Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР 3. Алгоритм принятия УР.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
39.17 Кб
Скачать

Рекомендації та порядок проведення ділової гри:

Викладач ставить завдання в якості гри, пояснює її умови і завдання учасникові. Кожен учасник гри приймає самостійне рішення відносно розробки управлінських рішень, формує власну думку на основі практичного досвіду рішення проблем. Кожна команда шляхом взаємних консультацій виробляє загальну ідею відносно розроблення управлінських рішень, яку викладає один з членів команди (ситуативний лідер).

Правила гри:

З 18 дій, відмічених у бланку учасника, треба послідовно скласти алгоритм рішення управлінських проблем, для чого необхідно пронумерувати дії порядковими номерами від 1 до 18; спочатку кожен гравець приймає рішення самостійно. Кожен гравець про закінчення роботи повідомляє піднятою рукою; потім усі гравці розділяються на команди з 5–7 чоловік і у вільному обміні думками (у команді) формують загальну колективну думку відносно алгоритму прийняття рішення. Про закінчення виконання завдання повідомляється підняттям руки; представник команди, докладаючи групове рішення, має право захищати його логічними доказами; керівник гри фіксує час прийняття як індивідуальних, так і групових рішень.

Модель гри:

Викладач пояснює вихідну с ситуацію і правила гри. Гравцям роздаються бланки учасника гри. Усно даються необхідні пояснення до них. Учасники гри приймають рішення за поставленим завданням індивідуально, а потім колективно в групах. Представник кожної групи докладає про прийняте рішення і його логічне обґрунтування. Керівник на підставі особистих спостережень аналізує роботу учасників гри, повідомляє результати, заохочує переможців.

Регламент гри:

Гра проводиться в один цикл. Приблизний час етапів гри: пояснення керівника про гру –15 хв.; індивідуальні розробки учасників – 30 хв; колективні рішення учасників - 30 хв.; підведення підсумків і оголошення результатів – 15 хв. Підведення підсумків ділової гри порівнює індивідуальні і колективні рішення, повідомляє результати гри, аналізує групову діяльність її учасників, порівнюючи її з результатами.

Критерії оцінки:

Час виконання завдання, правильність вирішення – типова помилка при вирішення завдання при індивідуальній та груповій роботі. Кожна конкретна помилка обчислюється як різниця по еталону "Вибір рішення – №13", а думка учасника гри – "Вибір рішення – №9", отже помилка дорівнює 4 одиниці.Єдиний критерій – сума очок. Час роботи еквівалентно отриманим очкам з розрахунку: 1 хвилина – 3 очки. Одна помилка при виконанні оцінюється в одно очко. У індивідуальному і колективному заліках перемагає той, хто набрав найменшу кількість очок. Наприклад, при порівнянні результатів двох учасників гри отримуємо: перший витрачав 15 хв. і припустимо сумарну помилку 18, а другий – 10 хв. і припустимо сумарну помилку 22. За основу розрахунку беремо 10 хв. Тоді перший гравець у результаті набирає 18 (15 –10) * 3 = 33 очки, а другий – 22. Аналогічно порівнюється і групова робота. Кожне порушення правил гри штрафується двома очками.

Завдання 2. Розв’язання запропонованих проблемних ситуацій з використанням кейс-методу.

Орієнтовані бізнес-кейси з прийняття управлінського рішення:

1. «Шанси на успіх»

Постановка проблеми. На американському ринку збуту у виробництві і продажі бритвеного приладдя домінує широко відома фірма " Жиллет", що має значні для своєї галузі обсяги виробництва. Гостра конкурентна ситуація склалася, коли на американському ринку збуту бритвеного приладдя з'явилася англійська фірма "Уилкинсон сворд", що створила сучасну безпечну бритву з нержавіючої сталі, обсяги виробництва якої поступалися обсягам виробництва фірми " Жиллет".

Дайте відповіді на запитання:

  1. Яка з двох фірм, що виробляють бритвене приладдя, мала більше шансів на успіх в конкурентній боротьбі на американських ринках збуту?

  2. Який чинник конкурентної боротьби міг виявитися.

2. «Мильні бульбашки»

Постановка проблеми. Запорізький оліяжиркомбінат (ЗОЖК) є провідним виробником маргаринів і жирів на Україні та має побічне виробництво господарського мила, але використовує у якості сировини відходи головного виробництва. Але збут цього мила настільки незначний, що не повертає навіть затрачених на виробництво коштів. Ринок збуту господарського мила ніяк не пересікається з головним продуктом підприємства – маргарином, що належить до продуктової галузі. Близько 45-50 відсотків ринку господарського мила займає корпорація «ЮСІ» в Харкові. «ЮСІ» добре знається на ринку побутової хімії, компанія має потужне виробництво мила, шампунів та ін.. крім цього вона має розгалужену систему власних філій, що здійснюють прямий збут, та є дистриб’ютором в Україні відомих зарубіжних марок побутової хімії. Продати свій бізнес по виробництву сторонньому підприємству ЗОЖК не може, бо його неможливо відокремити від головного виробництва. Само по собі обладнання, якщо його продавати у розібраному вигляді, нічого не варте.

Завдання:

  1. Дати пораду вищому керівництву ЗОЖК стосовно подальшого продовження виробництва.

  2. Розробити рекомендації щодо розвитку запропонованого напрямку.

3.«Флора і фауна»

Постановка проблеми. Мисливсько-рибальське господарство ТОВ «Флора і фауна», що розташоване у Запорізькій області, успішно працює п’ять років. За цей період сформувався злагоджений колектив з 15 осіб, які чітко виконували покладені на них обов’язки. Управління здійснював власник підприємства. Зваживши на чіткість роботи підприємства, він вирішив відійти від операційної роботи і запросив на посаду директора досвідченого спеціаліста з іншого господарства. Після призначення власник повністю усунувся від управління і повідомив директорові, що той може управляти на свій розсуд, з урахуванням поставлених цілей.

Директор на перших зборах повідомив співробітників, що він проведе скорочення, тому що вважає недоцільним тримати у штаті таку кількість співробітників, і запропонував скоротити штат до шести чоловік. Це обурило всіх працівників. Вони написали заяви про звільнення, віддавши їх власникові, і при цьому заявили, що з обов’язками така кількість працівників не справиться. Їх також обурило, що директор не є вихідцем «Флори і фауни». Постала проблема втрати колективу.

Завдання:

  1. Охарактеризуйте можливі рішення та проаналізуйте наслідки їх реалізації:

  • зберегти колектив у цілому, показавши, що директор не компетентний;

  • дозволити провести скорочення і за необхідності набрати новий штат;

  • погодитися з колективом, призначивши директором одного із співробітників.

  1. Обґрунтуйте вибір одного з наведених рішень, або запропонуйте власний варіант.