Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Висновки з восьмого питання

Митні органи, спеціалізовані митні установи та організації та їх посадові особи при виконанні покладених на них завдань взаємодіють з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами та громадянами в порядку, встановленому законодавством.

У разі виявлення під час здійснення митних процедур працівниками митних органів ознак злочинів керівник митного органу чи особа, яка його заміщує, повідомляє про це відповідні правоохоронні органи або органи охорони державного кордону України.

Органи охорони державного кордону України та правоохоронні органи повідомляють митним органам про виявлені порушення митних правил або контрабанду.

У свою чергу, органи охорони державного кордону України та правоохоронні органи повідомляють митним органам про виявлені порушення митних правил або контрабанду.

            Взаємодія між митними, правоохоронними органами та органами охорони державного кордону, здійснюється шляхом проведення  спільних операцій, створення оперативних робочих груп.

Одним із основних напрямів взаємодії є взаємообмін оперативною інформацією з метою опрацювання та здійснення узгоджених заходів щодо запобігання та виявлення порушень чинного законодавства з прикордонних і митних питань, протидії контрабандному переміщенню через кордон товарів та інших предметів; розслідування та розкриття злочинів у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Висновки з теми

 

Таким чином, порядок переміщення через митний кордон України товарів і транспортних засобів, митне регулювання, пов'язане з встановленням та справлянням податків і зборів, процедури митного контролю та оформлення, боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил, спрямовані на реалізацію митної політики України, становлять митну справу.

Принципами митного регулювання є: 1) виключної юрисдикції України на її митній території; 2) виключної компетенції митних органів України щодо здійснення митної справи; 3) законності; 4) єдиного порядку переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України; 5) системності; 6) ефективності; 7) додержання прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб; 8) гласності та прозорості.  

Упродовж віків митниця була і залишається одним із най­суттєвіших чинників державності й незалежності країни, ва­гомим свідченням владного і фінансового суверенітету.

25 червня 1991 р. Верховна Рада України прийняла Закон "Про митну справу в Україні", в якому проголосила, що Украї­на "...як суверенна держава самостійно створює власну митну систему і здійснює митну справу".

29 листопада 1996 р. Президентом України видано (згідно зі ст. 106 Конституції України) Указ про створення на базі ко­лишнього ДМКУ і його органів Державної митної служби України (далі — ДМСУ) та її органів — регіональних митниць, митниць, спеціалізованих митних установ.

  Митна політика є складовою внутрішньої та зовнішньої політики, яка визначає зміст діяльності держави та її компе­тентних органів у сфері регулювання зовнішньоекономічних відносин та організації митної системи, а її головним функціо­нальним завданням є забезпечення захисту національних інте­ресів та національної безпеки України в економічній, а також, опосередковано, в політичній, соціальній, екологічній та ін­ших сферах.

Природа митної політики зумовлює, крім національних ін­тересів і національної безпеки взагалі, наявність певних галу­зевих принципів формування та здійснення митної політики, які розкривають зміст національних інтересів держави на пев­ному етапі.

У ст. 2 МКУ визначено, що МИТНА ПОЛІТИКА становить систе­му принципів та напрямів діяльності держави у сфері забезпе­чення своїх економічних інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовніш­ньої торгівлі, зокрема: принципів діяльності держави в економічній сфері; напрямів діяльності держави в цій галузі; економічних інтересів держави; економічної безпеки держави; митно-тарифних заходів регулювання зовнішньої тор­гівлі; нетарифних заходів регулювання; функцій митної політики; митної діяльності держави; митних інтересів держави; митної безпеки держави.

Митне законодавство України складається з Конституції України та інших нормативно-правових актів з питань митної справи. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони України та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України,  можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України.

Прапор та розпізнавальний знак (емблему) ДМСУ затвер­джено указом Президента України від 27 червня 2003 р. № 554/2003.

Прапор ДМСУ — це прямокутне полотнище зеленого кольо­ру з співвідношенням сторін 2 : 3. У верхньому куті полотнища (крижі) зображено емблему ДМСУ.

Зображення Державного прапора України займає четверту частину полотнища, а висота емблеми ДМСУ дорівнює 5/12 ви­соти полотнища. Обидва боки полотнища ідентичні.

Емблемою ДМСУ є зображення золотого кольору крилатого жезла Меркурія — кадуцея, увінчаного знаком княжої держа­ви Володимира Великого, накладеного на два перехрещених ключі.

Територія України, зайнята сушею, територіальне море, внутрішні води і повітряний простір, а також штучні острови, установки і споруди, що створюються у виключній морській економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України, становлять єдину митну територію України.

Території спеціальних митних зон, розташованих в Україні, вважаються такими, що знаходяться поза межами митної тери­торії України, крім випадків, визначених законами України.

Система митних органів складається із спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи (центральний апарат Державної митної служби України), регіональних митниць й митниць. Центральний апарат Держмитслужби очолює вертикаль митних органів, виконуючи при цьому, як і регіональні митниці, дві функції: “виробничу” (здійснює в окремих випадках передбачені митним законодавством митні операції) та управлінську (здійснює управління підпорядкованими митними органами, спеціалізованими митними установами і організаціями).   Отже, окрім питань, що є загальними для митних органів, ЦА ДМСУ вирішує і ряд специфічних задач, пов'язаних із керівництвом митною службою і розвитком митної справи.

Митні органи, спеціалізовані митні установи та організації та їх посадові особи при виконанні покладених на них завдань взаємодіють з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами та громадянами в порядку, встановленому законодавством.

У разі виявлення під час здійснення митних процедур працівниками митних органів ознак злочинів керівник митного органу чи особа, яка його заміщує, повідомляє про це відповідні правоохоронні органи або органи охорони державного кордону України.

 

Завдання для перевірки знань

  1. У якій статті МКУ визначені основні завдання митних органів країни?

  2. З якою метою здійснюється взаємодія митних органів із правоохоронними і контролюючими органами?

  3. Якими статтями МКУ врегульовані питання міжнарод­ного співробітництва з питань митної справи?

  4. Розкажіть про основні принципи регулювання митної справи.

  5. Що становить єдину митну територію України?

  6. Що є митним кордоном України?

  7. Коли і яким нормативним документом затверджено емб­лему та прапор ДМСУ?

  8. З яких елементів складається прапор ДМСУ, а також який колір є домінуючим у прапорі ДМСУ?

  9. Опишіть емблему ДМСУ.