Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
112.79 Кб
Скачать

IV Робоча програма з курсу «Політологія» змістовний модуль 1

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ засади політології

Тема 1. Предмет, структура та інструментарій політології.

1 • Предмет політології. Визначення предмету політології. Сутність, форми та основні парадигми, тенденції розвитку та функціонування політології, її місце і роль в житті суспільства. Структура курсу політології, та його основні завдання.

  1. Структура політичної науки. Різноманітність підходів до розуміння та визначення політичної науки, її сутність та структура. Політологія як наука про політику. Складові політичної науки: історія політичних вчень, теорія політики, політична філософія, вчення про політичні інститути та процеси, теорія міжнародної політики, політична історія, політична соціологія, політична психологія, політична географія, політична антропологія. їх сутність та специфіка.

  1. Інструментарій політології. СистемаКАТЕГОРІЙполітології.

Методиполітології.Принципиполітології: фундаментальність, єдність логічного та історичного, національного та загальнолюдського, суспільного та особистого, теорії та практики.Функціїполітології: теоретико-методологічна, світоглядна, прогностична, прикладна.

Законита закономірності розвитку політичної науки: основні, специфічні та одиничні.

Тема 2. Політична думка в Україні.

  1. Зародження і розвиток політичної думки в Україні з прадавніх часів до XVIII ст. Генеза політичних ідей у ранньослов’янських спільнот. Політичні ідеї мислителів Київської Русі.

  2. Формування політичних ідей в умовах українського культурно- національного відродження і просвітництва. Києво-Могилянська академія - центр формування національної ідеї. Демократичні засади козацької держави. Проблеми відродження української державності.

  3. Українська політична думка Нової доби. Політичні ідеї Кирило- Мефодіївського товариства. Політико-правові погляди Т.Г. Шевченка. М. Драгоманов - основоположник політичної науки в Україні. Політичні погляди І. Франка та Л. Українки.

  4. Політичні концепції українських мислителів XX ст. Проблема національного самовизначення - головний напрям політичного дослідження М Грушевського. Державницька ідея В. Винниченка,

націоналізм Д. Донцова, монархічно-гетьманська концепція В.Липинського.

РОЗДІЛ 2. Політичні процеси та інститути

Тема 3.Політична влада.

  1. Влада як суспільне явище. Поняття і суть влади. Народ - джерело і носій влади. Суперечність відносин панування і підкорення. Соціальне призначення влади. Основні види влади: політична, економічна, духовна, сімейна. Функції політичної влади.

  2. Влада як інституалізована форма суспільної могутності. Характеристики політичної влади. М.Вебер про три типи влади. Проблеми забезпечення легітимності влади. Принципи розподілу влади та її історичні форми. Концептуальні моделі організації влади у сучасному світі (теорії політичної модернізації, меритократія, світового уряду). Функціонування політичної влади. Проблеми ефективності політичної влади.