Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психопаталогия ответы 2к.docx
Скачиваний:
243
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
67.93 Кб
Скачать

19Синдроми розладів свідомості, їх характеристика. Деліріозний синдром.

Свідомість це вища, специфічно людська форма психічної діял яка виникла і сформувалася в процесі трудової діяльності людини, і є продуктом історичного розвитку суспільного буття людини. Свідомість визначає якість всіх псих процесів.

Властивості:Ясність – чітке і послідовне сприйняття оточуючого, Обсяг – широта охоплення свідомістю оточуючої ситуації і власних переживань.Зміст – зміст асоціацій, виникаючих під впливом різних подразників Безперервність – єдність переживань минулого, сучасного і майбутнього.критеріями ясності :правильне орієнтування в просторі;в часі у власному тілі;правильна ідентифікація свого “Я”; збереження здобутих знань і умінь; можливість виділити свого “Я”, як суб’єкта з об’єктивного світу;

ПРОДУКТ РОЗЛАДУ :деліріозний;онейроїдний;аментивний;присмерковий стан свідомості:амбулаторний автоматизм;транс;сомнамбулізм;фуга.ПОРУШ ГЛИБИНИ ЯСНОСТІ:обнубіляція;оглушення;сомнолентність;сопор;кома.характеризується: напливом ілюзій, істинних множинних рухомих зорових галюцинацій у поєднанні з тактильними та слуховими; вторинним маячінням стосунків,переслідування, афектами тривоги, страху, руховим збудженням У розвитку деліріозного синдрому інколи можна простежити три стадії. Перша (початкова) проявляється зміною настрою, балакучістю, метушливістю,. У другу стадію делірію спостерігаються, тривога, поверховий уривчастий сон зі страхітливими сновидіннями: посилення гіперестезій. Для третьої стадії синдрому характерні зорові сценоподібні, калейдоскопічні, страхітливі галюцинації Інколи, без лікування, деліріозний синдром може перейти в професійний(на тлі деякого оглушення виникає збудження), або муситуючий , хаотичним збудженням, "оббиранням, незрозумілим бурмотінням делірій, що є прогностично несприятливою ознакоюДеліріозний синдром спостерігається при інтоксикаційних, симптоматичних психозах, нейроінфекціях, епілепсії.

.

20Синдром сутінкового затьмарення свідомості, характеристика.Сутінковий стан свідомості є раптовою і короткочасною втратою ясності свідомості з повною відчуженістю ві д оточуючого За особливостями клінічних проявів сутінковий стан свідомості поділяють на просту і «психотичну» форми, між якими не існує чітких відмін.Проста форма має раптовий початок. Хворі відключаються від реальностіПроста форма сутінкового потьмарення свідомості триває звичайно від кількох хвилин до кількох годин та супроводжується повню амнезією.Психотична форма сутінкового потьмарення свідомості супроводжується галюцинаціями, маренням та зміненим афектом. Виникає відносноАфективні розлади інтенсивні та відрізняються напруженістю: страх, лють, ненависть, екстаз. Рухові розлади найчастіше проявляються збудженням у формі безглуздих руйнівних дій, спрямованих на неживі предмети або оточуючих.Амнезія після сутінкового потьмарення свідомості, що супроводжується продуктивними розладами, може бути частковою, ретардованою або повною.