Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педпрактика_Кулик, 4-5 курс.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
723.97 Кб
Скачать

40

Міністерство освіти і науки україни

Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка

Кафедра педагогіки і методики викладання історії та суспільних дисциплін

Кулик і.О. Організація педагогічної практики студентів іv і V курсів

Навчально-методичний посібник

Чернігів – 2011

УДК 378.147.091.33 – 027.22 (075)

ББК Ч 489.518

К 90

Рецензенти канд. пед. наук, доцент кафедри

соціальної роботи Чернігівського

державного інституту права,

соціальних технологій та праці

Н.І. Зайченко

канд. пед. наук, доцент кафедри

загальної та вікової педагогіки

Чернігівського національного

педагогічного університету

імені Т.Г. Шевченка

Т.М. Позняк

Відповідальний редактор доктор історичних наук,

професор Боровик А.М.

Кулик І.О. К 90 Організація педагогічної практики студентів ІV і V курсів. Навчально-методичний посібник для студентів ІV-V курсів Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського / І.О. Кулик. – Чернігів: Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, 2011. – 42 с.

Рекомендовано до друку кафедрою педагогіки та методики викладання історії та суспільних дисциплін (протокол № 9 від 26 квітня 2011 року)

 І.О. Кулик, 2011

Передмова

Пріоритетним завданням сучасної вищої школи, як зазначається у Національній доктрині розвитку освіти, є створення для студентів умов для набуття власного професійного досвіду та використання його у майбутній педагогічній діяльності.

Одним із засобів успішної підготовки студентів до роботи вчителя є педагогічна практика, під час якої майбутні педагоги оволодівають сучасними методами організації навчально-виховного процесу у загальноосвітніх школах на базі одержаних в університеті психолого-педагогічних знань, у них формуються професійні уміння і навички, необхідні для вирішення педагогічних завдань, виникає потреба у самоосвіті й самовдосконаленні.

Педагогічна практика займає важливе місце у підготовці студентів до роботи в школі, проходить в умовах максимально наближених до майбутньої професійної діяльності. В процесі проходження практики студенти оволодівають професійними уміннями і навичками, вчаться творчо і самостійно застосовувати набуті знання.

Педагогічна практика на кафедрі педагогіки і методики навчання історії та суспільних дисциплін Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка організовується і проводиться згідно з вимогами нормативних документів Міністерства освіти і науки України, оновленими навчальними планами і програмами. Студенти ІV курсу Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського проходять навчально-педагогічну практику в 5 – 9 класах протягом п’яти навчальних тижнів (7 семестр). Студенти V курсу проходять педагогічну практику в 10-11 класах протягом 11 тижнів (10 семестр).

У методичному посібнику на основі узагальнення досвіду роботи щодо організації та проведення педагогічної практики студентів Інституту історії, етнології та правознавства, висвітлено систему проведення всіх видів педагогічної діяльності студентів-практикантів у загальноосвітній школі. Методичний посібник призначений для студентів зі спеціальності “Історія”. У посібнику визначено цілі, завдання, організаційні та методичні особливості проведення педагогічної практики в школі; уміщено перелік звітної документації, а також рекомендації щодо їх оформлення. Методичні рекомендації складені на основі “Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України”. Посібник має на меті подати конкретні методичні поради студенту-практиканту щодо організації та проведення педагогічного процесу в школі.

Розділ 1. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

    1. Мета та основні завдання педагогічної практики

Мета і завдання практики визначаються і розробляються на основі вимог Державного освітнього стандарту. Метою педагогічної практики на ІV – V курсах є залучення студентів до педагогічної діяльності, формування у них професійних умінь та навичок, виховання професійних якостей особистості майбутнього вчителя.