Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по рынкам.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
131.24 Кб
Скачать

4. Категорії товарообороту:валовий, оптовий, роздрібний, чистий.

Оптовий товарооборот, коли покупцями виступають торгові організації, які купують товари значними партіями з метою подальшого перепродажу(Б2+Б3)

Роздрібний товарооборот ,коли покупцями товарів виступають споживачі, в основному населення (Б1+Б4)

Одна і та ж партія товару на шляху руху від виробника до споживача може бути продана декілька разів.

Сума всього продажу товару на шляху руху від виробника до споживача представляє валовий товарооборот . таким чином валовий товарооборот дорівнює суммі оптового товарообороту і роздрібного товарообороту:

ВТ=ОТ+РТ

Якщо з валового товарообороту вилучити подвійний рахунок, отримаємо чистий товарооборот.

Чистий товарооборот- кінцевий продаж товару. Це означає, що товар більше продаватися не буде.

Для окремої торгової системи чистий товарооборот- це продаж товару за межі своєї торгової системи, тобто це роздрібний товарооборот з доданням оптового продажу за межі своєї торгової системи.

5.Поняття ланковості товарообороту. Розрахунок і економічний зміст коефіцієнту ланковості.

Ланковість товароруху – тобто число переміщень товару від одного власника до іншого, залежить від обраного придприємством – постачальником каналу товароруу.

Відношенням валового товарообороту до чистого товарообороту розраховують коефіцієнт ланцюговості, який характеризує середню кількість торгових ланок, через які пройшов товар на шляху руху від виробника до споживача , тобто скільки разів він продавався.

Кланцюговості= ВТ/ ЧТ

Зіставлення товарної маси, яка надійшла в обертання (товарооборот виробників) з роздрібним товарооборотом характеризую зміну товарних запасів у каналах торговлі. Якщо товарна маса, яка надійшла в обертання, більше роздрібного товарообороту, товарні запаси в торговлі збільшуються. Якщо товарна маса менше роздрібного товарообороту, товарні запаси в каналах обертання зменшуються.

6.Анализ динамики объема товарооборота в действующих и сравнительных ценах.Індексний аналіз динаміки товарообороту на одну особу.

Динамика товарооборота изучается по общему объему товарооборота и по товарооборот на душу населения. Динамика общего объема товарооборота характеризуется следующими индексами: 1)индекс товарооборота отдельных товаров . 2) сводный индекс товарооборота по группе товара определяется в действующих и сопоставимых ценах: в дейст.ценах, в сопоставимых ценах. 3) Сводный индекс цен на товарыили

Абсолютный прирост товарооборота определяется за счет изменения 2-х факторов: количества проданных товаров, цены единицы товара. ,,,,. Товарооборот на душу населения расчитывается как отношение общей величины товарооборота к средней численности населения (за год). Введем обозначения:QP – O Д=. Для анализа динамики товарооборота на душу населения широко используется индексный метод. По отдельным товарам рассчитывают индивидуальный индекс..Динамика среднего товарооборота на душу населения по группе товара характеризуется системой индекса переменного, постоянного состава и структурных сдвигов. Индекс переменного состава показывает как изменился в отчетном периоде по сравнению с базисным средний товарооборот на душу населения за счет 2-х факторов:изменение товарооборота на душу населения, изменение демографической структуры населения. Для алаиза динамики товарооборота могут применяться многофакторные регрессионные модели с различным набором факторов.Например: линейная модель динамики общего объема розничного товарооборота может иметь вид:= а+в1х1+в2х2+в3х3+в4х4+в5х5+в6х6+в7х7+в8х8+в9х9, х1 –доход на душу населения, х2 – индекс цен, х3 – численность потребителей, х4 – возрастная или социальная структура, х5 – уровень урбанизации, х6 – насыщенность рынка товарами, х7 – альтернативные источники потребления(доля натурального потребления, доля импорта), х8 – уровень развития торговой инфраструктуры на 10000 жит, х9 – фактор времени(номер года). 8.Індексний аналіз динаміки цінГоловна роль при статистичному аналізі динаміки цін належить індексному методу.Порівняння цін одного товару здійснюється за допомогою індивідуального індексу цін:

Для сукупності різнорідних товарів розраховується зведений індекс в агрегатній формі:

Для аналізу динаміки середньої ціни одного товару на різних територіях та субринках використовують індекси змінного, фіксованого складу та структурних зрушень.

Індекс середньої ціни змінного складу:

Цей індекс характеризує зміну середньої ціни товару у звітному періоді порівнянно з базовим під впливом двох факторів:зміни рівня цін на товар за окремими територіями або субринками і зміни структури продажу товару. Вплив кожного з цих факторів візначають відповідно індекс цін фіксованого складу та індекс структурних зрушень

7. Поняття і сутність цін та інфляції . система показників статистики цін.

Ціна – сума грошей, яку сплачують за одиницю товару, еквівалент обміну товарів на гроші.

Сутність цін, її економічна природа проявляються у подвійній ролі, яку відіграє ціна на ринку. Вона виступає як:

- індикатор, що відображає політику і кон’юнктуру ринку ( співвідношення попиту і пропозиції, торговий і економічний ризик, кредитно-фінансову ситуацію);

- маркетинговий регулятор ринку, за допомогою якого здійснюється вплив на попит і пропозицію, структуру і ємкість ринку, оборотність товарів.

Інфляція підвищення загального рівня цін, знецінювання грошей внаслідок порушення рівноваги між грошовою масою і товарним покриттям.

Функції ціни на ринку:

- посередник при обміні товару на гроші;

- головна складова інфляційних процесів;

- фактор рівня життя населення;

- фактор конкурентної боротьби;

- інструмент утворення прибутку і управління ефективністю, фактор оподаткування;

- показник кон’юнктуру ринку, фактор рівня, структури і співвідношення попиту і пропозиції.

Класифікація і види цін

Ціни класифікують :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]