньо­економічної діяльності зобов'язаний був здійснити.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекцій