Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
256.51 Кб
Скачать

Тема № 5 Відповідальність за порушення митних правил. Правові засади провадження по справах про порушення митних правил та розгляду таких справ.

(самостійне опрацювання теми – 42 год.)

Завдання для самостійної підготовки:

  1. Поняття контрабанда, та її правове забезпечення.

  2. Процедура дізнання у справах про порушення митних правил.

  3. Порядок накладання адміністративних стягнень за порушення митних правил.

  4. Доказування у справах про порушення митних правил.

  5. Склад учасників провадження у справах про порушення митних правил.

  6. Стадії митного розслідування.

  7. Місце розгляду справи про порушення митних правил.

  8. Оформлення кінцевого результату розгляду справи про порушення митних правил.

ЛІТЕРАТУРА :

    1. Конституція України від 28.06.96 р.

    2. Митний кодекс України від 11.07.02 р. №92-IV.

    3. Кримінальний кодекс України від 5.04.2001р. №2349-ІІІ.

    4. Закон України „Про митну справу в Україні” від 25.06.91 р. № 1262-ХІ.

    5. Закон України «Про безпеку» від 5.03.1992 р.

    6. Угода про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах (укр/рос), ратифікована Законом N 1301-XIVвід 15.12.99, ВВР, 2000, N 1.

    7. Коментар до митного кодексу України / За ред. П.В.Пашка, М.М.Каленського. – К.: Юстиніан, 2004. – 736 с.

    8. Митний кодекс та нормативно-правові акти, що регулюють його застосування: Зб.док. \ Упор.: П.В.Пашко, В.П.Науменко. – К.: Знання, 2004. – 1173с.

    9. Гіжевський В.К. Митне право України : навч. посібник / В. К. Гіжевський, І. І. Світлак, І. В. Скірський. - К. : Атіка, 2008. - 204 с.

    10. Митне право України : Навч. посібник / За ред. В.В. Ченцова ; АМСУ. - К. : Істина, 2007. - 328 с.

    11. Митна справа : У 3-х томах. Навч. посібник: Курс лекцій / За ред. А.Д. Войцещука. - К. : Мануфактура, 2006. - 412 с.

    12. Жорін Ф.Л. Правові засади митної справи в Україні : Навч. посібник / Ф.Л. Жорін, І.Н. Звягіна. - К. : МАГІСТР-ХХІ сторіччя, 2005. - 384 с.

    13. Ємченко І.В. Методи і технічні засоби митного контролю : Підручник / І.В. Ємченко, А.П. Закусілов. - К. : Центр учбової літератури, 2007. - 432 с.

    14. Шершун А.А. Митне оформлення товарів та транспортних засобів : Навч.- метод. посібник. / А.А. Шершун. - К. : Кондор, 2007. - 330 с.

    15. Калашникова О.Л. Основи мистецтвознавчої експертизи та вартісної оцінки культурних цінностей : Підручник / О.Л. Калашникова. - К. : Знання, 2006. - 479 с ; 48 с. : iл. - (Митна справа в Україні).

    16. Основи митної справи в Україні : підручник / За ред.. П.В.Пашка. – К.: Знання, 2008. – 651 с.

    17. Боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил : підручник / За ред. А.Д. Войцещука. - Хмельницький : Інтрада, 2008. - 328 с.

Основні Методи навчання:

Методи організації навчально-пізнавальної діяльності в курсі економічної теорії — це сукупність методів, які спеціально спрямовані на передачу і засвоєння студентами знань, умінь і навичок із зазначеної дисципліни. До них належать словесні методи навчання:

Розповідь — послідовне розкриття змісту нового матеріалу. Вимоги до розповіді: достовірність змісту, логічна послідовність, чіткість і доказовість, образність і емоційність викладу, мова викладача (чітка, доступна, правильна).

Пояснення — словесне тлумачення понять, явищ, принципів дій приладів, наочних посібників, слів, термінів і т. п.

Лекція — усний виклад навчального матеріалу, великого за обсягом, складного за логічною побудовою. Зосередження уваги на лекціях досягають різними прийомами: її незвичний початок; слухачі стають учасниками подій; цікаві приклади; проблемний виклад матеріалу; наочність і технічні засоби навчання; риторичні запитання; підвищення голосу, паузи і т. п.

Використовуються різні за своїм дидактичним призначенням навчальні лекції — вступні, тематичні, оглядові, заключні.

Вступна лекція покликана дати загальне уявлення про завдання і зміст навчальної дисципліни, розкрити її структуру і логіку, взаємозв'язок з іншими дисциплінами, викликати інтерес до навчального предмета. Тематична лекція завше присвячена певній темі курсу. Оглядова лекція читається учням перед іспитами. У заключній лекції підбиваються підсумки вивченого матеріалу з певного навчального предмета, виділяючи вузлові питання і зосереджуючи увагу на практичному значенні здобутих знань для подальшого навчання.

