Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
65.35 Кб
Скачать

Висновки з теми

Отже, можна підвести наступні підсумки:

1. Преамбула є невід’ємною складовою Конституції. Тому в разі її тлумачення усі конституційні положення статей мають ґрунтуватися на їх змісті і мотивах, які проголошенні у вступній частині. Хоча преамбула не містить положень нормативно-правового характеру, однак вона має суттєве значення для розуміння змісту Конституції, цілей її прийняття, історичних передумов установчого волевиявлення.

2. Засадничу роль преамбула може виконати під час пошуку права суб’єкта конституційно-правових відносин, у випадках необхідності офіційного тлумачення (ми вважаємо, що для Основного Закону країни не є характерним наявність пробілів чи суперечностей) конституційних норм, а також в наступній трансформації до потребсьогодення або потреб правового регулювання. Вона є такою як є. У цьому розумінні її правове значення беззаперечне. Фактично має юридичну силу для всіх суб’єктів конституційно-правових відносин, оскільки є основою, на якій вивіряється адекватність тлумачення конституційних норм, що містяться в розділах відповідних статей Конституції.

3. Робота над проектом конституційних змін в Україні розпочалася. Позиція українських політиків та експертів щодо їх необхідності, змісту та способу втілення неоднозначна. Очевидно, що процесу розробки нових конституційних положень має передувати ґрунтовне дослідження конституційного процесу та демократії в Україні і світі, а також продумане та раціональне поєднання існуючих на сьогодні концепцій конституційного реформування.

Методичні поради щодо підготовки даної теми

В ході лекції розглянуто лише частину з того значного кола питань, що необхідно буде опанувати майбутнім юристам при вивченні курсу.

Саме тому при підготовці до практичних занять з теми рекомендується звернутись не лише до базових підручників, а ще й до інших джерел, які можна знайти у бібліотеці університету або у книжковому фонді навчально-методичного кабінету кафедри загальноправових дисциплін.

В процесі вивчення теми лекції пропонується для кращого засвоєння навчального матеріалу ознайомитись з підручниками та посібниками з числа зазначених у списку літератури. При використанні джерел закордонних авторів необхідно опанувати навчальний матеріал, корегуючи його з урахуванням положень законодавства України.

Пропонується звернути особливу увагу на низку питань, що є дискусійними серед науковців, а тому іноді відзначаються суттєво відмінними один від одного поглядами вирішення теоретичної проблеми.

Соседние файлы в папке 4.Тексти лекц_й