Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 1 / 2004 база / E06_profile 9

.rtf
Скачиваний:
67
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
795.19 Кб
Скачать

A. * Унітіол

B. Налорфін

C. Бемегрид

D. Налоксон

E. Метиленовий синій

1459 Здорова людина перебуває в небезпечному по захворюванню на малярію районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії ?

A. * Хлоридин

B. Сульфален

C. Тетрацеклін

D. Метронідазол

E. Бісептол

1460 Сорокалітня жінка звирнулась до лікаря зі скаргою на болі в колінних суглобах. При огляді виявлено: припухлість, почервоніння, гіпертермію в ділянціц цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікуваня хворої ?

A. *Протизапальні засоби нестероїдної будови

B. Наркотичні анальгетики

C. Антидепресанти

D. Антибіотики

E. Сульфаніламіди

1461 Після десятидевного лікування препаратом із групи антибіотиків у хворого спостерігаються явища дізбактеріозу, диспептичні явища, фотосенсибілізація, прояви гепатиту. Антибіотики якої групи найбільш імовірно викликали ці побічні ефекти?

A. *Групи тетрацеклінів

B. Групи пеніцилінів

C. Групи цефалоспоринів

D. Групи рифампіцину

E. Групи аміноглікозидів

1462 Дитина 10 років страждає на стафілококовий дерматит. Лікування бензилпеніциліном не дало результатів. Призначення комбинованого препарату пеніциліну з клавулановою кислотою дало швидке одуження. Яка причина позитивної дії цього препарату ?

A. *Інактивація бета - лактамази

B. Блокада транслокази

C. Гальмування аденозиндезамінази

D. Гальмування транспептидази

E. Активація фосфодіестерази

1463 В лікарню потрапила дитина 6 років з різко вираженими симптомами рухового і мовного збудження, сухістю в роті,утрудненим ковтанням, хриплим голосом. Шкіра суха, гаряча. Зіниці різко розширені, фотофобія, тахікардія. З анамнезу встановлено, що дитина з’їла якісь ягоди темно-фіолетового кольору. Вплив якої з токсичних речовин є причиною

A. * Атропін

B. Пірензепін

C. Пілокарпін

D. Платифілін

E. Метацин

1464 Для полегшення вправлення вивиху в плечевому суглобі з ціллю розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант дитилін. При цьому наступило “апное”. Що необхідно ввести

A. * Свіжу цитратну кров

B. Галантаміну гідробромід

C. Бемегрид

D. Дипіроксим

E. Ізонітрозин

1465 До нейрохірургічного відділення поступив хворий із травмою черепу. Прогресуюче зростання неврологічної симптоматики дозволяє встановити діагноз струсу мозку. Це є причиною зростаючого набряку мозку, що призводить до здавлення та гіпоксії мозкової тканини. Призначте хворому лікувальний наркоз, який можна використати і як засіб боротьби з гіпоксією

A. * Натрію оксибутират

B. Фторотан

C. Пропанідид

D. Кетамін

E. Ефір для наркозу

1466 Хворий 18-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на безсоння, що проявляється у важкому засипанні. В результаті цього він не висипається і на слідуючий день почуває втому, важко засвоює учбовий матеріал. Лікар встановив, що безсоння пов’язане з неврозоподібним станом. Зробіть раціональний вибір снодійного засобу:

A. * Нітразепам

B. Бромізовал

C. Хлоралгідрат

D. Фенобарбітал

E. Етамінал-натрій

1467 У стаціонар поступив хворий з діагнозом “Виразкова хвороба 12-палої кишки в фазі загострення.” Аналіз шлункового соку показав підвищення секреторної і кислотоутворюючої функції шлунку. Виберіть препарат, який знизить секреторну функцію залоз шлунку за рахунок блокади Н2-рецепторів.

