Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ост варіант-3.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
482.22 Кб
Скачать

2.1.3. Аналіз програми та підручників шкільного курсу хімії.

Здійснивши порівняльну характеристику навчальних програм з хімії та алгебри відповідно, для 7-го класу було вимальовано схему (Граф.2), яка демонструє нам, що з усіх тем, що вивчаються в шкільному курсі хімії існує лише одна, яка потребує реалізації міжпредметних зв’язків, і де вони будуть здійсненні не повністю. Тобто простежується відставання у вивченні математичного матеріалу. При складанні тематичного планування доцільно було б вивчення теми «Системи лінійних рівнянь» в 7 класі розпочати вивчати трішки раніше, або навпаки, тему «Закон збереження маси» перенести на більш пізніший термін вивчення. Саме в такій послідовності вивчення даних тем буде коректним, оскільки поняття цієї теми учні засвоять значно ґрунтовніше і зрозуміють прикладний характер алгебри на уроках хімії.

Єдине з чим школярі можуть зіштовхнутися як на уроках хімії, так і на уроках фізики, це з правильністю здійснення математичних наближень. Тому над цим потрібно детальніше попрацювати вчителю математики 5-6 класів, щоб дана проблема не фігурувала в подальшому навчанні.

Аналізуючи підручники з хімії, можна зробити висновок, що беспосередньо математичний апарат використовується при розв’язуванні задач та побудові моделей, розв’язуванні хімічних рівнянь, підборі коефіціентів, але в шкільному курсі хімії 7-9 кл. не повною мірою використовують матеріал, що вивчається в курсі алгебри. Будемо аналізувати підручники з огляду використання математичних засобів при вивченні хімії.

Щоб засвоїти курс хімії 7-9 класу від учнів вимагаються такі знання з математики 7-9 класів: вміння розв’язувати рівняння, обчислювальні навички, а також знання про обернену та пряму залежність між величинами, дії з відсотками.

З тих задач, які запропоновані в підручниках по хімії можна стверджувати, що для успішного засвоєння учнями предмету, їм необхідно вміти володіти такими математичними навичками: складати пропорції та визначати невідомі, складати та розв’язувати рівняння, оперувати відсотками. Усі ці навички учні формують на уроках алгебри задовго до того, як вони знадобляться їм для успішного засвоєння хімії.

То ж єдиним на даний час є відкритим питання зв'язку «Закону збереження маси» і «Систем лінійніх рівнянь».

2.1.4. Аналіз програми та підручників шкільного курсу георгафії.

Програма шкільного курсу «Географія» добре насичена використанням математичних об’єктів, але в основному тими, які вивчалися учнями в курсі Математики 5-6 класу. Це і відсоткові розрахунки і ті ж наближені обчислення. Але в 7-9 класах юним географам при виконанні як практичних, так і лабораторних робіт доводитиметься використовувати вміння будувати графіки, діаграми, робити відповідні обрахунки. Складнішим завданням для них є побудова планів, карт, за вказаним масштабом, де найменша похибка може призвести до спотворення карти, яка не відповідатиме дійсності. Тому тут потрібно скерувати спільні зусилля обох вчителів, щоб досягти максимального результату навчання.

Хотілося б відзначити працю авторів програм, які досить влучно склали ці плани і в результаті забезпечили використання зв'язків між географією і алгеброю, що є результатом гармонізованого проведення навчання, як географії так і математики в цілому.

2.1.5. Аналіз програми та підручників шкільного курсу інформатики.

Використання комп’ютерної техніки на уроках алгебри є чим далі, тим більш поширеною справою. А правильне представлення такої роботи є і буде успіхом у вашій педагогічній діяльності. Щоправда, не потрібно цим часто зловживати, тому що ви можете як зацікавити учнів так і позбавити їх інтересу вивчення вашого предмету.

Цікавість такого предмету як інформатика полягає в тому, що комп’ютер, як предметом так і засобом вивчення. Жодна наука не може цим похизуватися.

Науково-технічний прогрес не стоїть на місці, а рухається кожного дня. Тому починаючи з 2012 року вивчення інформатики стало обов’язковим для всіх учнів, починаючи з 5-го класу, за рівнем стандарту, і з 1-го за профільним рівнем. В зв’язку з цим, учням можна пропонувати виконувати різноманітні проекти, як спільно з іншими шкільними дисциплінами, так і окремо.

Згідно з програмою з інформатики за рівнем стандарту, прийшовши в 7 клас учні мають вміти :

  • працювати і опрацьовувати дані в текстових редакторах;

  • створювати і опрацьовувати графічні зображення;

  • створювати та опрацювати об’єкти мультимедіа;

  • створювати та опрацювати мультимедійні презентації;

  • розв’язувати компетентнісні задачі, виконувати індивідуальні і групові навчальні проекти.

Фундаментальний рівень підготовки в них є, щоб виконувати найпростіші завдання і розв’язувати поставленні задачі. Решту ж вони вивчають на протязі 7-9 класів на більш поглибленому рівні.

Для того щоб повноцінно здійснювати вищеописані зв’язки, вчителю математики теж потрібно постійно тримати руку на пульсі, щоб бути в курсі останніх новинок, тобто активно співпрацювати з вчителями інформатики, відвідувати спеціалізовані семінари. Проведення спарених уроків [додаток] разом з вчителем інформатики досить позитивно вплине на засвоєння знань, формування вмінь та навичок учнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]