Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DODATKI.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Аналіз показників майнового стану тов «Агротоп» за 2009-2011 роки

Показники

Роки

Зміни(±)

2009

2010

2011

1

2

3

4

5

Частка оборотних виробничих фондів в оборотних активах

0,25

0,09

0,16

-0,09

Частка основних засобів в активах

0,36

0,27

0,2

0,56

Коефіцієнт зносу основних засобів

-0,35

-0,44

-0,56

Коефіцієнт оновлення основних засобів

-0,06

-0,01

-0,27

-0,21

Частка оборотних виробничих фондів в активах

0,16

0,06

0,12

-0,04

Коефіцієнт мобільності активів

1,8

2,5

3,9

2,1

Аналізуючи показники таблиці можна зробити висновок, що коефіцієнт мобільності активів у 2011році зріс на 2,1 у порівнянні з 2009 роком. Частка оборотних виробничих фондів в оборотних активах та коефіцієнт оновлення основних засобів зменшились на 0,09 та 0,21 відповідно що є негативним явищем.

2.2 Стан кредитного забезпечення підприємства

Економічне зростання різних суб’єктів господарювання потребує гармонійного поєднання залучення необхідної кількості ресурсів та їх ефективного використання. При цьому в умовах розвитку ринкових відносин на перший план вихо-дять питання ресурсного забезпечення діяльності суб’єктів господарювання, де визначальне місце з погляду реалій віт-чизняної економіки займає таке джерело, як кредитні ресур-си. Це обумовлено, насамперед, привалюванням у розвитку вітчизняного банківського сектору економіки відносно до інших сегментів фінансового ринку, здатних акумулювати та забезпечувати потреби різних суб’єктів господарювання у відповідних ресурсах. Однак у той же час кількість кредитних ресурсів є обмеженою внаслідок специфіки розвитку банків-ського сектору економіки, ряду об’єктивних та суб’єктивних причин щодо загального економічного розвитку.

Під кредитним забезпеченням розуміють діяльність із залучення, розміщення та використання ресурсів, які є за своєю сутністю кредитними ресурсами.

Функції кредитного забезпечення:

  • Відтворювальна - яка визначається метою залучення кредитних ресурсів, наприклад, для поповнення обігових коштів.

  • Розподільча - прояв якої позначається на ефективній підтримці структури капіталу з метою виконання покладених на підприємство зобов’язань та визначених цілей згідно з напрямами ведення його господарської діяльності.

  • Контрольна - яка визначається з погляду наслідування поняття "кредитне забез-печення" властивостей категорії "кредит" та розкривається через прийнятне співвідношення залучених та власних ресу-рсів, спрямованих на задоволення потреб виробництва.

Кредитне забезпечення підприємств це наявність такого обсягу необхідних кредитних ресурсів, що є достатнім для функціонування підприємства, ефективного ведення його виробничо-господарської діяльності та збереження стабільного фінансового стану.

Специфічні принципи, що притаманні виключно кредитному забезпеченню підприємств:

  • достатність – отримання такої суми кредитних ресурсів, яка найбільш оптимально забезпечить ефективність функціонування підприємства;

  • доступність – отримання кредитних ресурсів на таких умовах, коли інтереси кредитора і позичальника взаємоузгоджуються найбільшою мірою;

  • своєчасність – отримання кредитних ресурсів у період найбільш гострої потреби.