A. * Ранітидин

B. Екстракт красавки сухий

C. Атропін

D. Метацин

E. Платифілін

1499 Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб дія препарату значно знизилась і для отримання початкового ефекту потрібно збільшити дозу речовини. Укажіть назву цього типу зміни дії лікарської речовини.

A. * Звикання

B. Тахіфілаксія

C. Лікарська залежність

D. Кумуляція

E. Ідіосинкразія

1501 Прозерин при системном введении крысе повышает тонус скелетных мышц. Фторотан вызывает релаксацию скелетных мышц и ослабляет эффекты прозерина. Определите характер взаимодействия прозерина и фторотана

A. *Косвенный функциональный антагонизм

B. Прямой функциональный антагонизм

C. Конкурентный антагонизм

D. Независимый антагонизм

E. Неконкурентный антагонизм

1517 Підчас барбітурового наркозу у хворого 65 років почалость пригнічення дихання. Анестезіолог зробив внутрішньовенну ін'єцію 10 мл 0,5% розчину бемегріду. Стан хворого покращав, обєм легеневої вентиляції збільшився Яке явище полягає в основі взаємодії цих препаратів?

A. Антагонізм прямий.

B. Антагонізм непрямий.

C. Антагонізм однобічний.

D. Синергізм прямий.

E. Синергізм непрямий

2102 Жінка 48 років страждає на парадонтоз. Який протимікробний засіб буде більш ефективним при введенні у тканини ясен?

A. *Лінкоміцин

B. Бензилпеніцилін

C. Гентаміцин

D. Оксацилін

E. Дімексид

2139 Адреналин используется для продления действия новокаина при инфильтрационной анестезии. С каким действием адреналина связан этот эффект?

A. *Сужением сосудов

B. Расширением сосудов

C. Угнетением тканевых эстераз

D. Угнетением функций нервных окончаний и проводников

E. Потенцированием действия новокаина на уровне ЦНС

2140 Анальгин эффективно снижает боль при пульпите не только при резорбтивном, но и при местном применении. Каким действием анальгина объясняется обезболивание в последнем случае?

A. *Угнетением ЦОГ-2

B. Местноанестезирующей активностью анальгина

C. Угнетением образования альгогенных кининов

D. Отвлекающим действием

E. Угнетением высвобождения вещества Р

2141 Какое вещество из перечисленных следует использовать, чтобы подавить страх и внутреннее напряжение у больного перед посещением стоматолога?

A. *Диазепам

B. Натрия бромид

C. Эктракт валерианы

D. Аминазин

E. Дроперидол

2142 На приеме у стоматолога у больного возникла острая боль за грудиной, иррадиирующая в левую руку и плечо, чувство нехватки воздуха, страх. Какое из предлагаемых веществ наиболее адекватно в этом случае?

A. *Нитроглицерин

B. Нитросорбид

C. Диазепам

D. Анальгин

E. Парацетамол

2165 У больного стоматит, воспаление слизистой полости рта. Какое из перечисленных веществ с местным антиэкссудативным действием следует использовать в этом случае?

A. *Квасцы

B. Висмута субнитрат

C. Натрия гидрокарбонат

D. Дерматол

E. Ксероформ

2166 У больного после введения новокаина для проведения проводниковой анестезии возник анафилактический шок. Какое из названных средств предпочтительно как первоочередной препарат выбора?

A. *Адреналин

B. Мезатон

C. Диазолин

D. Димедрол

E. Дипразин

2167 У больного на приеме у стоматолога возник пароксизм тахикардии. Какое из названных средств следует использовать для его купирования?

A. *Верапамил

B. Изадрин

C. Атропин

D. Дифенин

E. Нитроглицерин

2170 У больного после экстракции зуба возникло кровотечение. Какое из предлагаемых воздействий адекватно в этом случае?

A. *Адреналин местно

B. Тромбин инъекционно

C. Фибриноген инъекционно

D. Викасол внутрь

E. Неодикумарин внутрь

2171 У больного после экстракции зуба возиикло падение артериального давления, потеря сознания. Констатировано коллаптоидное состояние. Какое из предлагаемых средств следует использовать?

