Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-03-2013_14-22-20 (1) / тема 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
55.3 Кб
Скачать

2. Становлення та розвиток професійної підготовки майбутніх вчителів початкової школи у вищих педагогічних навчальних закладах України

Глобальні зміни, що відбуваються в Україні (здобуття державної незалежності, становлення ринкової економіки, перехід до інформаційного суспільства, спрямованість на інтеграцію в міжнародний простір), є реальним підґрунтям подальшої модернізації системи професійної підготовки майбутніх учителів початкової освіти.

Винятково важливо запроваджувати зміни в підготовці педагогічних кадрів, для досягнення рівня навченості усіх учнів, визначеному Державним стандартом початкової загальної освіти.

Нова редакція Державного стандарту початкової загальної освіти орієнтована на соціалізацію особистості молодшого школяра, яка реалізуватиметься шляхом введення до галузі «Технології» предмета «Сходинки до інформатики» (цей предмет вводиться з 2013/2014 н. р.), до галузі «Мови і літератури» у 1-му класі введено обов’язкове вивчення іноземної мови.

Для педагогів 1 – 4 класів ця ситуація ускладнюється багатопредметністю викладання. Зміст початкової освіти включає 7 освітніх галузей, 12 навчальних предметів, щонайменше 8 із них – викладає один учитель. Одночасно опанувати нові технології викладання та зміст і методику багатьох предметів – справа для вчителя надзвичайно нелегка. У таких умовах підвищується значущість наукових і науково-методичних установ системи післядипломної освіти. Особливого підходу в організації науково-методичного супроводу нововведень у початковій школі області вимагає багаточисельність такої категорії педагогічних працівників, як учителі початкових класів.

Також характеризуються основні етапи професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи.

Врахування процесів модернізації, які відбувалися в початковій школі, дозволило нам визначити чотири етапи в професійній підготовці майбутнього вчителя:

- становлення вищої професійної педагогічної освіти (1956-1971 рр.);

- удосконалення вищої професійної педагогічної освіти в умовах реформування початкової школи (1972-1984 рр.);

- оновлення вищої професійної педагогічної освіти України (1985-1995 рр.);

- сучасний етап розвитку професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи в умовах входження до загальноєвропейського освітнього простору (1996-2008 рр.).

Модель підготовки вчительських кадрів, що існувала до недавнього часу у вищій педагогічній школі України, була спрямована на передачу студентам певного обсягу знань, умінь і навичок. Сьогодні вона втрачає свою актуальність.

Аналіз сучасного етапу розвитку професійної педагогічної освіти дозволяє стверджувати, що вдосконалення системи підготовки майбутніх учителів початкової школи викликане потребою суспільства в особистості педагога гуманного, дитиноцентрованого, який має розвинене педагогічне мислення, здатний до перетворювальної, конструктивної діяльності, фахової мобільності. Такий педагог може вільно орієнтуватися в педагогічних інноваціях, користуватися засобами інформаційно-комунікаційних технологій, глибоко розуміє потреби й умови функціонування початкової освіти.

Соседние файлы в папке 24-03-2013_14-22-20 (1)