Найпоширенішим різновидом лекції є інформаційна, яка передбачає передавання курсантам певного обсягу інформації з економічної теорії шляхом послідовного розкриття наукових фактів, явищ, процесів. При цьому вони є простими споживачами готової навчальної інформації.

Бесіда — питально-відповідальний метод навчання. Види бесід:

Вступна — проводиться як підготовка курсантів до вивчення нового матеріалу. Повідомлююча базується в основному на спостереженнях, що організовуються викладачем на занятті за допомогою наочних посібників, записів на дошці, таблиць, малюнків, а також на матеріалі текстів наукових творів, документів. Бесіда-повторення використовується для закріплення навчального матеріалу. Контрольна — для перевірки засвоєних знань.

У процесі бесіди спочатку ставляться запитання, потім викликається для відповіді курсант; здійснюється диференційований підхід до курсантів(опитуються не тільки ті, хто бажає і т. д.).

Дискусія, диспут - методи навчання близькі до бесіди. Диспут — це суперечка на наукову або суспільну тему. Дискусія — суперечка, обговорення будь-якого питання. Цей метод навчання ґрунтується на обміні думками між курсантами, викладачами та курсантами, вчить мислити самостійно, розвиває вміння практичного аналізу і старанної аргументації висунутих положень, поваги до думки інших.

Робота з підручником:

1) Попереднє ознайомлення в підручнику з темою майбутнього заняття. Мета ознайомлення — відновлення в пам'яті раніше засвоєних знань, на які буде спиратись вивчення нового матеріалу, або введення курсантів в те коло питань, які будуть вивчатися на занятті.

2) Самостійне вивчення за підручником окремих питань програми.

3) Виконання різних завдань викладача: складання простих і розгорнутих планів, відбір і виписування з підручника прикладів, цитат, складання порівняльних характеристик виучуваних явищ, процесів і т. п

4) Читання наукової і науково-популярної літератури, хрестоматій, документів і т. п.

5) Підготовка повідомлень, рефератів і доповідей з окремих питань виучуваної теми в аудиторії та вдома.

Наочні методи навчання: ілюстрування та самостійне спостереження. Метод ілюстрування передбачає ілюстрування статичної наочності, плакатів, карт, зарисовок на дошці, картин та ін. Метод самостійного спостереження: інструктаж викладача; вивчення або повторення раніше вивченого; спостереження; висновки курсантів; висновки викладача і оцінка виконаної роботи.

Репродуктивні методи навчання передбачають активне сприймання і запам'ятовування навчального матеріалу, який повідомляється викладачем та іншими джерелами інформації. При цьому використовуються словесні, наочні і практичні методи навчання. Проблемно-пошукові методи навчання передбачають підвищену активність курсантів у процесі навчання. Тут також використовуються методи словесні, наочні й практичні.

Пояснювально-ілюстративний метод - знаходить саме широке застосування для передачі великого масиву інформації. Курсанти одержують знання на лекції, з навчальної або методичної літератури, через екранний посібник в "готовому" виді. Сприймаючи й осмислюючи факти, оцінки, висновки, студенти залишаються в рамках репродуктивного (відтворюючого) мислення.

Частково-пошуковий, або евристичний, метод. Полягає в організації активного пошуку рішення висунутих у навчанні (або самостійно сформульованих) пізнавальних завдань або під керівництвом викладача або на основі евристичних програм і вказівок.

Дослідницький метод - після аналізу матеріалу, постановки проблем і завдань і короткого усного або письмового інструктажу ті, яких навчають, самостійно вивчають літературу, джерела, ведуть спостереження й виміри й виконують інші дії пошукового характеру. Ініціатива, самостійність, творчий пошук проявляються в дослідницькій діяльності найбільше повно. Методи навчальної роботи безпосередньо переростають у методи наукового дослідження.

З активних методів навчання імітаційні методи, що використовуються в дисципліні економічна теорія, поділяються на ігрові (проведення ділових ігор, ігрового проектування й т.п.) й неігрові (аналіз конкретних ситуацій, рішення ситуаційних завдань й інших). У процесі проведення лекційних та семінарських занять застосовуються такі методи активного навчання:

  • ситуаційні завдання;

  • ділові ігри.

З неімітційних активних методів навчання:

  • проблемна лекція;

  • евристична бесіда;

  • навчальна дискусія;

  • самостійна робота з літературою;

  • семінари;

  • дискусії.