A. *Кордиамин

B. Строфантин

C. Изадрин

D. Сустак

E. Нитроглицерин

2172 У больного появилось чувство жжения в ротовой полости, белый пушистый налет на языке. Диагносцирована молочница. Какое из предлагаемых средств следует использовать?

A. *Нистатин

B. Амфотерицин

C. Гризеофульвин

D. Тетрациклин

E. Гентамицин

2205 При гострому герпетичному стоматиті хворому призначили противірусний препарат, який випускається в таблетках і у вигляді мазі для місцевого застосування. Визначте препарат.

A. * Ацикловір

B. Ремантадин

C. Мідантан

D. Ідоксуридин

E. Оксолін

2206 Для лікування абсцедуючого парадонтозу був призначений ферментний препарат з групи протеолітичних ферментів. Визначте препарат.

A. * Трипсин кристалічний

B. Лідаза

C. Стрептоліаза

D. Актилізе

E. Контрикал

2218 В кардіологічне відділення доставлений хворий з діагнозом: гострий інфаркт міокарду. Для купірування больового синдрому в складі нейролептанальгезії пацієнту необхідно ввести таку комбінацію лікарських препаратів:

A. *Дроперідол + фентаніл

B. Морфін + атропін

C. Аміназин + діазепам

D. Анальгін + піпольфен

E. Но-шпа + дімедрол

2234 Хворий довгий час вживав антибіотики широкого спектру, що викликали зниження апетиту, нудоту, проносну дію, випорожнення з гнилосним запахом, похудіння. Про яку побічну

A. *Дисбактеріоз

B. Алергічна реакція

C. Пряма подразняюча дія

D. Гепатотоксична дія

E. Нефротоксична дія

2264 У реанімаційне відділення поступив хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати у даному випадку для промивання шлунка?

A. *Калію перманганат

B. Натрію гідрокарбонат

C. Фурацилін

D. Розчин натрія хлоріду

E. Борну кислоту

2281 Хворому, який лікувався тетрацикліном, лікар порадив не вживати молочних продуктів. Чому лікар дав таку

A. *Сповільнюється всмоктування антибіотика

B. Не засвоюються молочні продукти

C. Збільшується ризик дизбактеріозу

D. Зростає токсичність антибіотика

E. Порушується процес перетравлення їжі

2306 Хворому в післяопераційному періоді тривалий час вводили промедол. Після відміни препарату у пацієнта виникли важкі психічні та соматичні порушення. Як називається це явище?

A. * Абстинентний синдром

B. Ідіосинкразія

C. Тахіфілаксія

D. Синдром обкрадання

E. Синдром віддачі

2307 Для більш швидкого введення в наркоз хворому застосовано наступну комбінацію: ефір для наркозу + азоту закис + фторотан. Який це тип взаємодії лікарських засобів?

A. *Сумований синергізм

B. Синергоантагонізм

C. Потенційований синергізм

D. Фізичний антагонізм

E. Опосередкований синергізм

2308 У хворого діагностовано гострий інфаркт міокарду, який супроводжується стійкими болями за грудиною. Неефективність попередньо введених препаратів дала підставу лікарю провести нейролептанальгезію. Який нейролептик використовується для цього виду знеболення?

A. * Дроперидол

B. Метаперазин

C. Галоперидол

D. Резерпин

E. Аміназин

2310 В лікарню доставлено важко хворого, який по дорозі втратив свідомість. Щоб привести його до тями, лікар дав йому понюхати розчин аміку. Який вид дії лежить в основі фармакологічного ефекту препарата?

A. * Рефлекторна дія

B. Резорбтивна дія

C. Місцева дія

D. Вибіркова дія

E. Етіотропна дія

2311 У хворого, що звернувся в лікарню із скаргами на пронос, діагностували амебну дизентерію. В комплексне лікування був включений тетрациклін. Який вид дії призначеного препарата?

