Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Тема 2. Конституція України – основне джерело конституційного права.

 

1. Джерела конституційного права. 2. Поняття та зміст Конституції України. 3. Правова охорона Конституції.

1. Джерела права – це вихідні від держави чи санкціоновані ним документальні форми вираження та закріплення норм права. Джерелом конституційного права являються різні форми вираження конституційно-правових норм. Основним видом джерел конституційного права України являється нормативно-правовий акт. В теорії права існує 4 основних види джерел права:

1) правовий звичай; 2) судовий прецедент; 3) нормативно-правовий акт; 4) нормативно-правовий договір.

Нормативно-правові акти можна розділити на закони та підзаконні акти. Закон – це нормативно-правовий акт вищої юридичної сили, який приймається в особливому порядку вищим законодавчим органом держави і регулює найбільш важливі питання для всього суспільства. Всі джерела конституційного права можна розділити по їх юридичній силі на такі групи:

1) Конституція – вона являється основним джерелом конституційного права України, у зв’язку з тим, що виступає найвищою формою втілення державної волі народу України. Вона приймається від імені всього народу України. Установлює основоположні принципи організації і життєдіяльності суспільства і держави. Норми Конституції являються найважливішим джерелом не тільки конституційного права, але і всіх інших галузей права, вони складають основи правового регулювання всіх суспільних відносин; 2) Конституційні закони – вони мають найбільшу, після Конституції, юридичну силу і являються самим найпоширенішим джерелом права. Конституційний закон – це нормативний акт найвищого законодавчого органу держави, який установлює первинні юридичні норми для всіх інших галузей права і регулює відносин по організації держави і взаємовідносин між державою і особистістю. Наприклад – закон “Про вибори Президента України” від 15.01.99р. 3) Нормативно-правові акти органів виконавчої влади, які являються підзаконними актами. До них відносяться Укази Президента, Постанови Кабінету міністрів і окремих міністерств 4) Нормативно-правові акти конституційного контролю. До них відносяться рішення Конституційного суду України. 5) Розпорядження органів місцевого самоврядування. Наприклад – розпорядження обласної Ради народних депутатів. Але акти органів місцевого самоврядування являються джерелом права тільки тоді, коли включають норми конституційного права.

2. Як уже було сказано, основним джерелом конституційного права являється Конституція. Слово “конституція” походить від латинського “constitutio” – установлення або розбудова. Традиційно цим терміном визначається основний закон держави, який започатковує її суспільну і державну побудову, виборчу систему, основні права і обов’язки громадян, а також принципи організації органів влади в державі. Основний закон – це фундамент законодавства, який регулює взаємовідносини громадян з державою. Конституція України прийнята 28 червня 1996р. не перша в історії нашої держави. До її прийняття в Україні діяла Конституція УРСР 1978р., яка теж мала своїх попередників. Але нинішня Конституція відрізняється від усіх конституцій радянського часу по перше тим, що являється основним законом самостійної суверенної держави. Розуміється Конституція 1996р. не побудувала нову державу. Україна як держава існувала в різних кордонах і мала різні форми правління багато століть. Ідея збереження історично склавшоїся держави підкреслюється в самій Конституції. Разом із тим Конституція України 1996р. виділяється з ряду актів такого рангу тим, що з нею зв’язується нова епоха в історії України. Конституція України виконує функції, які розкривають її соціальне призначення і характеризують основні напрями її впливу на суспільні відносини. Їх можна поділити на три основні функції:

1) ідеологічну; 2) політичну; 3) юридичну.

Ідеологічна функція заключається в тому, що Конституція виступає засобом ідеологічного впливу на суспільство. Вона відіграє велику виховну роль, установлює основи взаємовідносин людини і держави. Політична функція полягає в тому, що політичний процес, в якому беруть участь політичні сили держави, проходить в рамках, які установлені Конституцією. Юридична функція полягає в тому, що Конституція являється найважливішим джерелом права. Її норми мають найвищу юридичну силу і лежать в основі системи правового регулювання. Сучасна Конституція характеризується ще однією рисою – вона має норми прямої дії, тобто норми Конституції обов’язкові для розгляду органами законодавчої, виконавчої і судової влади. По формі Конституція являє собою єдиний нормативний акт. По структурі Конституція України складається з Преамбули і 15 розділів, в яких зібрано 161 статтю. В Преамбулі Конституції проголошується про прийняття Конституції. У ній указується на юридичну основу для прийняття Конституції – це Акт про проголошення незалежності України від 24.08.91р.

3. Конституція – це основний закон держави, який визначає основні принципи побудови нашої держави, основи правового статуса людини і інші найважливіші для народу України питання, тому виникає потреба в правовій охороні Конституції, яка виражається в охороні Конституції від порушень з боку законодавчого, виконавчих або судових органів держави, посадових осіб і громадян України. Правова охорона Конституції – це сукупність юридичних засобів, з допомогою яких досягається виконання всіх установлених в Конституції норм. Неухильне виконання у всіх сферах суспільного життя режима конституційної законності. Ці правові засоби закріплені як в самій Конституції, так і в інших актах, наприклад, в законі “Про Конституційний суд України”. Вони спрямовані на забезпечення режима конституційної законності, що являє собою неуклінне виконання конституційних норм всіма суб’єктами суспільних відносин, повагу і виконання конституційних приписів. Захист Конституції – завдання і обов’язок всіх державних органів і передусім Верховної Ради України, Президента України, Кабінету міністрів України, Верховного і Конституційного судів України. Конституційний Суд України, Створення якого передбачено Конституцією України, в своїй діяльності спрямований на захист норм Конституції від порушень. Також в механізмі захисту Конституції особлива роль належить Президенту України, який являється гарантом додержання конституції в нашій державі (ст.102 Конституції). Таким чином, підводячи підсумок сказанному, необхідно дати загальну характеристику Конституції України. Отже Конституція України – це основний закон держави, який базується на загально людських цінностях, виражає волю і суверенітет народу, виступає гарантом свободи і справедливості, започатковує загальні принципи конституційного устрою, основи правового статуса громадянина, установлює основні положення громадянського суспільства, закріплює територіальний устрій України, організацію законодавчої, виконавчої і судової влади, органів місцевого самоврядування і державну символіку.

повернутися до змісту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]