Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Тема 1. Електронна будова атомів і Періодична система елементів Менделєєва.

Електронна будова атомів. Модель атома водню. Квантові числа як характеристики стану електрона в атомі. Розподіл електронів по орбіталям. Принцип Паулі та правило Хунда. Періодичний закон і Періодична система елементів Менделєєва.

МОДУЛЬ 2.

Тема 2. Матеріали високої провідності – мідь і алюміній. Їх властивості і застосування.

Група матеріалів високої провідності. Одержання міді. Марки і спеціальні сорти міді. Властивості міді. Застосування міді.

Порівняння властивостей алюмінію та міді. Марки алюмінію. Поверхня алюмінію. Застосування алюмінію.

Тема 3. Надпровідні метали і сплави.

Явище надпровідності. Фізична природа надпровідності. Обмінна фононна взаємодія. Магнітні властивості надпровідників. Ефект Мейснера. Надпровідники 1-го та ІІ-го роду. Надпровідні матеріали. Основні властивості надпровідних сплавів. Застосування надпровідників.

Тема 4. Метали і сплави різного призначення.

Властивості і застосування тугоплавких металів - вольфраму, молібдену, танталу, ніобію і ренію. Сплави тугоплавких металів.

Властивості і застосування благородних металів - золота, срібла, платини і паладію.

Метали із середнім значенням температури плавлення - залізо, нікель і кобальт.

Сплави високого опору – манганін, константан і ніхроми, їх властивості і застосування.

Сплави для термопар - копель, хромель, алюмель і платинородій. Використання термопар.

МОДУЛЬ 3.

Тема 5. Механізми рекомбінації носіїв заряду. Люмінесценція.

Нерівноважні носії зарядів. Механізми прямої і непрямої рекомбінації. Рекомбінаційні пастки і пастки захоплення. Час життя нерівноважних носіїв заряду. Дифузійна довжина.

Явища люмінесценції у напівпровідниках. Основні види люмінесценції. Фотолюмінесценція. Закон Стокса-Ломмеля. Електролюмінесценція.

Тема 6. Ефекти сильного поля.

Нахил енергетичних зон в електричному полі. Відхилення від закону Ома. Вплив напруженості поля на концентрацію носіїв заряду. Термоелектронна, ударна і електростатична (тунельний ефект) іонізація. Ефект Ганна.

Тема 7. Основні властивості і застосування напівпровідникових сполук типу АIIВVI та АIVВVI та твердих розчинів на їх основі.

Будова, хімічний зв'язок і властивості сполук типу АIIВVI. Домішки в сполуках типу АIIВVI. Застосування напівпровідникових сполук типу АIIВVI. Технологія одержання монокристалів напівпровідникових сполук типу АIIВVI. Будова, хімічний зв'язок і властивості сполук типу АIIВVI. Застосування сполук типу АIIВVI. Тверді розчини на основі напівпровідникових сполук типу АIVВVI та АIIIВV.

МОДУЛЬ 4.

Тема 8. Струми зміщення й електропровідність діелектриків.

Основні поняття та визначення. Об'ємна і поверхнева електропровідності. Електропровідність газів. Електропровідність рідких діелектриків.

Електропровідність твердих діелектриків. Поверхнева електропровідність твердих діелектриків.

Тема 9. Класифікація пасивних діелектриків. Будова і властивості полімерів.

Загальна класифікація діелектриків. Групи пасивних діелектриків. Електроізоляційні і конденсаторні матеріали.

Основні відомості про будову і властивості полімерів. Реакції утворення полімерів. Лінійні і просторові полімери. Гнучкість і хімічний зв'язок лінійних полімерів. Структурні форми і фізичні стани полімерів. Електричні й теплові властивості полімерів. Неполярні та полярні лінійні полімери.

Тема 10. Композиційні пластмаси і пластики. Компаунди. Кераміка.

Будова і властивості композиційних порошкових пластмас. Різновидності композиційних пластмас. Шаруваті пластики - гетинакс і текстоліт.

Електроізоляційні компаунди. Класифікація компаундів за призначенням і властивостями. Епоксидні смоли. Застосування компаундів.

Загальні відомості про керамічні матеріали. Особливості технологічного циклу. Класифікація, властивості і застосування керамічних матеріалів.

Тема 11. Властивості магнітотвердих матеріалів.

Класифікація і властивості магнітотвердих матеріалів. Максимальна магнітна енергія. Литі висококоерцетивні сплави. Магніти з порошків. Магнітотверді ферити. Сплави на основі рідкоземельних елементів.

Металеві й неметалеві матеріали для магнітного запису інформації.

VII. КРИТЕРІЇ ОЦІНОК МОДУЛІВ

Робоча програма з дисципліни „Матеріали електронної техніки", що читається на першому курсі інженерно-технічного факультету, спеціальності „Електронні системи", поділена на чотири модулі: перший модуль – „Основні відомості про матеріали електронної техніки", другий – „Провідники", третій – „Напівпровідники", четвертий – „Діелектричні та магнітні матеріали".

Для контролю кожного модуля розроблений перелік теоретичних питань, лабораторні роботи, завдання для самостійної роботи. Кожний модуль оцінюється максимально в 100 балів. В кінці першого семестру виводиться середнє арифметичне перших двох модулів, а в кінці другого семестру - других двох модулів. Критерії оцінок складових модуля і форми контролю окремо по кожному з чотирьох модулів приведені в таблиці.

Модуль

Складові модуля

К-ть балів

Форма контролю

а) лекції

(чотири теоретичні питання з переліку)

4x20=80

Письмова модульна контрольна робота.

б) лабораторні заняття

1x10=10

Виконання і захист лабораторних робіт.

в) самостійна робота

(виконання завдань, відвідування, активність)

1x10=10

Домашнє завдання. Оформлення і ведення конспектів. Перевірка відвідувань.

Всього: 100 балів

За результатами виконання студентом навчальної програми впродовж семестру рекомендується виставляти заліки та екзамени без додаткового опитування за такою шкалою:

4-бальна оцінка

2-бальна оцінка

100-бальна

Оцінка за

(екзамен)

(залік)

оцінка

шкалою ЕСТ8

відмінно

зараховано

95-100

А

добре

зараховано

82-89

В

74-81

С

задовільно

зараховано

64-73

О

50-63

Е

незадовільно

незараховано

35-49

РХ

0-34

Р

Студентам, які до початку заліково-екзаменаційної сесії набрали менше 50% можливих балів, надається можливість підвищення рейтингу шляхом відпрацювання пропущених занять, виконання лабораторних робіт з тим, щоб такі студенти були допущені до складання заліків та екзаменів.

Соседние файлы в папке робоча