Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
648.19 Кб
Скачать

36. Ядра яких черепних нервів містяться в середньому мозку?

Сіра речовина середнього, як і заднього мозку розміщена у вигляді скупчень, утворюючи ядра. Розрізняють такі ядра середнього мозку: 1) ядро окорухового нерва (ІІІ пара), 2) ядро блокового нерва (ІV пара); 3) чорна речовина (завдяки наявності пігменту меланіну). Нейрони чорної речовини мають здатність синтезувати дофамін, тобто ці нейрони мають дофамінергічну природу і через аксони направляти його до базальних гангліїв; 4) червоне ядро; 5) ядра ретикулярної формації.

Ядро окорухового нерва знаходиться на рівні верхніх горбиків чотиригорбкового тіла. Його нейрони іннервують верхній, нижній і внутрішній прямі, нижній косий м'язи ока, а також м'яз, що підіймає повіку. У складі окорухового нерва йдуть парасимпатичні волокна, які іннервують ціліарний м'яз і сфінктер зіниці.

Ядро блокового нерва розташоване на рівні нижніх горбиків чотиригорбкового тіла. Його нейрони іннервують верхній косий м'яз ока.

Чорна речовина координує: 1) діяльність мімічних м'язів; 2) дрібні рухи, наприклад, пальців рук.

Червоне ядро. Від нього починається руброспинальний тракт. Через нього червоне ядро активує мотонейрони м'язів флексорів (згиначів) і реципрокно гальмують такі для м'язів екстензорів (розгиначів).

37.Як називається порожнина середнього мозку і з чим вона сполучається?

Порожнина середнього мозку представлена вузьким каналом - сільвієвим водопроводом, що з'єднує порожнини 4-го і 3-го мозкових шлуночків. Через середній мозок проходять всі висхідні шляхи до кори великого мозку і мозочка та низхідні, які несуть імпульси до довгастого і спинного мозку.

38.Назвіть частини проміжного мозку. Дайте їм загальну х-ку.

Проміжний мозок (diencephalon) розміщений вище від середнього мозку під мозолистим тілом, зверху і з боків прикритий і зростаєть­ся з півкулями кінцевого мозку.

До складу проміжного мозку входять : зоровий бугор, надбугрова, забугрова та підбугрова ділянки. Порожниною проміжного мозку є третій шлуночок. Це щілиноподібний простір, розміщений в середин­ній площині між зоровими горбами. Внизу третій шлуночок переходить у водопровід, а зверху через парні отвори сполучається з бічними шлуночками великих півкуль.

39.Дайте загальну х-ку півкулям кінцевого (великого) мозку. Назвіть частки півкуль великого мозку.

Кінцевий (великий) мозок складається з двох півкуль, покритих мозковим плащем (корою). В півкулях головного мозку містяться перший (лівий) і другий (правий) шлуночки (рис. 53).Півкулі з'єднані між собою мозолистим тілом. Всередині великого мозку між лобними частками і проміжним мозком містяться скупчення сірої речовини - це базальні, або підкоркові ганглії, до яких належать: хвостате ядро, лушпина, бліда куля. (рис. 54).

Лобова, потилична, скронева, тім’яна долі.

40.Назвіть шлуночки головного мозку, де вони розміщені, чим вони заповнені і як сполучаються між собою.

Шлуночки головного мозку — порожнини в головному мозку, заповнені спинномозковою рідиною.

Бокові шлуночки — лат. ventriculi laterales, (telencephalon); Бокові шлуночки головного мозку — порожнини в головному мозку, що містять ліквор, найбільш великі в шлуночковій системі головного мозку. Лівий боковий шлуночок вважається першим, правий — другим. Бокові шлуночки сполучаються з третім шлуночком за допомогою міжшлуночкових (монроєвих) отворів. Розташовуються нижче від мозолистого тіла, симетрично по боках від серединної лінії. У кожному бічному шлуночку розрізняють передній (лобовий) ріг, тіло (центральну частину), задній (потиличний) і нижній (скроневий) роги.

Третій шлуночок — лат. ventriculus tertius, (diencephalon); Третій шлуночок мозку знаходиться між зоровими горбами, має кільцеподібну форму, оскільки у нього проростає проміжна маса зорових бугрів (лат. massa intermedia thalami). У стінках шлуночка знаходиться центральна сіра мозкова речовина (лат. substantia grisea centralis) в ньому розташовуються підкіркові вегетативні центри. Третій шлуночок зв'язаний з мозковим водопроводом середнього мозку, а позаду назальної спайки мозку (лат. comissura nasalis) — з бічними шлуночками мозку через міжшлуночковий отвір (лат. foramen interventriculare).

Четвертий шлуночок — лат. ventriculus quartus, (mesencephalon). Розміщується між мозочком і довгастим мозком. Склепінням йому служить черв'ячок і мозкові вітрила, а дном — довгастий мозок і міст. Являє собою залишок порожнини заднього мозкового міхура і тому є спільною порожниною для всіх відділів заднього мозку, що становлять ромбовидний мозок (лат. rhombencephalon) — довгастий мозок, мозочок, міст і перешийок. IV шлуночок нагадує намет, в якому розрізняють дно і дах. Дно, або основа, шлуночка має форму ромба, наче втисненого в задню поверхню довгастого мозку і мосту. Тому його називають ромбоподібною ямкою (лат. fossa rhomboidea). У задньому нижньому кутку ромбоподібної ямки відкривається центральний канал спинного мозку, а в передньому верхньому кутку — IV шлуночок з'єднується з водопроводом. Латеральні кути закінчуються сліпо у вигляді двох кишень (лат. recessus laterales ventriculi quarti), що загинаються вентрально навколо нижніх ніжок мозочка.

Два бічних шлуночка відносно великі, вони мають С-подібну форму і нерівно огинають спинні частини базальних гангліїв. У шлуночках головного мозку синтезується спинномозкова рідина (ліквор), яка потім надходить у субарахноїдальний простір. Порушення відтоку ліквору з шлуночків проявляється гідроцефалією.

41.42.