Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП / Тема 8(2).doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
173.06 Кб
Скачать

8.6 Тензометричний первинний вимірювальний

ПЕРЕТВОРЮВАЧ

Тензометричні перетворювачі мають назву тензорезистори.

Принцип дії тензометричних резисторів полягає на явищі тензоефекту – це властивість матеріалів змінювати при деформації чи механічні напругі свій електричний опір. Під дією механічної сили виникає деформація тензорезистора: змінюється довжина та площа поперечного перерізуS провідника. Деформація кристалічної решітки призводить до зміни питомого опору ρ. Ці три чинники призводять до зміни електричного опору провідника, а саме:

Конструктивні особливості:

Для виготовлення тензометричних резисторів використовуються такі матеріали, як: константант, нікель, ніхром, кремній, германій.

Конструктивно тензометричні резистори виконуються з проволоки, з фольги, плівки або прямокутників напівпровідникового матеріалу, які наклеєні на тонкий папір або на плівку лаку. До кінців тензометричного елемента припаюються мідні вивідні провідники. Тензометричний резистор, який закріплений на об`єкті, що досліджується, за допомогою клею або лаку сприймає механічну силу його поверхневого шару, а напрямок деформації збігався з напрямком поздовжньої осі тензорезистора.

Фольгові тензорезистори – це тонка лакова плівка, на яку нанесена фольгова тензочутлива решітка з константанту товщиною 4…12 мкм. Решітка зверху покрита лаком. Конструктивно такий тензометричний резистор має такий вигляд: див. рисунок 4 «а».

а) б) в)

Рисунок 4 – Конструктивні особливості тензорезистоів

Дротові тензорезистори мають таку саму будову, а товщина складає 20…50 мкм: див. рисунок 4 «б».

Напівпровідникові тензорезистори – це пластинка монокристалу кремнію або германію довжиною 5…10 мм, шириною 0,2…0,8 мм: див. рисунок 4 «в». Опір дорівнює від 50 От до 800 Ом. Тензочутливість знаходиться в межах від 55 до 130. (рисунок «в»).

Характеристика градуювання тензорезистора, а саме, залежність опору R від відносної деформації описується лінійним рівнянням:

,

де ST – тензочутливість матеріалу. Наприклад, для константанту складає 2…2,1.

8.7 Індукційний первинний вимірювальний

ПЕРЕТВОРЮВАЧ

Принцип дії індукційного перетворювача ґрунтується на законі електромагнітної індукції, згідно з яким змінне магнітне поле наводить у довільному контурі, що знаходиться в цьому полі, електрорушійну силу, значення якої прямо пропорційне швидкості зміни магнітного поля. На рисунку 5 наведено, як приклад, конструкцію індукційного перетворювача швидкості вібрації в електрорушійну силу.

1 – магнітопровід;

2 - кільцевий магніт;

3 – полюсний наконечник;

4 – котушка на каркасі;

Рисунок 5 – Конструкція індукційного перетворювача

Вібрація через вал передається на котушку, внаслідок чого котушка переміщується в магнітному полі і в ній наводиться РЕС, яка пропорційна швидкості вібрації. Слід відзначити, що магнітний потік є величиною постійною у тій частині котушка, яка знаходиться між полюсами магніту, тому то ЕРС у цієї частини не виникає. Частина котушки, яка знаходиться зовні полюсів магніту, пронизується тим же магнітним потоком, але змінилася кількість витків котушки, як наслідок, змінюється величина ЕРС, яка й пропорційна швидкості вібрації. Наведена ЕРС вимірюється вторинним приладом.

Соседние файлы в папке КВП