Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_POLITEKdlya_vsikh_spets_2007.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
518.66 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет і метод політичної економії

Лек. Сем. Інд. Сам.

4 4 2 4

Виникнення політичної економії.

Матеріальне виробництво як основна умова існування та розвитку людини та суспільства. Процес праці та його прості моменти:праця,засіб праці,предмет праці. Засоби виробництва та праця. Продукт праці. Праця у матеріальному виробництві та у сфері послуг. Виробництво як суспільний процес. Потреби. Виробництво, обмін, розподіл таспоживання.

Спосіб виробництва. Продуктивні сили і виробничі відносини. Продуктивні сили як матеріальна основа економічної системи. Економічна система: її сутність та структурні елементи. Типи та еволюція економічних систем. Формаційний і загально-цивілізаційний підходи до типізації суспільства. Матеріалістичне та ідеалістичне розуміння історії.

Економічні закони та їх об’єктивний характер. Система економічних законів.

Визначення предмета політичної економії. Історичний характер політичної економії. Функції політичної економії. Розвиток предмета політичної економії. Політична економія і обґрунтування економічної політики. Місце політичної економії в системі суспільних наук. Місце політичної економії в системі економічних наук.

Метод політичної економії. Загальнонаукові методи та їх використання політичною економією. Економічні поняття та категорії. Наукові абстракції. Сходження від абстрактного до конкретного. Поєднання історичного та логічного. Розвиток методу політичної економії.

Тема 2. Форми суспільного виробництва. Економічні структури, що базуються на натуральному виробництві

2 - 2 2

Два типи суспільного виробництва: натуральне і товарне. Суть та риси натурального господарства . Первіснообщинний лад. Рабовласницьке суспільство. Античний та азіатський спосіб виробництва. Феодальне суспільство. Історичні межі натурального господарства.

Тема 3. Товарне виробництво. Товар і гроші

6 6 4 8

Товарне виробництво: причини виникнення і основні риси. Просте та капіталістичне товарне виробництво.

Товар та його властивості: споживна вартість та вартість. Мінова вартість як форма вартості. Субстанція вартості. Подвійний характер праці, втіленої в товарі. Конкретна та абстрактна праця. Основне протиріччя товарного виробництва. Приватна та суспільна праця. Внутрішні протиріччя товару.

Величина вартості. Індивідуальна та суспільно необхідна праця. Індивідуальний та суспільно необхідний робочий час. Продуктивність та інтенсивність праці, їх вплив на величину вартості товару. Проста та складна праця. Редукція праці.

Форма вартості. Відносна та еквівалентна форма вартості. Особливості товару-еквіваленту. Історичний розвиток форми вартості. Виникнення грошей. Сутність і функції грошей. Грошовий обіг та його закони. Паперові гроші. Інфляція.

Закон вартості — основний закон товарного виробництва. Механізм дії та функції закону вартості.

Товарний фетишизм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]