Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
126.26 Кб
Скачать

49.Виїзд з України іноземців та осіб без громадянства

Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (ст. 25) визначає, що іноземці та особи без громадянства можуть в'їжджати в Україну за дійсними паспортними документами. При цьому іноземці та особи без громадянства повинні одержати у встановленому порядку в'їзну візу, якщо інше не передбачено законодавством України.

В'їзд в Україну іноземцю та особі без громадянства забороняється:

* в інтересах забезпечення безпеки України чи охорони громадського порядку;

* якщо це необхідно для охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів громадян України;

o якщо при порушенні клопотання про в'їзд в Україну він подав про себе завідомо неправдиві відомості або підроблені документи;

* якщо його паспортний документ, віза підроблені, зіпсовані чи не відповідають встановленому зразку або належать іншій особі;

o якщо він у пункті пропуску через Державний кордон України порушив правила перетинання Державного кордону України, митні правила, санітарні норми чи правила або не виконав законних вимог посадових осіб Державної прикордонної служби України, митних та інших органів, що здійснюють контроль на Державному кордоні;

* якщо встановлено факти порушення ним законодавства України під час попереднього перебування в Україні.

Виїзд з України іноземцю та особі без громадянства не дозволяється:

* якщо щодо нього ведеться дізнання чи попереднє слідство або кримінальна справа розглядається судом (до закінчення провадження у справі);

* якщо його засуджено за вчинення злочину (до відбування покарання або звільнення від покарання);

* його виїзд суперечить інтересам забезпечення безпеки України (до припинення обставин, що перешкоджають виїзду).

Крім того, виїзд з України іноземця та особи без громадянства може бути відкладено до виконання ним майнових зобов'язань перед фізичними та юридичними особами в Україні.

Правила в'їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію встановлюються Кабінетом Міністрів України і підлягають опублікуванню.

Іноземець може отримати дозвіл на імміграцію та іммігрувати на постійне проживання, якщо:

а) має в Україні законне джерело існування;

б) перебуває у близьких родинних стосунках з громадянами України;

в) перебуває на утриманні громадянина України;

г) має на своєму утриманні громадянина України;

д) в інших передбачених законами України випадках.

50.Відповідальність іноземців та осіб без громадянства

Іноземцям властивий подвійний правовий статус. З одного боку, вони є громадянами своєї держави і залишаються під її юрисдикцією, а з іншого - мають підкорятися законам тієї держави, в якій перебувають, тому підпадають під юрисдикцію приймаючої держави.

Іноземці та особи без громадянства несуть таку саму відповідальність, що й громадяни України, тобто підлягають кримінальній, цивільній, дисциплінарній, адміністративній та матеріальній відповідальності на загальних підставах. Крім того, до них можуть бути застосовані спеціальні види юридичної відповідальності:

1) скорочення терміну перебування в Україні;

2) депортація - добровільно-примусове видворення за межі України. Скорочення терміну перебування в Україні може застосовуватися до

іноземців та осіб без громадянства:

1) у разі порушення ними законодавства України, якщо ці порушення не передбачають адміністративної чи кримінальної відповідальності;

2) якщо в іноземця та особи без громадянства відпали підстави для його подальшого перебування в Україні.

Рішення про скорочення терміну тимчасового перебування іноземця та особи без громадянства в Україні приймається органами внутрішніх справ, Державної прикордонної служби України.

Видворення за межі України іноземця та особи без громадянства згідно зі ст. 32 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" можливе:

1) у разі вчинення злочину або адміністративного правопорушення, після відбуття призначеного покарання чи виконання адміністративного стягнення. Рішення про видворення за межі України приймається органом внутрішніх справ за місцем перебування іноземця чи особи без громадянства з наступним повідомленням протягом 24 годин прокурора про підстави прийняття такого рішення. За рішенням органу внутрішніх справ видворення Іноземця та особи без громадянства за межі України може супроводжуватися забороною подальшого в'їзду в Україну строком до п'яти років. Строки заборони подальшого в'їзду в Україну обчислюються з дня винесення зазначеного рішення.

2) за спробу або після незаконного перетинання Державного кордону України. Рішення про видворення за межі України приймається органом внутрішніх справ, органом охорони Державного кордону або Службою безпеки України з наступним повідомленням протягом 24 годин прокурора про підстави прийняття такого рішення.