Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Кафедра інформатики та інформаційних технологій в діяльності ОВС

лекція №1

з дисципліни

Інформаційне забезпечення юридичної діяльності

Тема № 1. Основні поняття, принципи роботи ТА використання комп'ютерних МЕРЕЖ

(2 години)

Для студентів заочної форми навчання юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2015

Лекцію підготував доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій в діяльності ОВС Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Косиченко О.О.

Рецензенти:

професор, кандидат технічних наук Алексєєв М.О. (завідувач кафедри програмного забезпечення комп’ютерних систем Національного гірничого університету)

доцент, кандидат технічних наук Семенець С.М. (доцент кафедри прикладної математики Придніпровської державної академії будівництва та архітектури)

Лекція обговорена та схвалена на засіданні навчально-наукового комплексу кафедри інформатики та інформаційних технологій в діяльності ОВС від 12.06.2015, протокол № 20

ПЛАН ЛЕКЦІЇ:

Вступ

  1. Роль комп’ютерних систем і мереж у юридичної практиці .

  2. Поняття комп'ютерної мережі

  3. Переваги комп'ютерних мереж над окремими комп'ютерами.

  4. Програмні додатки, яки використовуються у комп’ютерних мережах.

  5. Операційні системи користувача. Процес обміну даними.

  6. Мережні операційні системи.

Висновок

РЕКОМЕНДОВАНА Література:

  1. Вишня В.Б., Косиченко О.О. Практикум з основ інформатики: для студентів, курсантів та слухачів усіх форм навчання. – Д.: Юридична академія МВС, 2005. – 140 с.

  2. Вишня В.Б., Косиченко О.О., Трусов В.О. Інформаційне забезпечення юридичної діяльності: Навчальний посібник для студентів. – У 2-х ч. – Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2006. – Ч.1. – 164 с.

  3. Денісова О.О. Інформаційні системи і технології в юридичній діяльності: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2004. – 307 c.

  4. Информатика для юристов и экономистов. / Симонович С.В. и др. – Спб: Издательство «Питер», 2001 – 620 с.: ил.: с. 213-215.

  5. Інформатика: Комп'ютерна техніка. Комп'ютерні технології. Підручник. / За ред. О.І. Пушкаря.-К.: Вид. центр "Академія", 2002 - 704 с. : с. 595-602.

  6. Дибкова Л.М. Інформатика та комп'ютерна техніка/ Посібник. – Кіїв: Видавничий центр "Академія", 2002. - 318 с.: с. 265-271.

  7. Попов В. Практикум по Интернет-технологиям: учебный курс. – МПб.: Питер, 2002. – 480 с.: с. 17-24.

Мета лекції:

Дати студентам основні поняття комп’ютерних мереж та їх використання у юридичній діяльності.

Вступ

Дисципліна тісним образом пов'язана з дисципліною "Основи інформатики й обчислювальної техніки", яка вивчається на першому курсі. Також існує тісний зв'язок з такими дисциплінами як "Криміналістика", "Правова статистика", "Інформаційне право", "Основи інформаційної безпеки", " Інформаційно-бібліографічний пошук", "Сучасні інформаційні технології та їх використання в правозастосовній діяльності", "Криміналістичні засоби та методи розкриття й розслідування злочинів".

Навчальна мета вивчення дисципліни полягає в тому, щоб дати студентам знання, уміння та навички користування комп'ютерною технікою, специфічним програмним забезпеченням, що дає змогу вирішувати ті чи інші завдання в професійній діяльності. Розвиваюча мета вивчення дисципліни полягає в отриманні спеціальних знань та практичних навичок у використанні сучасних інформаційних технологій у професійній діяльності. Виховна мета вивчення дисципліни полягає в вихованні у слухачів акуратного та сумлінного відношення до інформаційної діяльності у правової сфері (це і підготовка документів, і пошук необхідної інформації у базах даних, те і захист персональних даних та інші питання).

Дисципліна вивчається студентами денної форми навчання на протязі усього навчального (третього) року навчання. Лекції - (9 лекцій – 18 годин), практичні заняття проводяться кожний тиждень (18 практичних занять – 36 годин). Кожна тема дисципліни має практичні індивідуальні та самостійні завдання. На протязі навчального року велика увага надається не тільки вивченню основного матеріалу тем на практичних заняттях, а також прояву творчої активності студентів під час виконання індивідуальних та самостійних завдань. Під час модульних контролів студенти виконують в основному практичні завдання. Під час модульних контролів також використовується комп'ютерне тестування.

Поточний контроль,відповідно до наказу Міністерства освіти України від 02.06.1993 № 161, здійснюється під час проведення практичних занять і включає в собі наступні заходи:отримання допуску до практичної роботи на персональному комп’ютері шляхом перевірки теоретичних знань з теми, що вивчається; контроль послідовності виконання практичних вправ на комп’ютері та захист виконаної практичної роботи; усні опитування, письмові відповіді; відпрацювання академічних заборгованостей тощо.

Модульний контроль включає до себе перевірку засвоєння матеріалу вибіркових тем курсу згідно з тематичним планом шляхом проведення модульних контрольних робіт та комп’ютерного тестування.

Підсумковий контроль,відповідно до наказу Міністерства освіти України від 02.06.1993 № 161, проводиться з метою оцінки результатів навчання та здійснюється у формі проведення семестрового заліку та іспиту в обсязі навчального матеріалу, визначеного навчальною програмою, і в терміни, встановлені навчальним планом.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: на понятійному рівні – основні тенденції розвитку інформаційних та комп’ютерних технологій, складові частини інформатики та комп’ютерної техніки, місце та роль застосування комп’ютерних технологій у практичній діяльності; на фундаментальному рівні – нормативно-правову базу використання комп’ютерних та телекомунікаційних технологій у правничій діяльності, види програмного забезпечення та їх призначення, види баз даних, що застосовуються в практичній діяльності, будову та функціонування електронно-обчислювальних машин; на практично-творчому рівні – вимоги, які ставляться юриста - керівника, можливості використання інформаційних та комп’ютерних технологій у повсякденній діяльності, опрацювання інформації за допомогою спеціальних комп’ютерних програм, способи її отримання, накопичення, пошуку та застосування для вирішення конкретних завдань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен вміти: на репродуктивному рівні: реалізувати вимоги держави та сьогодення щодо формування у працівників юридично-правового напрямку високої професійної майстерності шляхом отримання теоретичних знань та практичних навичок; на алгоритмічному рівні: дотримуватись логічної послідовності у професійній діяльності; на евристичному рівні: формувати власну точку зору щодо прийняття конкретних рішень;на творчому рівні:використовувати свої теоретичні знання та практичні навики для підвищення ефективності професійної діяльності.

Заохочувальні аспекти, які можуть вплинути на якість результатів вивчення навчальної дисципліни та дозволити отримати додаткові бали: творче відношення до виконання самостійних та індивідуальних завдань, участь в роботі Наукового гуртка кафедри з виконанням досліджень та доповідей.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекц_й та презентац_й