Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
56
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
41.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УKPAЇHИ

Департамент геології та використання надр

З Б I Р Н И К

УКРУПНЕНИХ КОШТОРИСНИХ НОРМ

НА ГЕОЛОГОРОЗВIДУВАЛЬНI РОБОТИ

(ЗУКН)

Р о з д i л 5

ВІДБІР ТА ОБРОБКА ПРОБ ГІРСЬКИХ ПОРІД

І ТВЕРДИХ КОРИСНИХ КОПАЛИН

ЗATBEPДЖЕНО

наказом Міністра екології та

природних ресурсів України

від 27 грудня 2000 р. № 266

Київ - 2001

Збiрник укрупнених кошторисних норм на геологорозвiдувальнi роботи

(ЗУКН), роздiл 5, Відбір та обробка проб гірських порід і твердих корис-них копалин.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Департамент геології та використання надр

Український державний геологорозвідувальний інститут (УкрДГРІ)

Київ, 2000, стор. 319.

Мiстить норми часу, витрат працi, виробничого транспорту, норми витрат матерiалiв, зносу малоцiнних предметiв, iнструменту, спорядження, перелiк основних фондів (устаткування, приладiв) для визначення технiко-економiчних показникiв i кошторисної вартостi відбору та обробки проб гірських порід і твердих корисних копалин.

Збiрник укладено та підготовлено до затвердження колективом у складi:

В.Ю. Бондаренко (керівник розробки), Є.П. Кононов (відповідальний

виконавець), Л.Г. Бесценна, Т.М. Звенигородська, Б.І. Слободян,

Й.А. Свiщов, І.І. Чорнобай.

1. В С Т У П

1.1. Збiрник укрупнених кошторисних норм (ЗУКН) видається для обов'язкового застосування з метою визначення технiко-економiчних по-казникiв i вартостi при проектуваннi та складаннi кошторисiв, розрахунку договiрних цiн, одиничних i комплексних розцiнок, а також при фiнансу-ваннi та визначеннi нормативної вартості обсягiв фактично виконаних за рахунок коштів державного бюджету геологорозвiдувальних робiт.

1.2. Збiрник мiстить: укрупнені норми часу (норми виробiтку); склад виконавцiв i норми витрат працi; норми витрат технологiчного та виробни-чого транспорту; норми маси вантажiв; норми витрат матерiалiв, електро-енергiї, стислого повiтря; норми зносу малоцiнних предметiв, iнструменту, спорядження та iнвентаря, що швидко зношуються, а також перелiк, кiль-кiсть одиниць, коефiцiєнти резерву устаткування, приладiв, апаратури та спорядження, що вiдносяться до основних фондів.

1.3. Збiрник укрупнених кошторисних норм складається з таких роздiлiв:

Роздiл 1. Геологозйомочнi роботи.

Роздiл 2. Еколого-геологiчнi роботи.

Роздiл 3. Геохiмiчнi роботи при геологiчному картуваннi, пошуках i

розвiдцi твердих корисних копалин.

Роздiл 4. Гiдрогеологiчнi роботи.

Роздiл 5. Вiдбiр та обробка проб гiрських порiд i твердих корисних

копалин.

Роздiл 6. Сейсморозвiдка.

Роздiл 7. Електророзвiдка.

Роздiл 8. Гравiрозвiдка та магнiторозвiдка (наземна).

Роздiл 9. Аерогеофiзичнi роботи.

Роздiл 10. Геофiзичнi дослiдження та роботи в свердловинах.

Роздiл 11. Радiометричнi роботи.

Роздiл 12. Гiрничорозвідувальнi роботи.

Роздiл 13. Бурiння геологорозвiдувальних свердловин.

Роздiл 14. Морськi геологорозвiдувальнi роботи.

Роздiл 15. Лабораторнi дослiдження.

Роздiл 16. Торфорозвiдувальнi роботи.

Роздiл 17. Топографо-геодезичне та маркшейдерське забезпечення

геологорозвiдувальних робiт.

Роздiл 18. Транспортне обслуговування геологорозвiдувальних робiт.

Роздiл 19. Будiвництво споруд при проведеннi геологорозвiдувальних

робiт.

1.4. Основні норми та положення ЗУКН запозичені зі Збiрника кош-торисних норм на геологорозвiдувальнi роботи (випуски 1-11), виданого ВIЕМСом у 1992 - 1993 рр. для геологiчних пiдприємств Росiйської Федерацiї *) .

При розробцi ЗУКН застосовувались:

- iнструкцiї, методичнi вказiвки та вимоги щодо проведення окремих видiв геологорозвiдувальних робiт, чиннi за станом на 1 сiчня 2000 р.;

- статистичнi данi та результати нормативно-дослiдних робiт, що були зiбранi на пiдприємствах i в органiзацiях колишнього Мiнiстерства геологiї СРСР, в тому числi на територiї України;

- квалiфiкацiйнi та єдинi тарифно-квалiфiкацiйнi довiдники, якi дiяли за станом на 1 сiчня 2000 р.;

__________________________________________________________________________

*) Комитет по геологии и использованию недр при Правительстве Росийской Федерации, Сборник сметных норм на геологоразведочные работы (ССН), выпуски 1 - 11, Москва, "ВИЭМС", 1992 - 1993

- нормативнi акти з питань правил безпеки при проведеннi геологороз-вiдувальних робiт, охорони працi та навколишнього середовища;

- норми зносу малоцiнних предметiв, iнструменту, спорядження та iнших предметiв, що швидко зношуються, якi дiють у галузi, а також коефiцiєнти резерву основних фондів.

