Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
80.89 Кб
Скачать

Висновки з теми

Отже, можна підвести наступні підсумки:

1. Конституційно-правова відповідальність – це вид соціальної та юридичної відповідальності, який існує у сфері конституційно-правових відносин, передбачений нормами конституційного права і характеризується специфічним колом суб’єктів, механізмом реалізації, санкціями й полягає у примусовому перетерпіванні засобів впливу за протиправне діяння (ретроспективний аспект) та у відповідальному стані зобов’язаного суб’єкту (позитивний аспект), виступає найважливішою гарантією реалізації й захисту Конституції.

2. Після розгляду цієї теми зауважимо, що існують як прихильники тільки вузького розуміння відповідальності, так званої «ретроспективної», так і прихильників «двоаспектної» відповідальності, яка включає «ретроспективну» і «позитивну» відповідальність. Сенс протистояння цих двох концепцій утому, що одна визнає можливість відповідальності лише після правопорушення, інша – виходить із існування відповідальності ще до порушення норми. Ми ж вважаємо, що ці два компоненти взаємодоповнюють один одного, вони пов’язані між собою. Позитивна відповідальність передбачає моральне спонукання суб’єкта до професійного виконання своїх посадових обов’язків. Позитивна відповідальність носить моральний характер, вона тісно пов’язана з такими поняттями, як «сумлінне ставлення до своїх обов’язків» та «почуття відповідальності», тому існування «позитивного» аспекту є важливим атрибутом для забезпечення гарантії реалізації прав людини в Україні. Ретроспективна відповідальність в конституційному праві настає лише в тому разі, якщо «не спрацював» механізм «активної» відповідальності, тобто позитивної. «Негативна» має правовий характер, тобто є правовим вираженням, має свій вплив на особу, яка зловживає правом. Тому, на нашу думку, існування і «позитивного» і «негативного» аспектів конституційно-правової відповідальності є обов’язковим для забезпечення правопорядку в суспільстві, та в державі загалом.

3. Наукове опрацювання досліджуваної проблематики, дозволяє зробити такий висновок, а саме те, що «позитивний» аспект конституційно-правової відповідальності існує до правопорушення, а «негативний» аспект вже після настання правопорушення, негативних дій.

4. Функції конституційно-правової відповідальності можна визначити як основні напрямки її впливу на поведінку людей та суспільно-правові відносини, які виникають в сфері дії норм конституційного права; це цілеспрямовані засоби реалізації та захисту конституційних норм, а також досягнення мети конституційної відповідальності; це головні напрямки юридичного впливу як на правопорушника, так і на інших осіб з метою захисту правопорядку, державної дисципліни і виховання суб’єктів конституційно-правових відносин, що скоїли чи можуть скоїти конституційно-правовий делікт.

5. Дослідження юридичної відповідальності як складної системи дозволяє зробити висновок про те, що вона включає як самостійний елемент конституційно-правову відповідальність, яка відіграє подвійну роль у механізмі забезпечення норм права: по-перше, як основа формування відповідальності в інших галузях права і, по-друге, як негативні наслідки, які примусово застосовуються до порушників конституційних норм.

6. Конституційна відповідальність є самостійною галуззю в системі права, має певні особливості, які проявляються в предметному критерії, методі правового регулювання, характерній внутрішній і зовнішній формі, особливому механізмі регулювання суспільних відносин. Тому конституційно-правову відповідальність можна подати як складний за структурою, комплексний за змістом, охоронний за призначенням інститут системи.

Соседние файлы в папке 4.Тексти лекц_й