Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
125.72 Кб
Скачать

2. Накопичувачі на магнітних дисках (нмд)

У накопичувачі на магнітних дисках передбачена аналогічна НМЛ можливість послідовного доступу до інформації. Накопичувач на магнітних дисках поєднує в собі декілька пристроїв послідовного доступу, причому скорочення часу пошуку даних забезпечується за рахунок незалежності доступу до запису від її розташування щодо інших записів.

У НМД в якості носіїв даних використовується пакет металевих дисків (або плотера), закріплених на стрижні, навколо якого вони обертаються з постійною швидкістю (мал. 2). Поверхня магнітного диска, вкрита феромагнітним шаром, називається робочою.

мал. 2

Кількість магнітних головок дорівнює числу робочих поверхонь на одному пакеті дисків. Якщо пакет складається з 11 дисків, то механізм доступу складається з 10 тримачів з двома магнітними головками на кожному з них. Тримачі магнітних головок об'єднані в єдиний блок таким чином, щоб забезпечити їх синхронне переміщення уздовж всіх циліндрів. Сукупність доріжок, досягаються при фіксованому положенні блоку головок, називається циліндром. Відстань між циліндрами (доріжками) називають подача, або крок доріжки. Процес управління щільністю запису називається прекомпенсаціей. Для компенсації різної щільності записи використовують метод зонно-секторної запису (Zone Bit Recording), де весь простір диска ділиться на зони (вісім і більше), в кожну з яких входить звичайно від 20 до 30 циліндрів з однаковою кількістю секторів (мал. 3).

мал. 3

У зоні, розташованій на зовнішньому радіусі (Молодша зона), записується більшу кількість секторів (блоків) на доріжку (120-96). До центру диска кількість секторів зменшується і в самій старшій зоні досягає 64-56. Так як швидкість обертання диска - постійна величина, то від зовнішніх зон при одному обороті диска надходить більше інформації, ніж від зон внутрішніх. Ця нерівномірність надходження інформації компенсується збільшенням швидкості роботи каналу зчитування/перетворення даних і використання спеціальних перебудовуваних фільтрів для частотної корекції по зонах. При цьому ємність жорстких дисків можна збільшити приблизно на 30%.

3. Накопичувачі на жорстких магнітних дисках (нжмд)

Конструкція і функціонування пристрою. У НЖМД всередині накопичувача встановлюється декілька пластин (дисків), або плотера. Пластини мають діаметр 5,25 або 3,5 дюйма (мал. 4).

мал. 4

У нових розробках намагаються використовувати скло, оскільки воно має більший опір і дозволить робити диски тонше, ніж алюмінієві аналоги.

Характеристики жорсткого диска дуже важливі для оцінки швидкодії системи в цілому. Ефективну швидкодію жорсткого диска залежить від ряду факторів.

Вирішальним серед них є швидкість обертання дисків, яка вимірюється в rpm (об/хв) і безпосередньо впливає на швидкість передачі даних в НЖМД. У той час як найбільш швидкі НЖМД з інтерфейсом EIDE мали швидкість близько 5400 об/хв, SCSI-НЖМД здатний розігнатися до 7200 об/хв. Середній час доступу дисковода - це інтервал між моментом запиту до даних і моментом доступу до них (вимірюється в мілісекундах (Мс)). Час доступу включає фактичний час пошуку, час чекання і час обробки даних.

Час пошуку - підсумкове час, необхідний для пошуку голівкою читання/запису фізичного розташування даних на диску. Час очікування є середнім часом доступу до сектору в процесі обертання. Воно легко розраховується по швидкості обертання осі дисковода як час півоберту.

Швидкість передачі диска (іноді звана media-швидкістю) - це швидкість, з якою дані передаються на дисковод і зчитуються з нього. Вона залежить від частоти запису і зазвичай вимірюється в мегабайтах в секунду (MBps, Мбайт/с).

Швидкість передачі даних (або DTR - Data Transfer Rate) - це швидкість, з якою комп'ютер може зраджувати дані через шини (зазвичай IDE/EIDE або SCSI) на ЦП. Деякі постачальники даних вказують внутрішню швидкість передачі, передачі даних від головки до вбудованого дискового буфера. Інші призводять швидкість передачі пакета даних, максимальну швидкість передачі при ідеальних параметрах або при маленькій тривалості. Більш важлива швидкість зовнішньої передачі даних.