Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (8).docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.49 Кб
Скачать

50.Класифікація аорушень голосу

За ступенем розлади фонації виділяють дисфонію (часткове порушення сили, висоти і тембру голосу) і афонию (відсутність голосу). При дисфонии голос стає глухим, хрипким, сиплим, немодульованим, тремтячим, бистроіссякающім, іноді - носовою. Афонія характеризується повною відсутністю звуку голосу і можливістю говорити лише пошепки.

З причин і механізмам фонаційних розладів розрізняють:

1. Функціональні порушення голосу центральні (психогенна афонія або істеричний мутизм) периферичні (фонастенія, гіпотонусная і гіпертонусная дисфония або Афоня, патологічна мутація)

2. Органічні порушення голосу центральні (дисфония і афония при дизартрії і Анартріі) периферичні (дисфония і афония при захворюваннях гортані; рінофоніі).

51. Клінічне та логопедичне обстеження

Аналізуючи медичний аспект розлади голосу, ми враховуємо:  а) який з мовних аналізаторів порушений (речедвігательний або речеслуховой);  б) який відділ аналізатора порушений (периферичний або центральний);  в) який характер порушення (розлади органічного або функціонального характеру) (табл. 1). 

 Попередня розмова з дитиною про нього самого, про його сім'ю, про погоду, пори року, тварин, улюблених іграшках і т.д., що дозволяє скласти загальне враження про дитину, її мовному розвитку, вимові звуків.  2. Обстеження артикуляційного апарату:  а) будівлі;  б) моторики (чіткість, точність, обсяг, темп та координація рухів артикуляцій, здатність до утримування і переключенню).  3. Обстеження вимови звуків:  а) по наслідуванню 

б) в самостійній мові  в словах за предметними картинками, у фразах за сюжетними картинками, в зв'язного мовлення: бесіда, розповідання казки, оповідання, читання вірша.  ^ 4. Обстеження звукослоговой структури в словах типу:  сковорода, полуниця, лютий, космонавт, дзеркало, водопровідник, міліціонер, електровоз, універмаг, бібліотека, Карлсон, крокодил, пропелер, велосипедист, екскаваторник, жайворонок, карнавал, ...  ^ 5. Обстеження фонематичного слуху  а) розрізнення на слух, виділення звуку з звукового, складового ряду і ряду слів, підбір картинок на заданий звук;  б) відмінність у вимові (промовляння, відтворення звукових, складових рядів і слів, придумування слів на заданий звук). 

52. Методика корекційної роботи при порушенні голосу

Зміст лікувальної роботи при різних порушеннях голосу залежить від причин і характеру розладу фонації. Так, при функціональних порушеннях голосу вирішальне значення надається загальнозміцнюючу лікування, масажу передньої поверхні шиї, ЛФК, фізіотерапії, дотриманню голосового режиму. При органічних порушеннях голосу проводиться загальна та місцева медикаментозна терапія (ендоларінгеально введення лікарських препаратів, інгаляції), за показаннями - хірургічне лікування ЛОР-патології (видаленні надлишкової тканини голосових складок, резекція гортані, ларінгектомія і ін.).

логопедичної роботи з відновлення порушень голосу слід починати якомога раніше, щоб попередити фіксацію патологічної голосоподачи, домогтися кращих результатів, запобігти розвитку невротичних реакцій на дефект. Основні напрямки корекційної роботи включають психотерапію, корекцію дихання, розвиток координації фонації і артикуляції, автоматизацію досягнутих навичок і введення голоси у вільний мовне спілкування. На логопедичних заняттях з корекції дисфонии використовується дихальна і артикуляційна гімнастика, фонопедические вправи. У хворих після екстирпації гортані проводиться робота над формуванням стравохідного голосу.

Відновленим вважається гучний голос при правильному мовному диханні, відсутності стомлюваності і неприємних суб'єктивних відчуттів. Зразкові терміни логопедичної роботи при порушеннях голосу складаю 2-4 місяці.