Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінарів з етнології.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
124.93 Кб
Скачать

Тема IV. Форми людських спільнот

Різновиди людських об’єднань. Історичні спільноти. Соціальні спільноти. Етнічні спільноти. Поняття "етнос" і "етнічність". Поняття "нація", "natio", "gentis". Поняття "народ", його еволюція. Терміни: "demos", "laos", "idiotes". Виникнення у радянські часи поняття "народність".

Підготувати реферат на одну із тем:

  1. поняття "етнос" і "етнічність".

  2. поняття "нація".

  3. поняття "народ" (демос, лаос).

Тема V. Концепції (теорії) етносу

Біологічна теорія етносу – М. Широкогоров, А. Білинський. Енергетична теорія етносу – Л. Гумільов, поняття пасіонарності, компліментарності, система дискретного. Соціальні теорії в СРСР: дуалістична – Ю. Бромлей, інформаційна – М. Чебоксаров, С. Арутюнов, поняття «мезоструктура етносу», системно-статистична – Г. Марков, В. Піменов. Примордіалістська концепція етносу в західній етнології другої половини ХХ ст. – Е. Шілз, К. Ґірц, передумови формування і функціонування етносів: природно-еволюційний, еволюційно-історичний. Переніалістська теорія етносу – Е. Сміт, Д. Фішмен. Інструменталістська теорія етносу. Конструктивістська концепція етносу. Концепції етносу (нації) в українській науці.

Підготувати реферативне повідомлення на тему: Концепції етносу в українській науці.

Тема VI. Етнос та його ознаки. Етногенез. Концепції етногенезу

Перші елементи етнічності в часи пізнього палеоліту і мезоліту. Складання етносів в добу первісності і становлення держав, поява територіальних племен. Поняття ендогамності, етнічної свідомості, етнічної самосвідомості, етнічної самоідентифікації особи. Поняття етнонім, ендоетнонім, екзоетнонім, етнополітонім. Етногенез. Концепції етногенезу: соціально-історична – С. Токарєва, енергетична – Л. Гумільова, соціально-біологічна.

Підготувати реферативне повідомлення-обгрунтування на тему: Елементи етнічності в народів Європи в часи пізнього палеоліту і мезоліту.

Тема VII. Тема 7. Етнічні процеси в Україні та в країнах Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки, Австралії та Океанії. Мозаїчність етносів

Етнічні процеси як чинники формування етносів. Етнооб’єднавчі процеси: етнічна дифузія, етнічна консолідація, етнічна асиміляція, етнічна інтеграція, етнічна конвергація, етнічна міксація. Моделі етнооб’єднавчих процесів: Римська, Києво-Руська, Французька, Німецька, Українська. Етнорозмежувальні процеси: етнічна парціація, етнічна сепарація, етнічна дисперсизація. Моделі етнорозмежувальних процесів: Ісландська, Іспанська, Австрійська, Сикхська. Етнічні процеси в сучасному світі: в США і Канаді, у Центральній Америці, у Південній Америці, у Африці, у країнах Північної Африки, в Азії, в Європі. Мозаїчність етносів. Етнографічні зони. Субетноси. Етнографічні групи. Локально-територіальні групи. Етнографічні райони. Територіально-популяційні групи.

Підготувати реферативне повідомлення-обгрунтування на тему: Етнічні процеси в країнах Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки, Австралії та Океанії (на прикладі окремо взятої країни).

Підготувати розширену таблицю-схему мозаїчності етносу (на вибір).