Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №1

.1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загально технічних дисциплін

Лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 1

Перенесення малюнка на тканину

м. Чернігів

Лабораторна робота № 1

Перенос малюнка на тканину

Мета роботи: ознайомитися із способами перенесення малюнка на тканину та оволодіти технікою припорошування.

Теоретичні відомості

Способи перенесення малюнка на тканину. При підборі малюнка вишивки необхідно враховувати якість тканини і призначення виробу. Чим товще тканина, тим більшими можуть бути деталі малюнка; для тонких тканин краще вибирати дрібний малюнок. Спосіб перенесення готових малюнків на тканину залежить від структури тканини, кольору, малюнка вишивки і техніки виконання. Існує декілька видів перенесення малюнків на тканину: перенесення малюнка через копіювальний папір, перенесення малюнка за допомогою обстрочки, через прозору тканину і припорошенням.

П

Мал. 1.1 Перенос малюнка через копіювальний папір

Мал. 1.2 Перенос малюнка через копіювальний папір

еренесення малюнка через копіювальний папір
(мал. 1.1, 1.2). Розгладжену тканину потрібно розстелити лицьовою стороною вгору на твердій поверхні столу і намітити місце розташування малюнка. Кальку з візерунком накласти на тканину і прикріпити. Потім під малюнок підкласти копірку емульсією вниз. Простим, добре вигостреним олівцем (ТМ) обвести контури малюнка без натиску тонкою лінією. Лінії візерунка на тканині не мають бути жирними, оскільки сліди копірки погано відпираються (особливо червоної), тому новий копіювальний папір заздалегідь слід протерти кілька разів сухим ватним тампоном, знімаючи верхній шар емульсії. Особливої обережності потрібно дотримуватися при перенесенні малюнку на білі і світлі тканини, намагаючись користуватися старою стертою копіркою (краще зеленою або синьою).

Можна також переводити малюнок на виворіт тканини, при цьому, враховуючи дзеркальне відображення, щоб малюнок на лицьовій стороні не виявився перевернутим. Для цього спочатку на стіл потрібно покласти копірку емульсією вгору, на неї – тканину лицьовою стороною вгору, а на тканину помістити малюнок. Контур малюнка 2б строчити по виворітній стороні, потім переп`ялити роботу на лицьову сторону і вишити.

При перенесенні малюнку на темні і чорні тканини краще користуватися червоною або жовтою копіркою. Можна просто узяти папір з візерунком, з вивороту натирають сухим милом і перевести малюнок без копірки. Фіолетовою хімічною копіркою користуватися не можна.

П

Мал. 1.3 Перенесення малюнка припорошенням

еренесення малюнка за допомогою обстрочки. На сукно, оксамит, блискучі тканини малюнок вишивки можна перевести обстрочки з кальки. Кальку з нанесеним на неї малюнком потрібно приметати до тканини з лицьового боку, зап`ялити тканину разом з калькою і обстрочити контур м алюнка. Після цього кальку видалити. Цей спосіб зручний для переносу малюнка і на трикотаж, тільки замість кальки малюнок слід наносити на флізелін або будь-яку тонку бавовняну тканину (прокладення), враховуючи дзеркальне відображення. Потім флізелін потрібно приметати на виворітну сторону трикотажу і перестрочити малюнок на обличчя. Після вишивки флізелін можна не видаляти, а залишити я к прокладення.

Перенесення малюнка через прозору тканину. На тонкі тканини малюнок можна перевести за допомогою скла і світла.

П

Мал. 1.4 Перенесення малюнка припорошенням

ід скло поміщають електричну лампу; на скло кладуть малюнок і на нього накладають тканину, яку шпильками скріплюють з малюнком. А потім контури обводять гостро заточеним м’яким олівцем.

Перенесення малюнка припорошенням. Кальку з нанесеним малюнком потрібно покласти на стіл, покритий м’якою тканиною, і наколоти товстою голкою дірочки по контуру на відстані 2-3 мм один від одного. Наколотий малюнок – відколок – зачистити з виворітного боку тонким наждачним папером. Потім малюнок накласти на лицьову сторону тканини, п

Мал. 1.5 Перенесення малюнка припорошенням

рикріпити його і протерти по контуру тампоном (мал. 1.3), змоченим в розчині (для темних тканин 1/2 склянки гасу(бензину) + 2 чайних ложки крейди або зубного порошку; для світлих тканин замість крейди порошок синьки). Фарбувальний склад пройде через дірочки кальки, утворюючи на тканині сліди у вигляді точок (мал. 1.4, 1.5). Цей спосіб дає можливість уникнути спотворення малюнка, особливо у тому випадку, коли один і той же малюнок переводять багато разів.

З наколотого малюнка можна відразу зняти 10-12 копій, потім промити його гасом, щоб не залишилося розчину в проколах, просушити, після чого з нього можна знову копіювати.

Іноді припорошують порошком. Для чого в маленький мішечок з рідкісної тканини (типу марлі), насипають зубний порошок або синьку і проводять їм по проколах.

При вишиванні виробу малюнок слід наносити на шматок не розкроєної тканини, на якій лінії крою нанесені олівцем або крейдою. Після виконання усієї вишивки тканину потрібно зволожити і пропрасувати з виворітного боку, а потім розкроїти і шити. При сильному забрудненні або явних слідах від копіювального паперу тканину необхідно попрати у теплому мильному розчині. В цьому випадку не можна запарювати праскою, оскільки потім сліди від копіювального паперу не відпираються. Вишиваючи блузу або сукню з симетрично розташованим малюнком, малюнок треба перезняти на обидві пілочки виробу одночасно. Для цього тканину скласти удвічі по середній лінії переду виворітними сторонами всередину і зметати, щоб вона не зсунулася. Потім покласти на стіл копіювальний папір емульсією вгору, на неї зметану удвічі тканину, поверх тканини накласти ще копіювальний папір емульсією вниз (до тканини), а поверх усього покласти малюнок і акуратно перезняти його вигостреним олівцем. При такому способі малюнок на обох пілочках буде розташований симетрично. Так само можна перезняти малюнок на обидві сторони коміра, якщо малюнок даний в половинному розмірі.

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитися із основними способами перенесення малюнка на тканинку і технікою їх виконання.

  2. Розглянути наявні малюнки із журналів, інструкційних карток, або вигадати самому нескладний малюнок.

  3. Перевести малюнок спочатку на папір, а потім на тканину за допомогою суміші бензину і синьки.

  4. Вивчити нові терміни і поняття, щодо способів переносу малюнка на тканину.

  5. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали, малюнки, розмальовки, зразки найкращих попередніх робіт.

  3. Папір, світла бавовняна тканина, бензин, синька(порошок), ємкість для замішування суміші, поліетиленова плівка, або газети для захисту парт від бруду.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Папір і тканина із перенесеним на них малюнком.

Контрольні запитання

  1. Перерахувати основні способи перенесення малюнка на тканину.

  2. Від чого залежить спосіб перенесення готового малюнку на тканину?

  3. Як перенести малюнок на тканину за допомогою копіювального паперу?

  4. У яких випадках використовують спосіб перенесення малюнку на тканину за допомогою обстрочки?

  5. Як виконується перенесення малюнка на тканину способом припорошування?

Рекомендована література

  1. Универсальное руководство для начинающих и профессионалов: пер. с итал. Г. Гавы. – Харьков: Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга», 2008. – 128 с.: ил.

  2. http://art-stitch.com.ua

  3. http://www.vishivayu.ru