Окремi норми і положення, запозиченi з відповідних збiрникiв, виданих для Росiйської Федерацiї, адаптованi до умов проведення робiт в Українi та доповненi нормами на деякi види робiт, що вiдсутнi у згаданому Збiрнику ВIЕМСа, розробленими й затвердженими в установленому порядку геологічними підприємствами України.

1.5. Норми розроблено, виходячи iз застосування оптимальних методик, технiки, технологiї та органiзацiї робiт, з урахуванням комплексу виробничих процесiв, необхiдних при проведеннi вiдповiдних рiзновидiв геологорозвiду-вальних робiт.

Склад (зміст) робiт, врахований нормами, наведено поряд з таблицями норм часу або норм виробiтку.

Окрiм витрат на основний вид робiт, нормами врахованi витрати на роботи, що технологiчно з ним пов'язанi та виконання яких є обов'язковим вiдповiдно до чинних iнструкцiй, методичних вказiвок та iнших норматив-них документiв.

1.6. При виконаннi геологорозвiдувальних робiт, склад яких або умови проведення суттєво вiдрiзняються вiд передбачених нормами часу (виробiт-ку), застосовуються поправочні коефiцiєнти, які наведенi у всіх роздiлах ЗУКН вiдповiдно до особливих умов.

1.7. Нормами часу або виробiтку передбачено 40-годинний робочий тиждень при виконаннi робiт на поверхнi та у шурфах глибиною до 5 м i

36-годинний робочий тиждень у пiдземних гiрничих виробках та у шурфах, глибших за 5 м.

1.8. Hормами витрат працi iнженерно-технiчних працiвникiв (IТП) врахованi бурові та гірничі майстри, а також начальники польових партiй: геологозйомочних, пошукових, гiдрогеологiчних, геофiзичних (крiм каро-тажних).

1.9. Кiлькiснi значення норм часу (виробiтку) та норм витрат працi враховують умови, що характеризуються виконанням робiт:

- справними засобами працi;

- кiлькiсно i квалiфiкацiйно укомплектованими групами виконавців згiдно зi складом та умовами робiт, необхiдним устаткуванням, апаратурою й приладами, що обслуговуються, з додержанням правил охорони працi та технiки безпеки;

- рацiональними для рiзновидiв робiт i умов їх виконання технологіями, формами органiзацiї працi та виробництва.

1.10. Неповний склад iнженерно-технiчних працiвникiв або робiтникiв виробничої групи (бригади, загону, партiї), незабезпеченiсть устаткуванням або транспортними засобами, виконання робiт працiвниками не тих категорiй (посад) або розрядiв (квалiфiкацiй), якi передбаченi нормами, а також недолiки органiзацiї працi та виробництва не можуть спричинити до коригування норм.

1.11. В разi вiдсутностi у вiдповiднiй таблицi Збiрника кiлькiсного значення нормоутворюючого показника (вiдстань, довжина, глибина, площа та iн.) застосовується норма для показника, найближчого за значенням. Якщо ж значення показника знаходиться посерединi мiж бiльшим i меншим показником таблицi, слiд застосовувати норму, яка вiдповiдає бiльшiй продуктивностi працi.

Наведенi у Збiрнику кiлькiснi значення нормоутворюючих показникiв, для яких зазначено "до", слiд розумiти як "включно".

1.12. Норми Збiрника не повиннi застосовуватися для нормування працi та списання матерiальних ресурсiв у зв’язку з їх вибуттям.

1.13. Для визначення технiко-економiчних показникiв i кошторисної вартостi геологорозвiдувальних робiт, вiдсутнiх у Збiрнику, або тих, що виконуються в умовах, які суттєво відрізняються від врахованих нормами, слід користуватися нормативними матерiалами iнших вiдомств та окремих пiдприємств, затвердженими в установленому порядку, а при вiдсутностi норм складаються обґрунтованi прямi розрахунки.

1.14. При застосуваннi пiдприємствами нових методик, приладiв, апаратури, устаткування, а також технологiї роботи, органiзацiї виробництва i працi, бiльш досконалих у порiвняннi з передбаченими цим Збiрником, повиннi бути розробленi та введенi в дiю в установленому порядку мiсцевi (тимчасові) норми.

1.15. У кожному роздiлi Збiрника наведено порядок визначення кошторисної вартостi та приклад розрахунку деяких проектно-кошторисних показникiв й одиничних кошторисних розцiнок на проведення вiдповiдних робiт.

Порядок складання проектів і кошторисiв на геологорозвідувальні роботи регламентується відповідними чинними директивними документами (правилами, інструкціями, методичними вказівками тощо).

Соседние файлы в папке Rozdil 05 ВІДБІР ТА ОБРОБКА ПРОБ ГІРСЬКИХ ПОРІД