Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга_22.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
508.01 Кб
Скачать

Втомний злом

При дослідженні втомних зломів можуть спостеріга-тись всі елементи мікрорельєфу крихкого і в’язкого руйну-вання.

До особливостей мікрорельєфу втомного злому відносяться втомні боріздки та тракові сліди. Поверхню втомного руйнування досліджують з урахуванням особи-востей макробудови втомного злому, який характери-зується наявністю зон втомного розвитку тріщини, перехідної і зоні долому. Вивчення останніх двох зон дозволяє отримати інформацію про характер руйнування і співвідношення внеску, в його розвиток різних мікромеха-нізмів (крихкого, в’язкого).

Дослідження втомної зони проводять з урахуванням характерних особливостей її будови і в першу чергу втомних бороздок. Втомні бороздки являють собою систему заглиблень і виступів, які повторюються, орієн-тованих перпендикулярно до напрямку розвитку тріщини, і є слідом її переміщення за кожний цикл навантаження. Втомні бороздки не виявляються в зоні втомного руйну-вання, а перемежуються з ділянками основного мікро-рельєфу. Помітний впив на її утворення мають надавати умови проведення дослідів (вологість атмосфери, вакуум, можливість корозії та ін.). Відстань між бороздками корелює (в середньому діапазоні значень) зі швидкістю розвитку тріщин та умовами навантаження.

Розрізняють два типи боріздок: в’язкі і крихкі (рис. 4.6).

Рис.4.6. Мікрофрактограми утворення зломів

квазісколу (х6000; зменшено в 2 рази):

1 – гребінь, 2 – щаблі, 3 – ямки.

Основними ознаками зломів з крихкими бороздками є східці (тераси), які розташовуються веєроподібно, розділяючи області крихких втомних борозд на окремі короткі ділянки. Крихкі бороздки зустрічаються рідко, як правило, на зломах високоміцних алюмінієвих сплавів, а також при корозійному впливі.

Одна половинка злому крихкого втомного руйну-вання є негативним відображенням іншої, а в’язкого – дзеркальним.

Згідно Форсайту, бороздки, утворюються по схемі І (рис. 4.7), відносяться до типу крихких, по схемі ІІ – до типу в’язких.

По Лаерду та Сміту (рис.4.7 ІІІ), „загострена” в стиснутій частині циклу тріщина розкривається під час розтягу, а пластична деформація, яка розвивається у

354

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]