Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1_RZ_ta_PlS.doc
Скачиваний:
127
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ №1

Поняття про репродуктивне здоров’я нації. Демографічні та медичні показники.

ПЛАН:

  1. Поняття про репродуктивне здоров’я нації. Демографічні показники: народжуваність, смертність, природний приріст населення. Медичні показники: материнська та перинатальна смертність, кількість захворювань, що передаються статевим шляхом; частота безпліддя: жіночого, чоловічого.

  2. Комплексна державна програма “Репродуктивне здоров’я нації 2006—2015 рр.”. Основні положення.

  1. Поняття про репродуктивне здоров’я нації. Демографічні показники: народжуваність, смертність, природній приріст населення. Медичні показники: материнська та перинатальна смертність, кількість захворювань, що передаються статевим шляхом; частота безпліддя: жіночого, чоловічого.

У Програмі дій Міжнародної конференції з народонаселення та розвитку (Каїр, 1994) зазначено, що репродуктивне здоров'я є не просто свідченням відсутності хвороб репродуктивної системи або порушення її функцій, а станом повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, що передбачає можливість задовільного та безпечного сексуального життя, здатність до відтворення, право чоловіків і жінок на інформацію та доступ до безпечних, ефективних, прийнятних за вартістю методів планування сім'ї та інших обраних ними методів регулювання народжуваності, що не суперечать закону, а також право на доступ до відповідних послуг з охорони здоров'я, що дають змогу жінці безпечно перенести вагітність та пологи, а батькам - створити найкращі умови для народження здорової дитини.

Охорона репродуктивного здоров'я, визначена ВООЗ відповідно до Резолюції Всесвітньої Асамблеї ООН з охорони здоров'я 1995 року як пріоритетна галузь, - це сукупність профілактичних методів, прийомів і послуг, що впливають на здоров'я та благополуччя населення.

Сталий розвиток суспільства будь-якої країни значною мірою залежить від її демографічної перспективи, що визначається здатністю населення до простого відтворення. Стійка тенденція до скорочення чисельності населення в Україні внаслідок зниження рівня народжуваності та підвищення рівня загальної смертності ставить під загрозу її майбутнє і робить проблему репродуктивного здоров'я загальнонаціональною.

Інтегральним показником здоров'я населення є середня очікувана тривалість життя людини, яка за період з 1990 по 2005 рік скоротилася в Україні майже на три роки, що порівняно з середньоєвропейськими показниками менше на 6,45, а з країнами Євросоюзу - на 10,39 року.

Демографічна криза зумовлює посилення уваги до сім’ї як осередку відтворення населення та трудового потенціалу країни. Не менш важливе значення як для відтворення населення, так і для збереження життя та здоров’я нового покоління має стан репродуктивного здоров’я.

Репродуктивне здоров’я нації характеризують численні показники, як поділяють на чотири групи (табл.)

РЕПРОДУКТИВНЕ ЗДОРОВ"Я НАЦІЇ

1

2

3

4

Демографічні

показники:

- кількість

населення;

- кількість жінок

репродуктивного

віку (15-49 років);

- кількість дітей

(0-14 років);

- кількість підлітків

(15-17 років);

народжуваність;

- загальна

смертність;

- природний

приріст населення

Медичні

показники:

- материнська

смертність;

- перинатальна

смертність;

- кількість

жінок репродуктивного віку з екстрагенітальною патологією;

- кількість абортів;

- співвідношення кількості

абортів і кількість пологів

Частота

безплідності:

- частота

жіночої

безплідності;

- частота

чоловічої

безплідності;

- частота

поєднаної

безплідності

Частота

ЗПСШ

Зміна ситуації, що стосується репродуктивного здоров'я жінок, можлива тільки при подальшому розвитку служби пла­нування сім'ї, поширенні сучасних високоефективних методів контрацепції, зменшенні кількості випадків незапланованих вагітностей.

Планування сім'ї є правом кожної людини. Небажані вагітності, що закінчуються абортом, так само, як і народження незапланованих дітей, становлять важливу соціальну та медичну проблему.

Охорона репродуктивного здоров’я розглядається як сукупність методів, прийомів і послуг, що впливають на репродуктивну функцію та благополуччя шляхом попередження і вирішення проблем, які стосуються населення. Цим передбачено право чоловіків та жінок на інформацію та доступ до безпечних, ефективних і прийнятих методів планування сім’ї. Крім того, їм надається право доступу до відповідних послуг з охорони здоров’я, які дозволяють жінці безпечно перенести вагітність, пологи та народити здорову дитину.

Метою дисципліни є вивчення репродуктивного здоров’я організму чоловіка та жінки, методів і форм планування сім’ї, регулювання народжуваності, основ сексології. Знання та навички, що формуються при вивчені дисципліни, є фундаментом для застосування професійної діяльності.

Репродуктивне здоров'я населення України ос­таннім часом знаходилося в

центрі уваги державних органів управління і громадських організацій у зв'язку з негативними тенденціями його показників і низьким рівнем народжуваності в країні (у 2000 р. — 7,8, у 2003 р. — 8,1 на 1 тис. населення). Кожна третя дитина має відхилення у фізичному та пси­хічному розвитку, відсутня тенденція до зниження рівня дитя­чої захворюваності. Материнська смертність удвічі перевищує середньоєвропейський рівень. Недостатній рівень медичного обслуговування, низький рівень обізнаності населення з пробле­мами репродуктивного здоров'я є одними з головних чинників, що призводять до високого рівня захворюваності та смертності жінок.

Однією з ознак погіршення якості репродуктивного здоров'я жінок є зростання частоти ускладнень вагітності й пологів. Сьо­годні близько 70 % вагітних страждають на різні патологічні стани: анемію, гестоз, хвороби нирок, серцево-судинної системи та ін.

Важливим чинником, що знижує репродуктивний потенціал населення, є репродуктивні втрати внаслідок невиношування плода, що має місце в 9—10 % вагітних.

Протягом останніх років набули значного поширення хворо­би, що передаються статевим шляхом, залишається високим показник виявлення онкогінекологічної патології, зумовленої низьким рівнем інформованості населення про здоровий спосіб життя та необхідність регулярних профілактичних оглядів.

Недостатні соціальна та правова захищеність у сфері праці, контроль за додержанням правил і норм охорони праці, техні­ки безпеки є одними з основних причин критичного стану здо­ров'я значної частини жінок, адже майже півмільйона їх нині працюють в умовах, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормам.

Політичним і стратегічним інструментом для розв'язання багатьох проблем репродуктивного здоров'я населення України стала Національна програма "Репродуктивне здоров'я на 2001-2005 роки", затверджена Указом Президента України від 26 березня 2001 р. N 203 ( 203/2001 ), мета якої — поліпшення демографічної та соціально-економіч­ної ситуації в державі, репродуктивного здоров'я населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]