Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
full.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

62.Політизація укр.. Нац.. Руху в 90-х рр. 19 ст «братство тарасівці»

= у 80-х р. частина народників об”єдналась в організацію “Народна воля” і зосередила діяльність на політичному терорі – 1 березня 1881р. в результаті їх терористичного акту загинув цар Олександр ІІ. До страти були засуджені активні учасники групи – українці Софія Перовська , Микола Кибальчич, Дмитро Лизогуб..

▬ впродовж 1891-93 діяла таємна політична організація “Братство тарасівців”. Заснували українські студенти Борис Грінченко, Микола Міхновський, І.Липа.. Основні завдання - боротьба за національне визволення українського народу, за досягнення повної незалежності Української держави, досягнення повної автономії всіма народами, які були поневолені Російською імперією, поширення вживання української мови у школах, державних установах; боротьба за інтереси українського народу.

▬ в Західній Україні діяло три напрямки суспільно-політичного руху:

= москвофіли - не визнавали існування українського народу та його мови, пропагували ідею єдності з Росією, приєднання до Росії. Представники – Д.Зубрицький, А.Петрушевич, Я. та І.Головацькі...

= народовці –національний напрямок, представники якого ставили собі за мету розвивати українську мову і культуру, підвищувати культурно-освітній рівень та національну свідомість українського народу. У 1868 р. народовці створили у Львові культурно-освітнє товариство “Просвіта”. Основою діяльності було відкриття читалень, що сприяло просвіті українського народу в культурному, національно-політичному та економічному напрямках. Головами “Просвіти” в різні роки були визначні постаті Галичини : А.Вахнянин, Ю.Лаврівський, В.Федорович,...

= радикальний напрямок виник під впливом ідей М.Драгоманова. Радикали виступали за утворення незалежної України, пропагували революційні методи боротьби. Очолювали напрямок І.Франко, Мих.Павлик, Остап Терлецький.

▬ у кін.19 ст. починають формуватись українські політичні партії.

  • Русько-українська радикальна партія, утворена у Львові у 1890 р. радикалами на чолі з І.Франком та М.Павликом. Мета – створення незалежної української держави. Видавали часописи “Народ”, “Хлібороб”.

  • Українська націонал-демократична партія, утворена народовцями Є.Левицьким та В.Охрімовичем у 1899 р. До них приєднались згодом М.Грушевський та І.Франко. Стояли на ліберальних позиціях. Мета – проголошення незалежної української держави.

  • Українська соціал-демократична партія утворена у 1899 р. М.Ганкевичем та С.Вітиком. Стояла на позиціях марксизму.

Якщо порівняти становище українців, які жили під владою конституційного австрійського режиму, то він був сприятливіший ніж режим царського абсолютизму. Незважаючи на те, що Росія дивилась на Україну як на “исконно русский край”, заселений таким же “руським” народом, однак ставилась до неї як до колонії, грабувала природні багатства, душила податками, привласнювала труд українського народу, даючи йому набагато менше, ніж забирала. Україна давала 25% державних прибутків і покривала не тільки всі державні видатки на свої власні потреби, але й віддавала майже половину одержаних з неї коштів на потреби інших провінцій імперії. Економічна, фінансова, культурна політика здійснювалася в інтересах “центру”. Наприклад, залізниця будувалась так,щоб тісніше зв”язати українські землі не з Києвом, Харковом, Одесою, а з Москвою. Тарифи існували такі, що вигідніше було везти продукти з Харкова чи Полтави до Москви ніж до Києва. В Україну направлялась маса вчителів, священиків, урядовців з метою русифікації краю, за що вони одержували вищу заробітну плату.

Все це не могло не викликати піднесення суспільно-політичного і національного руху, який був могутнім чинником загального прогресу українського суспільства, важливим стимулом як політичної, так і національної свідомості широких народних мас.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]