A. * Етіотропна дія

B. Пряма дія

C. Рефлекторна дія

D. Основна дія

E. Незворотня дія

2312 У хворого, який звернувся до лікаря, діагностували анацидний гастрит. Для покращення роботи шлунка хворому призначили таблетки ацедин-пепсину. Який вид лікування був призначений хворому?

A. * Замісна терапія

B. Симптоматична терапія

C. Профілактичне застосування

D. Етіотропна терапія

E. Каузальна терапія

2314 Перед проведенням інфільтраційної анестезії хворому проведено пробу на чутливість до новокаїну, яка виявилась позитивною. Який з перерахованих препаратів можна використати для проведення знечулення в даному випадку?

A. *Лідокаїн

B. Новокаїнамід

C. Тримекаїн

D. Анестезин

E. Дикаїн

2344 При очікуванні екстракції зуба у пацієнта виникло сильне відчуття боязні. Який з лікарських препаратів йому слід прийняти для усунення цих відчуттів?

A. * Діазепам

B. Аміназин

C. Анальгин

D. Етімізол

E. Карбамазепін

2345 Який із зазначених лікарських засобів слід додати до розчину лідокаїну для збільшення тривалості його дії.

A. * Адреналін

B. Кофеїн

C. Анальгін

D. Атропін

E. Анаприлін

2346 При огляді школярів першого класу стоматолог виявив, що у одної дитини зуби жовто-коричньового кольору, два з них надщерблені. До цього школяра лікували від пневмонії якимись таблетками. Який препарат міг так негативно вплинути на зуби?

A. * Доксициклін

B. Оксацилін

C. Еритроміцин

D. Ампіцилін

E. Бісептол

2347 Під час прийому у стоматолога у хворого розвинувся коллапс. Який засіб можна використати для виведення його із колапсу?

A. * Мезатон

B. Строфантин

C. Анаприлін

D. Нітрогліцерин

E. Седуксен

2348 Для лікування парадонтозу хворому призначено комплексне лікування з використанням антибіотика лінкоміцина. Позитивного ефекту не наступило. Призначте інший антибіотик, здатний накопичуватись в кістках, зубах і сполучній тканині..

A. * Тетрациклін

B. Ерітроміцин

C. Ністатин

D. Левоміцетин

E. Оксацилін

2349 Препарат якої групи потрібно призначити хворому для лікування атріовентрикулярної блокади?

A. * М-холіноблокатори

B. Місцеві анестетики

C. Антагоністи кальцію

D. Бета-адреноблокатори

E. Препарати калію

2361 У больного системное воспалительное поражение соединительной ткани. Какое из предлагаемых противовоспалительных средств вызовет уменьшение всех фаз

A. *Дексаметазон

B. Контрикал

C. Бутадион

D. Индометацин

E. Диклофенак-натрий

2362 У больного медленно заживающий перелом кости. Какое средство можно использовать для ускорения образования ее соединительнотканной матрицы?

A. *Метилурацил

B. Преднизолон

C. Циклофосфан

D. Метотрексат

E. Циклоспорин

2363 У больного снижение минутного выброса сердца, обусловленное уменьшением инотропной функции миокарда. Какое из перечисленных веществ повышает его в результате прямого действия на миокард?

A. *Строфантин

B. Дроперидол

C. Фуросемид

D. Эналаприл

E. Анаприлин

2415 Стоматологічному хворому для пригнічення страху перед болем призначили психоседативний засіб. Який препарат найбільш ефективний в цьому випадку?

A. *Седуксен.

B. Аміназин.

C. Літію карбонат.

D. Настоянка валеріани.

E. Натрію бромід.

2428 Хвора 50 років госпіталізована в клініку з нападом стенокардії у поєднанні з бронхіальною астмою. Після призначення анаприліну у хворого виник бронхоспазм. Який препарат слід було призначити в даному випадку?

