Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №6 Бродіння.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
92.19 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Таврійський державний агротехнологічний університет

Факультет «АТЕ»

Кафедра «Технологія переробки і зберігання продукції сільського господарства»

Методичні вказівки

до виконання лабораторної роботи № 6

Виділення і мікроскопування збудників процесів бродіння та аеробного окислення. Дослідження морфології вільноживучих і симбіотичних азотфіксаторів

з дисципліни „ТЕХНІЧНА МІКРОБІОЛОГІЯ”

для студентів 4 курсу факультету АТЕ

за напрямком 6.051701 „Харчові технології та інженерія” ОКР „Бакалавр”

Мелітополь

2013 р

УДК 579.6 (073)

ББК 30.16

Мироничева О.С., Кюрчева Л.М., Бандура І.І. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи за темою: «Виділення і мікроскопування збудників процесів бродіння та аеробного окислення. Дослідження морфології вільноживучих і симбіотичних азотфіксаторів» із дисципліни «Технічна мікробіологія»

для студентів 4 курсу факультету АТЕ

за напрямком 6.051701 „Харчові технології та інженерія” ОКР „Бакалавр”. - Мелітополь: ТДАТУ, 2013.- с.

У методичних вказівках розкриті загальні засади технічної мікробіології, а також особливості їх практичного використання у харчових технологіях та інженерії. Розглянуті різновиди методів, засобів і способів використання мікроскопічної техніки та приладів, що використовуються при роботі с мікроорганізмами. Розкриті основні біологічні процеси в яких приймають учать мікроорганізми та їх застосування у промисловості.

Розробники

Мироничева О.С.

– к.с.–г.н., доцент кафедри технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Кюрчева Л.М.

– к.с.–г.н., доцент кафедри технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Бандура І.І.

– асистент кафедри технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Рецензент: д. с. – г. наук, професор Калитка В.В.

Затверджено методичною комісією факультету агротехнології та екології від «____»______________20__р., протокол №____

© О.С. Мироничева, Л.М. Кюрчева, І.І. Бандура, 2013

© ТДАТУ, 2013

Лабораторна робота № 6

ТЕМА: ВИДІЛЕННЯ І МІКРОСКОПУВАННЯ ЗБУДНИКІВ ПРОЦЕСІВ БРОДІННЯ ТА АЕРОБНОГО ОКИСЛЕННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ МОРФОЛОГІЇ ВІЛЬНОЖИВУЧИХ І СИМБІОТИЧНИХ АЗОТФІКСАТОРІВ

МЕТА РОБОТИ: ознайомитися з морфологічними особливостями та процесами життєдіяльності збудників процесів бродіння, аеробного окислення органічних сполук, вільноживучих та симбіотичних азотфіксаторів; навчитися готувати препарати досліджених мікроорганізмів.

В результаті виконання даної роботи студент має

ЗНАТИ: морфологічні особливості збудників процесів бродіння, аеробного окислення органічних сполук, вільноживучих та симбіотичних азотфіксаторів; умови підтримання їхньої життєздатності; практичне значення.

ВМІТИ: виділити культури мікроорганізмів на поживні середовища, приготувати та окрасити препарати, створити відповідні умови для підтримання їхньої життєздатності.

2. Самостійна підготовка до заняття

За підручниками та лекційним курсом ознайомитися з теоретичним матеріалом по темі лабораторної роботи.

Рекомендована література:

  1. Технічна мікробіологія / Л. В. Капрельянц, Л. М. Пилипенко, А. В. Єгорова, О. М. Кананихіна, С. М. Кобєлєва, Т. О. Величко; За ред. Л. В. Капрельянца. - Одеса: Друк, 2006. - С.141-164.

  2. Малигіна В. Д. Мікробіологія та фізіологфя харчування. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти І - ІV рівнів акредитації / В. Д. Малигіна, О. А. Ракша-Слюсарева, В. П. Ракова та ін. - К.: Кондор, 2009. - С. 57-75

3. Матеріали та обладнання: життєздатні культури Saccharomyces cerevisiae Lactobacillus acidophilus, чашки Петрі з попередньо підготовленими колоніями Azotobacter chroococcum, знежирені предметні скла, покривні скла, стерильна вода в пробірках, пальники, бактеріологічні петлі, 0,01 % розчин метиленового синього, розведена туш, піпетки , фільтрувальний папір, мікроскопи, імерсійне масло; бензин; дезінфікуючий розчин; серветки; дистильована вода для промивання препаратів; насичений вапняний розчин; розчин сірчаної кислоти (10 %), розчин марганцевокислого калію (20 %), аміачний розчин азотнокислого срібла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]