Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВНС.методичка - 2013.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
180.24 Кб
Скачать

Миколаївський національний університет ім. В.О.Сухомлинського

Біологічний факультет

Кафедра біохімії та фізіології

«Фізіологія вегетативної нервової системи» Навчально -методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт

Миколаїв – 2013

УДК 612.82/83+591.481

Луцик О.М. Чеботар Л.Д. Методичні вказівки до виконання лаборатоних робіт з дисципліни «Фізіології вегетативної нервової системи » / Луцик О.М. Чеботар Л.Д.-- Миколаїв 2013.- 37с.

Затверджено на засіданні кафедри фізіології та біохімії_____________

Протокол № __ від ,, __ˮ ____________ 2013р.

Зав.кафедри _______________________(________________)

Затверджено на засіданні Вченої ради факультету _________________

Протокол № __ від ,, __ˮ ____________ 2013р.

_______________________(________________)

Рецензент :

Костенко В.П. – професор ,д.м.н.,завідувач кафедри патофізіології Вищого державного закладу «Української медичної стоматологічної академії »

Гаркович О.Л.- доцент , к.б.н , завідувач кафедри фізіології та біохімії МНУ ім.В.О.Сухомлинського

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт для студентів вищих навчальних закладів освіти з фізіології вегетативної нервової системи , побудований за кредитна – трансферною структурою ,

Посібник адресований студентам біологічних факультетів . Він може стати у нагоді викладачам та учням спецшкіл з поглибленням вивченням біології.

Вступ

Нормативний курс « Фізіології вегетативної нервової системи» є одним із базових у підготовці фахівців, які здобувають вищу біологічну освіту. Методичні рекомендації для лабораторних робіт з фізіології вегетативної нервової систем для студентів включають більшість основних тем програмного матеріалу курсу та побудовані за кредитно-трансферною структурою. Посібник підготовлено з метою покращення самостійного засвоєння програми з фізіології вегетативної нервової системи та оптимізації проведення лабораторних занять. У посібнику представлено питання для самостійної підготовки, наведено основну та додаткову літературу, описано хід експериментальних робіт та досліджень.

Основною метою цього посібника є надання методичної допомоги студентам для більш швидкого і осмисленого виконання лабораторних завдань, закріплення теоретичних знань. Користуючись рекомендованою літературою, список якої додається, допоможуть систематизувати і закріпити розглянутий на лекціях та лабораторних заняттях матеріал.

Методичні рекомендації адресовані викладачам, студентам, магістрам та аспірантам відповідних спеціальностей.

Загальні вказівки

Для вивчення фізіологічних функцій організмів користуються різними методами. Фізіологія вегетативної нервової системи як експериментальна наука вимагає знання експериментальних методів дослідження на тваринах, знання конструкції приладів та уміння їх засвоювати при вивченні фізіологічних процесів.

Методика проведеня лабораторної роботи залежить від змісту навчального матеріалу, складності експерименту або досліду. Послідовність запису лабораторних занять може бути такою: тема і мета заняття; обладнання та матеріали; хід заняття; обговорення отриманих даних; висновки. На малюнках слід відображати найсуттєвіші моменти досліду. В підготовці до лабораторної роботи рекомендуємо: переписати до заняття в зошит тему, мету, завдання роботи, контрольні питання, рекомендовану літературу. Вивчити теоретичний матеріал по матеріалах лекцій та підручника. Ознайомитись із ходом лабораторної роботи, сформувати усні відповіді на контрольні запитання. На заняттях обов’язково мати зошит для запису лабораторних робіт, простий і кольоровий олівці, гумку, лінійку.