Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст исправлен.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

1.2 Метал і труби

Прокат чорних металів як кутовий, смугової, листовий і круглої стали раціонально застосовується у майстерень електромонтажних організацій виготовлення різних монтажних виробів, деталей і конструкцій, які випускаються, і навіть для заземлення елементів електроустановок. Для виробництва електромонтажних робіт найчастіше використовують кутовурівнобоку сталь малих та середніх розмірів (перетинів),полосову сталь, листову сталь і сталевий дріт. Рідше застосовують швеллерную і круглі сталі.

Сталеві водогазопровідні звичайні труби застосовуються для електропроводки лише у випадках, коли за умовами довкілля неприпустимий інший вигляд проводки, наприклад на хімічних підприємствах, із вибухонебезпечною чи хімічно активним середовищем, ряді металургійних виробництв та інших. У сухих, вологих, спекотних і курних приміщеннях переважно використовуються сталеві тонкостінні електрозварні і неметалеві труби.

Гибкі металорукава служать для захисту дротів на вводах й електрообладнаннях й у місцях перетинань трубних проводок з іншими комунікаціями. Рукава випускають трьох типів: з сталевої оцинкованої стрічки з бавовняним ущільненням маркиРЗ-Ц-Х, з сталевої оцинкованої стрічки з азбестовим ущільненням маркиРЗ-Ц-А і з алюмінієвої стрічки з бавовняняним ущільненням і мідної лудженої оплетки маркиРЗ-АД-Х-Л. Для електропроводки замість сталевих труб часто використовують полімерні грубі —винипластові, поліетиленові, поліпропіленові.

Винипластові труби виготовляють чотирьох видів: легкі (Л), нелегкі середовища (Сл), середні (З) і досить важкі (Т). Залежно від товщини стінок поліетиленові труби поділяють на легкі ,среднелегкі, середні і досить важкі , є підстави також низької і високої густини .

Полипропиленові труби розрізняють два види — легкі й середні. Метизи — це гвинти, шайби, шурупи, болти, гайки. Винти може бути з напівкруглої із потаємними головками. Шайби випускаються під болти всіх стандартних діаметрів. Крім нормальних застосовують також пружинні шайби посилення контактних сполук. Як шин під час виробництва електромонтажних робіт застосовуються переважно прямокутні алюмінієві смуги, а спеціальних випадках, обгрунтованих у проекті, — мідні. При перемінному струмі до 200 Проте й постійному струмі використовується пласка, кругла чи трубчаста сталь. Монтажошиновки акумуляторних приміщень виконується круглими мідними шинами.

Алюмінієві прямокутні шини застосовують для токопроводів, розподільних пристроїв, збірок та інших електротехнічних пристроїв. Припой — сплав з кольорових металів, служить для пайки металевих виробів. Застосовувані під час виробництва електромонтажних робіт. Припої діляться на дві групи: оловянно-свинцові марки ПОС з температурою плавлення до 400 ° та без оловьяні марок А, Б іЦА-15. Є також м'які і тверді припої.

До м'яких припоїв відносятся також срібні припої із вмістом срібла до 3 % (ГОСТ 8190—85). До твердих припоїв відносятся срібні припої із вмістом срібла 10...70 % марок ПСр-25,ПСр-45,ПСр-70,ПСр-71.