Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Lab_praktikum_Operatsiyni_sistemi / Лр_6_Операційна система Windows. Графічний редактор Paint _Завдання_

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
788.79 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6

XIV. Зобразити правила та наочне зображення гри.

Кубики сома датчанин Піт Хейн придумав на лекції Вернера Гейзенберга з квантової фізики. Поки знаменитий фізик говорив про простір, розрізаний на кубики, уявлення Піта Хейна підказало йому формулювання цікавої геометричної теореми: якщо взяти всі неправильні фігури, які складено з трьох або чотирьох кубиків, склеєних між собою гранями, то з них можна скласти один кубик більшого розміру. Тут же на лекції Гейзенберга Піт Хейн прикинув на папері, що з семи елементів, склеєних з 27 маленьких кубиків, можна скласти куб розміром 3х3х3. Після лекції він склеїв з 27 кубиків свої сім елементів і швидко впевнився в правильності свого міркування.

Фірми, які займаються виробництвом іграшок, випустили кубики Хейна під назвою "Сома". Складання фігур з семи неправильних елементів дуже популярне в скандинавських країнах.

XV. Зобразити правила та наочне зображення гри.

Відому гру "Ханойська вежа" придумав французький математик Едуард Люка. В 1883 році її продавали як забавну іграшку. Спершу вона називалась "Професор Клаус" ("Claus") з "Колеж Лісу-Стьян" (Li-Sou-Stian"), але швидко виявилося, що таємничий професор з неіснуючого колежу – не більше ніж анаграма прізвища винахідника гри – професора Люка ("Lucas") з колежу Сен-Луї ("Saint Louis").

Завдання полягає в тому, щоб перенести піраміду з восьми кілець за найменшу кількість ходів. За один раз дозволяється переносити тільки одне кільце, причому не можна класти більше кільце на менше.

В першому описі гра називалася спрощеним варіантом міфічної "Піраміди брамінів" у храмі індійського міста Бенареса. За легендою ця піраміда складається з 64 золотих кілець, які і по сьогоднішній день перекладають служителі храму. Як тільки їм вдасться це зробити, храм розсиплеться на пісок, гряне грім і світ зникне.

56

Редактор графічних зображень Microsoft Paint.

Соседние файлы в папке Lab_praktikum_Operatsiyni_sistemi