Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
42.49 Кб
Скачать

1.3 Аналіз стану електроустаткування з електрифікації та автоматизації

Електропостачання господарства здійснюється від головної трансформаторної підстанції 35/10 кВ, яка знаходиться на території села Чапаєвка.

На більшості машин встановлені електродвигуни з короткозамкненим ротором серії 4А, 4АМ. Керування здійснюється оператором. Електропостачання здійснюється від трансформаторної підстанції кабельним вводом, мережа до електродвигунів виконана гнучким кабелем типу ПРН, лінії захищені автоматичними вимикачами серії А37 та ВА51Г, для дистанційного керування двигунами встановлені магнітні пускачі ПМЕ та ПМЛ, для захисту від тривалих струмів перевантажень встановлені теплові реле серії ТРН та РТЛ.

В цілому електрифікація на досить низькому рівні, який не задовольняє сучасним вимогам. Експлуатаційний стан електрообладнання не відповідає сучасним вимогам, електросилова та освітлювальна мережі потребують заміни, умови охорони праці – потребують удосконалення.

Трансформаторна підстанція господарства має два силові трансформатори з потужністю 1600 і 2500 кВА.

Перелік основних ТП 10/0,4 кВ приведено в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3 – Перелік трансформаторних підстанцій господарства

Назва та номер ТП

Потужність, кВА

Споживач

Довжина мережі, км

Рік введеня

КТП×72/91

100

Млин, водокачка

2,5

1972

КТП×72/88

400

Зернотік

0,7

1966

КТП×74/102

100

Тракторна бригада

1,5

1991

Річне споживання електроенергії ТОВ “Агрофірма ”Батьківщина” складає 1426639 кВт•год при парку електрообладнання 870 у.о.е.

1.3 Обґрунтування теми та дипломної роботи

Сучасні млини проектуються за спрощеними технологічними схемами, займають незначну виробничу площу, потребують значно менших енерговитрат, простіші в експлуатації. За останній час істотно підвищився технічний рівень їх основного обладнання, впроваджуються засоби механізації і машини-автомати для фасування, пакування готової пролукції.

В даний час далеко не всі господарства, що переробляють зерно, мають в достатній кількості техніку для очищення і сушіння продовольчого зерна, призначеного для перероблення на місці виробництва. В цілому, відносно умов експлуатації обладнання на зернопереробних виробництвах, можна зробити висновок, що вони е незадовільні, не відповідають технічним умовам роботи; обладнання використовується нераціонально.

Тому актуальним є завдання організації технологічних процесів на переробних сільськогосподарських виробництвах з повним використанням потенціальних можливостей сучасних машинних технологій, доукомплектувати технологічні існуючі лінії необхідними технологічними машинами, створити нормальні умови для їх експлуатації.

Існує декілька типів млинів, які застосовуються на сучасних виробництвах.

Жорнові млини застосовують для помелу зерна на оббивне хлібопекарське борошно. Млин працює так. З приймального бункера зерно гвинтовим транспортером подають у повітряно-ситовий сепаратор, на вході якого воно очищається від феродомішки, а в середині сепаратора - від насіння бур'янів, легкої і мінеральної домішки. Після сепарування очищене зерно транспортується гвинтовим транспортером у лущильно-шліфувальну машину, в якій абразивні диски і сітчаста обичайка обди-рають оболонки. Разом з борошняним пилом частинки оболонок| всмоктуються з лущильної машини вентилятором пневмотранспорту. Частинки оболонок зсідають у циклоні, з якого виводяться у бункер кормових відходів, а борошняний пил відділяється від повітря фільтром.

Наступний процес - розмелювання зерна в жорнах млина. Зерно гвинтовим транспортером подають через магнітний сепаратор у бункер жорнового посаду, з якого воно потрапляє в робочу зону каменів і перетирається в борошно.

Від жорнового посаду продукти подрібнення пневмотранспортом подають в роторний просіювач. З прохідних фракцій просіювана формують два сорти борошна - перший і третій або їх об'єднують в один сорт (оббивне борошно). Сходову фракцію - висівки направляють в бункер кормових відходів.

Завершальним етапом виробництва є фасування борошна у мішки. Цю роботу виконують оператори, вручну знімаючи мішки з борошном з вихідних патрубків.

Вальцьові млини. технологічний процес з використанням вальцьових млинів включає такі основні етапи: очищення та гідротермічна обробка, розмолу, накопичення і дозування.

Першою операцією на етапі підготовки зерна є очищення зерна від домішок. Ця операція в цеху здійснюється за допомогою зерноочисних машин різного типу при багаторазовому проходженні зернової сировини, що призводить до необхідності переналагодження параметрів окремих машин або застосування декількох ослідовно з’єднаних машин одного типу.

Наступним етапом підготовки зерна до переробки використовується гідротермічна обробка зерна за методом «зволоження - відволоження», такий вид гідротермічної обробки суттєво зменшує продуктивність цеху, збільшує кількість обладнання та проміжних бункерів. Крім того, застосування такого метода гідротермічної обробки призводить до збільшення до 10…15% нерівномірності фракційного складу, що призводить до необхідності попереднього сортування продукту. Розмел відбувається на вальцьових станках об’єднаних у драну систему з послідовним проходженням продукту та подачею на сортування до розсіву. Після сортування відбувається подача матеріалу до повторного розмелювання. Накопичення і дозування дозволяє створювати на підприємстві демпферний запас продукції. Транспортні операції цеху здійснюються пневмотранспортом та механічними засобами: гвинтовими конвеєрами та норіями. Використання пневмотранспортної системи потребує значних експлуатаційних витрат, тому така система не охоплює повний технологічний цикл виробництва борошна.

Вальньово-жорнові млини застосовують для помелу зерна на оббивне і сортове борошно та виготовлення крупи дробленої за технологією борошномельного виробництва. У млині с повітряно-ситовий сепаратор для очищення зерна від домішок, дві оббивальні машини та обладнаная холодного кондиціювання зерна. Розмельне відділення млина складається з трьох вальцьових систем дертя для попереднього вибіркового подрібнення зерна з вилученням з нього основної маса висівок і жорнового посада для остаточного розмелювання прохідних продуктів системи дертя в сортове борошно.

В господарство ТОВ “Агрофірма ”Батьківщина” застосовується вальцьовий тип млина з драною системою, яка включає чотири, паралельно працюючі вальцьові верстати типу НО.1840-01. Така технологія має ряд переваг, таких як: високий ступінь очищення зерна; вихід борошна вищого ґатунку до 65% при загальному виході до 75…78%; повністю автоматизований процес переробки зерна, спеціальну обробку вальців, що дозволяє підвищити якість помелу збільшити довговічність їх роботи. Але на ряду з цим є значний недолік в тому, що безпосередньо розмел зерна відбувається в чотирьох, паралельно працюючих, вальцьових верстатах невеликої потужності, що негативно впливає на продуктивність процесу помелу та ККД всього млина, в порівнянні з агрегатами, які мають всього один, але потужний робочий орган і, як наслідок, один потужний двигун.

На основі проведеного теоретичного аналізу розвитку вальцьових розмольних верстатів зробити висновок, що чотири, паралельно працюючі, вальцьові верстати типу НО.1840-01, які встановлені на млині ТОВ “Агрофірма ”Батьківщина” замінити на один більш сучасний та більш потужний вальцьовий верстат типу НО.9005К з метою підвищення продуктивності помелу зерна.