Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ккр финансы.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
148.05 Кб
Скачать

Основні етапи приватизації (у стислому викладі)

1992 р. —початок приватизації

1996 р. — завершення малої приватизації

1998 р. — завершення масової приватизації

2000 р. — прийняття Державної програми приватизації на 2000—2002 роки, спрямованої на здійснення приватизації у стратегічних галузях промисловості, у сфері природних монополій,інфраструктурних галузях, великих технологічних комплексах.

2003—2004 — останні роки режиму Президента Л.Кучми, етап поспішного розпродажу державного майна пов'язаним з владою бізнес-групам, а також чиновникам («замовна» приватизація, неприватизаційні способи відчуження), початок кризи приватизаційного процесу.

2005—2007 — перманентне посилення кризи приватизаційного процесу під впливом таких факторів:

• Помаранчева революція зруйнувала механізми «замовної» приватизації та обмежила застосування неприватизаційних способів відчуження державного майна, але не запропонувала взамін нових механізмів, які могли б підтримати приватизаційний процес у країні;

• Стійке негативне сприйняття приватизації у суспільстві, що за умов поглиблення впливу суспільних настроїв на формування державної політики, не створює стимулів для відновлення в країні системної приватизаційної політики;

• Відсутність довіри один до одного між різними політичними силами призвело до блокування всього приватизаційного процесу (за винятком приватизації малих підприємств), оскільки усі бізнес-групи побоюються поновлення вибіркового підходу, що надасть їхнім конкурентам переваги у приватизації

33. Охарактеризуйте склад і структуру державних фінансів, грошових потоків

Держа́вні фіна́нси — сфера грошових відносин, що виникла у зв'язку з розподілом і перерозподілом вартостівалового внутрішнього продуктуі частининаціонального багатства, пов'язана з формуваннямфінансових ресурсіві підпорядкування держави й підприємств і використаннямдержавних коштівна витрати з розширення виробництва, задоволення соціально-культурнихпотреб населення, оборони країни йдержавного управління. Державні фінанси функціонують на загальнодержавному, регіональному й місцевому рівнях і включаютьбюджет,позабюджетні фонди,державний кредит, фінансидержавнихімуніципальних підприємств.

Грошовий потік (англ.Cash Flow)

  • Грошові надходження підприємствамінус його грошові виплати за певний період.

  • У ширшому фінансовому сенсі - аналіз всіх факторів, що впливають на надходження грошей протягом звітного періоду.

34. Дайте характеристику державних доходів і державних витрат як основоположних категорій державних фінансів

Державні доходи - це сукупність грошових коштів, що використовуються державою для виконання нею функцій та завдань, передбачених конституцією. Основним джерелом доходів держави є валовий внутрішній продукт (новостворена суспільна вартість), частину якого вона і використовує.

Залежно від порядку формування державних доходів їх поділяють на централізовані та децентралізовані. До централізованих доходів належать кошти, призначені на формування державного та місцевого бюджетів, державних цільових фондів. Децентралізовані доходи - це, доходи державних підприємств, установ, організацій, що формуються переважно за рахунок їхнього прибутку і використовуються за місцем їх створення.

Залежно від методів акумулювання фінансових ресурсів можна виділити такі групи державних доходів:

- податки, збори та інші обов'язкові платежі;

- державні позики;

- емісійний дохід.

Державні витративитрати - це частина фінансових відносин, що обумовлена використанням централізованих та децентралізованих доходів держави. Їх специфіка полягає в забезпеченні потреб державної сфери діяльності. Тому, зміст і характер витрат безпосередньо пов’язані з функціями держави: економічною, соціальною, управлінською та оборони. Держвитрати безпосередньо складаються з прямих витрат держави, що здійснюються через систему бюджетних та позабюджетних фондів та витрат держпідприємств, організацій.