A. * Талінолол

B. Еуфілін.

C. Карбокромен.

D. Платифілін.

E. Ізадрин.

2431 Вагітна жінка страждає від печії. Який засіб є оптимальним в даному випадку?

A. *Альмагель.

B. Натрію гідрокарбонат.

C. Вісмуту субнітрат.

D. Ранітидин.

E. Омепразол.

2432 Хворого на ішемічну хворобу серця спіткав гострий напад стенокардії. Який з препаратів йому слід призначити?

A. *Нітрогліцерин.

B. Нітронг.

C. Нітросорбіт

D. Тринітролонг.

E. Нітромак.

2435 Хворому 50 років, з іщемічною хворобою серця лікар призначив лікарський засіб, який має антиагрегантну дію. Хворий почав приймати засіб у дозах більших, ніж йому були призначені. У нього розвилися нудота, блювання, біль натщесерце у животі. Який засіб було призначено хворому?

A. *Ацетилсаліцилова кислота

B. Пармідин

C. Тиклід

D. Діпірідамол

E. Пентоксифілін

2436 Хворому 60 років з інфарктом міокарду для запобігання розширення зони некрозу призначили нітрогліцерін. В якій лікарській формі необхідно його вводити хворому і як?

A. *Водяний розчин внутривенно крапельно

B. Пластир з нітрогліцеріном

C. Капсули сублінгвально

D. Інгаляційно

E. Спиртовий розчин per os

2437 Хворому 60 років було встановлено діагноз цироз печінки, причиною якого було токсичне ураження алкоголем. Який препарат краще за все призначити хворому?

A. *Ессенціале

B. Вітамін Е

C. Аскорбінову кислоту

D. Рибоксін

E. Кислота глютамінову

2438 Хворому при вилученні інородного тіла з ока необхідно провести місцеву анестезію лідокаїном. Який механізм дії цього

A. *Порушує проходження Na+ крізь мембрану

B. Блокує проходження оксиду азоту.

C. Пригнічує активність цитохромоксидаз

D. Знижує активність дегідрогеназ.

E. Знижує вихід нейромедіаторів

2440 Під час оперативного втручання анестезіолог для керованої гіпотонії застосував гангліоблокуючий засіб. Який препарат було призначено хворому в даному випадку?

A. *Гігроній

B. Бензогексоній

C. Пірілен

D. Пентамін

E. Пахікарпін

2452 Чоловік 30 років прийняв високу дозу дигітоксину. В комплекс лікування отруєння входить підсилення виділення яду з ШКТ за допомогою послаблюючих засобів. Оберіть препарат для отримання сильного одноразового послаблюючого ефекту.

A. *Магнію сульфат.

B. Фенолфталеїн.

C. Касторове масло.

D. Кора крушини.

E. Листя Сени.

2465 Для патогенетичного лікування невралгій, в т.ч. і альвеолярних нервів, використовують ненаркотичні анальгетики. Виберіть найбільш вірогідний механізм їх дії.

A. *Інактивація циклооксигенази та пригнічення синтезу простагландинів

B. Антибрадикінінова активність

C. Інактивація ліпоксигенази та пригнічення синтезу лейкотрієнів

D. Взаємодія з енкефаліновими рецепторами

E. Блокада проведення імпульсів на різних рівнях ноціоцептивної системи

2466 При проведенні планової операції в ділянці верхньої щелепи хірург вирішив використувати атаралгезію. Які лікарські засоби застосовують для цієї маніпуляції?

A. * Транквілізатори

B. Засоби для наркозу

C. Наркотичні анальгетики

D. Ненаркотичні анальгетики

E. Седативні засоби

2467 Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на стоматит, який він лікував антисептичними засобами. Лікар прийшов до висновку, що ураження слизової оболонки мають герпетичну природу. Який препарат необхідно призначити хворому?

