Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча версия курсача.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
77.84 Кб
Скачать
  1. Атака на шифр і стійкість шифру.

Під атакою на шифр розуміють спробу розтину цього шифру. Під стійкістю шифру розуміють здібності шифру протистояти всіляким атакам на нього. Поняття стійкості шифру є центральним для криптографії. Хоча якісно зрозуміти його досить легко, але отримання строгих доказових оцінок стійкості для кожного конкретного шифру - проблема невирішена. Це пояснюється тим, що до цих пір немає необхідних для вирішення такої проблеми математичних результатів. Тому стійкість конкретного шифру оцінюється тільки шляхом всіляких спроб його розтину і залежить від кваліфікації криптоаналітиків атакуючих шифр. Останню процедуру іноді називають перевіркою стійкості. Важливим підготовчим етапом для перевірки стійкості шифру є продумування різних передбачуваних можливостей, за допомогою яких супротивник може атакувати шифр. Поява таких можливостей у супротивника зазвичай не залежить від криптографії, це є деякою зовнішньої підказкою та суттєво впливає на стійкість шифру. Тому оцінки стійкості шифру завжди містять ті припущення про противника, в умовах яких ці ​​оцінки отримані. Насамперед, зазвичай вважається, що супротивник знає сам шифр і має можливості для його попереднього вивчення. Противник також знає деякі характеристики відкритих текстів ( захищаємої інформації ), наприклад, загальну тематику повідомлень, їх стиль, деякі стандарти, формати і т.д.

З більш специфічних наведемо ще три приклади можливостей супротивника : ▪ противник може перехоплювати всі шифровані повідомлення, але не має відповідних їм відкритих текстів; ▪ противник може перехоплювати всі шифровані повідомлення і добувати відповідні їм відкриті тексти; ▪ противник має доступ до шифру (але не до ключів!) і тому може зашифровувати і дешіфровивать будь-яку інформацію. Протягом багатьох століть серед фахівців не вчухали суперечки про стійкість шифрів і про можливість побудови абсолютно стійкого шифру. Наведемо два характерних висловлювання з цього приводу. Англійський математик Чарльз Беббідж (XIX в):     « Кожна людина, навіть якщо він не знайомий з технікою розтину шифрів, твердо вважає, що зможе винайти абсолютно стійкий шифр, і чим більше розумний і освічений ця людина, тим більш твердо це переконання. Я сам поділяв цю впевненість протягом багатьох років ». «Батько кібернетики » Норберт Вінер ( XX в):     «Будь-який шифр може бути розкритий, якщо тільки в цьому є нагальна необхідність і інформація, яку передбачається отримати, коштує витрачених коштів, зусиль і часу ... »

  1. Криптографія та кріптологія

Криптпология - наука, що складається з двох гілок: криптографії та криптоаналізу. Криптографія - наука про способи перетворення ( шифрування ) інформації з метою її захисту від незаконних користувачів.

Криптоаналіз - наука (і практика її застосування) про методи та способи розтину шифрів, останнім часом поряд зі словом «криптографія» часто зустрічається і слово «кріптологія», але співвідношення між ними не завжди розуміється правильно. Однак, досить часто в літературі з криптографії термін криптографія вживається в загальному сенсі як синонім криптології. Захист інформації є більш широкою сферою, що охоплює крім теоретичних основ, також технічні засоби , юридичні аспекти і т.д.. Тайнопис, також є більш широким поняттям.

Повідомлення шифрується для того, щоб воно стало незрозумілим, а кодується для того, щоб бути зрозумілим навіть після часткового спотворення через природних перешкод в каналі зв'язку. Ці два терміни слід чітко розмежовувати тим, що на практиці одна і та ж інформація може підлягати обом дій - в типовій ситуації текст кодують в двійкову послідовність, її шифрують, а отриманий криптотексті перед відправкою кодують за допомогою коду, який дозволить виправити помилки після передачі. Як рівноправні терміни можуть вживатися дієслова шифрувати і кріптованние і віддієслівний іменник шифрування. Виключно справою смаку є вибір між словосполученнями розкрити криптосистему і зламати криптосистему. Нарешті, криптотексті має синонім криптограма, який зустрічається частіше в популярній, ніж у професійній літературі . Співвідношення криптографії та криптоаналізу очевидно: криптографія - захист, тобто розробка шифрів, а криптоаналіз - напад, тобто атака на шифри. Однак ці дві дисципліни пов'язані один з одним, і не буває хороших криптографів, які не володіють методами криптоаналізу. Справа в тому, що стійкість розробленого шифру можна довести лише за допомогою проведення різних атак на шифр, стаючи подумки в становище противника.

Криптологія - це наука , що вивчає методи шифрування , дешифрування якої небудь інформації.

Дешифрування - це зворотний процес, тобто з незрозумілого, таємничого буквосполучення отримання цілком осмисленої інформації.