A. * Ацикловір

B. Ремантадин

C. Фуразолідон

D. Бісептол

E. Клотримазол

2468 Для полоскання ротової порожнини хворому призначили лікарський засіб з групи нітрофуранів у таблетках для зовнішнього застосування. Який препарат призначений

A. * Фурацилін

B. Фурапласт

C. Фурадонін

D. Фурагін

E. Фуразолідон

2469 Після екстракції зуба у хворого розвинулась гостра лівошлуночкова недостатність. Який з нищезазначених препаратів доцільно ввести внутрішньовенно хворому?

A. * Корглікон

B. Бемегрид

C. Етимізол

D. Вінпоцетин

E. Пірацетам

2470 Хворому з невралгією трійчастого нерва був введений парантерально ненаркотичний анальгетик, який має швидку але короткочасну дію, випускається в таблетках і ампулах. Вкажіть який препарат був введений хворому

A. * Анальгін

B. Ібупрофен

C. Кислота мефенамова

D. Піроксикам

E. Індометацин

2471 У хворого, під час видалення зубу стався напад судом. Який препарат доцільно йому призначити?

A. * Сібазон

B. Дімедрол

C. Корвалол

D. Настоянка валеріани

E. Фенобарбітал

2472 Хворому для поверхневої анестезії слизової оболонки порожнини рота при лікуванні стоматиту призначили препарат з групи місцевоанестезуючих засобів, пагано розчинний у воді, який застосовують у вигляді розчинів у олії або гліцерині, мазей, паст, присипок, усередину в порошку, ректально в супозіторіях. Назвіть препарат.

A. *Анестезин

B. Новокаїн

C. Дикаїн

D. Танін

E. Лідокаїн

2473 До лікаря-стоматолога звернувся хворий зі скаргами на сухість ротової порожнини. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: ксеростомія. Який з лікарських засобів доцільно застосовувати.

A. *Пілокарпіну гідрохлорид

B. Атропіну сульфат

C. Метацин

D. Іпратропію бромід

E. Галазолін

2474 Для подовження і підсилення місцевоанестезуючої активності новокаїну, а також для зменшення вірогідності кровотечі під час проведення видалення зубу, лікар-стоматолог застосував препарат з групи адреноміметиків. Назвіть препарат.

A. *Адреналіну гідрохлорид

B. Беротек

C. Ізадрин

D. Дофамін

E. Сальбутамол

2475 У хворого під час відвідування стоматолога трапився напад бронхіальної астми. Що необхідно призначити хворому для зняття бронхоспазму?

A. * Сальбутамол

B. Анаприлін

C. Метацин

D. Дроперидол

E. Бензогексоній

2476 У хворого після проведених обстежень встановлено діагноз гострий остеомієліт верхньої щелепи. Який антибіотик необхідно призначити хворому?

A. * Лінкоміцину гідрохлорид

B. Ампіцилін

C. Доксицикліну гідрохлорид

D. Левоміцетин

E. Гентаміцин

2521 Для лікування ксеростомії стоматолог призначив препарат, що одночасно викликав звуження зіниці та погіршення зору у пацієнта. Назвіть препарат:

A. *Ацеклідин

B. Дитилін

C. Пірілен

D. Скополамін

E. Атропін

2522 Клофелін знижує артеріальний тиск, зменшує периферичний тонус судин, викликає брадикардію, пригнічує ЦНС. Часто для лікування гіпертензивної хвороби застосовується в комбінаціях з іншими препаратами. Вкажіть, з яким препаратом недоцільно його поєднувати

A. *Сібазон

B. Дихлотіазид

C. Апресин

D. Октадин

E. Циклометіазид

2523 Назвіть групу препаратів, що зменшують потребу міокарду в кисні, зменшують силу серцевих скорочень та гальмують

A. *Бета-адреноблокатори

B. Альфа-адреноблокатори

C. Симпатолітики

D. Селективні бета-адреноміметики

E. Альфа-адреноміметики

2548 Після прийому нітрогліцерину під язик максимальна концентрація його в крові досягається через:

A. *4–5 хвилин

Соседние файлы в папке 2004 база